Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPU.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
174.08 Кб
Скачать

Поняття і основні властивості Конституції України

Вважається, що термін „конституція” походить від латинського слова „сonstitutio” - „установа”, „установлення”, „устрій”. Разом з тим, існує думка, що він бере початок від звороту „rem publicum constituire”, з якого починаються акти римських імператорів.

Поява конституцій пов’язана з епохою буржуазних революцій. Першими конституціями цього періоду вважаються конституції штатів Північної Америки: Декларація прав Віргінії (1776 р.), Біль про права Пенсільванії (1776 р.), Конституція Массачусета (1780 р.), Конституція Північної Кароліни (1776 р.), Біль про права Нью-Гемпшира (1776 р.), Конституція Меріленда (1776 р.), конституційні акти, прийняті в штатах Нью-Йорк, Південна Кароліна, Нью-Джерсі, Джорджія.

Конституція - це, як правило, єдиний правовий акт або система таких актів, за допомогою яких народ чи органи держави, які виступають від його імені, встановлюють основні принципи устрою суспільства і держави, форми безпосередньої демократії, визначають статус державної влади і місцевого самоврядування, механізм їх здійснення, закріплюють права й свободи людини і громадянина.

Конституція - особливий інститут правової системи держави, якому належить правове верховенство по відношенню до всіх її актів. Це не просто закон, а Основний закон країни, „закон законів”, як називав його К. Маркс. Конституція оформлює національну систему права, об’єднує діюче законодавство, визначає основи законності і правопорядку в країні.

Соціальне призначення та роль Конституції знаходять своє втілення в її функціях, основними з яких є установча, правотворча, регулятивна, охоронна, політична, економічна, культурна, інформативна та інші.

В сучасному конституційному праві існує дуже багато визначень конституції. В їх основі як правило, лежить одна чи декілька ознак, що стосуються предмету конституційного регулювання і того місця, яке займає конституція в ієрархії джерел права в національній правовій системі.

В цілому, можна стверджувати, що пріоритет віддається визначенню конституції за її змістом, за предметом тих суспільних відносин, які вона регулює.

Юридичні властивості конституції:

1) конституція - це насамперед, закон, тобто, акт виняткової ваги і значення;

2) конституції притаманне юридичне верховенство, найвища юридична сила у порівнянні з іншими правовими актами: ні один акт не може перевищувати конституцію;

3) конституція є основою правової системи країни, її законодавства; поточне законодавство розвиває конституційні приписи, деталізує їх;

4) конституції властивий особливий порядок її прийняття і зміни;

5) існує досить складний механізм реалізації конституції, оскільки її дія відбувається на двох рівнях: на рівні реалізації конституції в цілому та на рівні реалізації конститу-ційних норм.

Виходячи з цього:

Конституція - це Основний закон держави, що закріплює організацію державної влади і регулює взаємовідносини цієї влади, суспільства й індивідів.

Демократичний потенціал Конституції України проявляється в її рисах, ознаках, які відображають особливість того місця, яке займає Конституція в правовій системі України, специфіку механізму конституційного регулювання суспільних відносин.

До основних ознак Конституції відносяться:

1. Легітимність. Легітимність Конституції України проявилася в тому, що вона була прийнята законним шляхом, законно обраним вищим органом державної влади - Парламентом України - Верховною Радою України. Легітимність її проявляється також через демократичний характер конституційних приписів: закріплення реального народовладдя; механізму поділу влади; народного суверенітету; закріплення положення про те, що права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і направленість діяльності держави, що затвердження та забезпечення прав та свобод людини є головним обов’язком держави. Легітимність Конституції України виражається ще й у тому, що в ній враховані у повній мірі міжнародні стандарти прав і свобод людини, тобто положення важливих міжнародних документів, прийнятих у рамках ООН.

2. Реальність. Ефективність Конституції визначається відповідністю її приписів реальній дійсності. Невідповідність її норм життю робить Основний закон формальним. Реальність Конституції знаходить своє відображення в закріпленні існуючих суспільних відносин.

3. До найважливіших ознак Конституції України відноситься її верховенство в правовій системі. Верховенство Конституції означає її пріоритетне положення в системі законодавства, це прояв доктрини верховенства права, яка знайшла чітке закріплення у ст. 8 Конституції України. Ця ж стаття встановлює, що Конституція України має найвищу юридичну силу, і відповідно закони та інші нормативно-правові акти повинні прийматися на основі і у відповідності з Конституцією України.

Конституція є основою правової системи України, виступає основним нормативним джерелом правової системи. Саме ця роль конституції обумовлює єдність системи права України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]