Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_kurs.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
63.49 Кб
Скачать

6. Основна література:

  1. Присенко Г., Равікович Є. Прогнозування соціально-економічних процесів. Навч. посібник. - К.: КНЕУ, 2005.

  2. Равікович Є., Присенко Г. Макроекономічне прогнозування. Навч. посібник. - К.: КНЕУ, 2002.

  3. Присенко Г.. Прогнозування соціально-економічних процесів. Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни. - К.: КНЕУ, 2008.

Анотація дисципліни

Web-дизайн

  1. Метою опанування дисципліни є формування у студентів теоретичних знань та практичних навичок створення Web -сайтів. Вивчення дисципліни базується на знаннях курсу "Інформатика та комп'ютерна техніка". Знання, здобуті під час вивчення дисципліни "Web-дизайн" використовуються в курсах "Комп'ютерні мережі", "Управління інформаційними ресурсами", "Web-програмування" бакалаврського циклу та в курсі "Нові інформаційні технології" в магістерській програмі "Інформаційний менеджмент".

  2. Після опанування дисципліни студент набуде знання принципів побудови Web-сайтів; етапів та особливості проектування Web-сайтів; мови розмітки гіпертексту НТМL; інструментальних засобів створення Web -сайтів; та буде вміти розробляти проекти Web-сайтів, використовуючи динамічну генерацію вмісту, списки та таблиці; розробляти та використовувати на сторінках графіку, аудіо- та відеоклипи, інтерактивні карти-зображення; розміщувати створені Web-сторінки в мережі Internet та оновлювати їх; реклама власних Web-ресурсів.

  3. Сферою реалізації набутих при вивченні дисципліни знань та вмінь є проектування та розробка Web-сайтів, розробка систем електроної комерції для підприємств, що працюють на Інтернет-ринку, використання Web-технологій як ефективного інструмента інформаційного менеджменту.

  4. Зміст дисципліни за модулями і темами:

Технології та інструменти Web-дизайну. Web–проект. Основи створення Web–документів. Стильове оформлення тексту. Гіпертекстові посилання. Технології комп’ютерної графики. Анімація. Технології Macromedia Flash. Графічні зображення в Web. Карти-зображення. Списки та таблиці. Фрейми. Форми та СGІ-сценарії. Дизайн Web-сайту. Тестування та публікація Web-сторінки.

  1. Викладацькій склад:

Камінський О.Є, канд.екон.наук, доцент.

  1. Основна литература:

  • Камінський О.Є. «Web-дизайн » Навчальний посібник., КНЕУ, 2008. – 260 с.

  • Пауелл Томас. “Web-дизайн “ СПб. “BHV- Петербург” 2002.- 1024 с.

  • Холмогоров В. Основы Web-мастерства. - СПб: Издательство "Питер", 2001. -352 с.

Анотація дисципліни "лінгвістичне забезпечення інтелектуальних інформаційних систем"

За даними досліджень, нині до 90% інформації, що має цінність, зберігається у неструктурованому вигляді. Аналіз і використання такої інформації – завдання нетривіальні. Для їх вирішення вже розроблено численні методи і програмні засоби. При цьому багато задач залишаються невирішеними. Метою дисципліни "Лінгвістичне забезпечення інтелектуальних інформаційних систем" є надання студентам теоретичних і практичних знань, достатніх для використання існуючих методів, засобів і технологій роботи з текстовою інформацією, реалізації природно-мовних інтерфейсів інформаційних систем, розробки баз знань з використанням сучасних мов подання знань та вирішення багатьох інших практичних завдань. Дисципліна логічно пов’язана з іншими дисциплінами підготовки бакалаврів за спеціальністю "Економічна кібернетика", зокрема, дисциплінами "Інформаційні системи і технології" та "Проектування баз і сховищ даних".

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні знати поняття і складові лінгвістичного забезпечення інтелектуальних інформаційних систем; методи і моделі формалізації природної мови; рівні абстракції опису лінгвістичної інформації; поняття, структуру і види лінгвістичних процесорів; методи морфологічного і синтаксичного аналізу; етапи виконання машинного перекладу; підходи до організації природно-мовного інтерфейсу; сучасні інформаційно-пошукові мови та організацію онтологій, інформаційно-пошукових тезаурусів і керованих словників; мови подання знань; характеристики сучасних систем автоматичного оброблення текстів, автоматичного генерування текстів природною мовою, машинного перекладу.

Також студенти повинні вміти застосовувати лінгвістичні процесори з метою обробки природної мови та аналізувати одержані за їх допомогою результати; проектувати та оцінювати системи природно-мовного інтерфейсу; вибирати і застосовувати різні моделі пошуку під час роботи з сучасними інформаційно-пошуковими системами; розробляти бази знань з використанням сучасних мов подання знань.

Зміст дисципліни. Вступ до дисципліни. Лінгвістичні моделі. Організація обробки природної мови. Машинний переклад. Організація природно-мовного інтерфейсу. Лінгвістичне забезпечення інформаційно-пошукових систем. Мови подання знань.

Викладацький склад – доцент кафедри "Інформаційні системи в економіці" Денісова Ольга Олександрівна. Телефон кафедри – (044)537-07-39.

Основна література.

1. Сулейманов Д.Ш. Аналитический обзор отечественных и зарубежных работ обработки естественного языка в аспекте прагматически-ориентированного подхода. // В электрон. журнале Казанского госуниверситета "Информационные технологии". – Казань, 1999.

2. Шаров С.А. Средства компьютерного представления лингвистической информации – М., РНИИИИ, 1996.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]