Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_kurs.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
63.49 Кб
Скачать

Анотація дисципліни «ризикологія»

1. Мета опанування дисципліни – формування системи знань про методологію та інструментарій ризикології (ризик-менеджменту). Вироблення практичних навичок для аналізу та управління ризиками, що зумовлені невизначеністю, конфліктністю, динамікою та синергетикою, характерних для соціально-економічного буття.

Цикл дисциплін економіко-математичного блоку читають викладачі кафедри економіко-математичних методів (ЕММ) на чолі з професором Вітлінським В.В., засновником української наукової школи з ризикології, за ексклюзивними підручниками, виданими в КНЕУ.

Вивчення ризикології спирається на знання, здобуті студентами з курсів: Економічна теорія, Фінанси, Маркетинг, Теорія ймовірностей і математична статистика. У свою чергу, вивчення ризикології сприятиме глибшому розумінню сутності низки загальноекономічних і спеціальних дисциплін, оволодінню методологією дійсно економічного (ринкового, варіантного) мислення.

2. Перелік компетенцій, яких набуде студент після опанування даної дисципліни: основні концептуальні поняття ризик-менеджменту; сутність і функції ризик-менеджменту; джерела та класифікація ризиків; стратегічний (комплексний) і функціональний ризик-менеджмент (операційний, фінансовий, кредитний, зовнішньоекономічний, маркетинговий, аудиторський); система кількісних показників ступеня ризику; моделювання та управління ризиком; методи зниження та оптимізація ступеня ризику; складання програми з ризик-менеджменту в спектрі проблем своєї діяльності, опанування комп‘ютерними програмами для аналізу та управління ризиками.

3. Сфера реалізації набутих знань і вмінь у майбутній професії. В Україні створені та створюються відповідні структурні підрозділи у комерційних банках, інвестиційних та страхових компаніях, консалтингових фірмах, на підприємствах, у низці державних установ (Національному банку України, службах безпеки, податкових органах тощо). Система знань та вмінь з ризик-менеджменту необхідні для нової генерації вчених-економістів, менеджерів, фінансистів, маркетологів, аналітиків, де б вони не працювали за обраним фахом. Ризикологія (ризик-менеджмент) бурхливо розвивається і відкриває широкі можливості для професійного та кар‘єрного зростання фахівців економічного профілю, а також для достойного заробітку.

4. Зміст дисципліни: концептуальні засади ризикології; якісний та кількісний аналіз ризику; система кількісних показників ступеня ризику; управління ризиком; методи зниження рівня ризику; диверсифікація та теорія портфеля; запаси та резерви тощо; вартість, ризик та час; урахування ризику в інноваційному та стратегічному менеджменті; ризик та економічна безпека.

5. Викладацький склад: д-р екон. наук, проф. Вітлінський В.В., проф. Наконечний С.І., проф. Терещенко Т.О., доц. Богославець І.С., доц. Великоіваненко Г.І., доц. Верченко П.І., доц. Долінський Л.Б., доц. Пернарівський О.В., ст. викл. Шатарська І.Ф. та інші викладачі кафедри.

6. Основна література:

1. Вітлінський В.В., Наконечний С.І. Ризик у менеджменті: Навч. посіб. – Київ: ТОВ «Борисфен-М», 1996. – 336 с.;

2. Вітлінський В.В., Верченко П.І. Аналіз, моделювання та управління економічним ризиком. – К.: Видавництво КНЕУ, 2000. – 292 с.

3. Вітлінський В.В., Великоіваненко Г.І. Ризикологія в економіці та підприємництві. – К.: КНЕУ, 2004. – 480 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]