Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPU.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
174.08 Кб
Скачать

5.03040101 Правознавство

(освітньо-кваліфікаційний рівень "молодший спеціаліст")

Київ 2010

Предмет конституційного права

У системі національного права України провідною галуззю є конституційне право України, якому властиві і специфічні якісні ознаки, що відрізняють його від інших підрозділів національного права України. Найбільш повно ці ознаки виявляються в особливостях предмета та методу правового регулювання.

Предмет правового регулювання специфічний для кожної галузі права, що дає можливість розмежовувати їх, тому що кожна галузь регулює своїми нормами визначену сферу суспільних відносин.

Предметом правового регулювання конституційного права України є суспільні відносини, які виникають і діють у процесі здійснення влади. Такі відносини опосередковуються правовими нормами, які складають зміст найважливіших джерел конституційного права. Конституційні норми закріплюють устрій України як незалежної держави, яка цілком самостійно вирішує всі справи як всередині країни, так і за її межами.

Таким чином, конституційне право України є одним із найважливіших засобів забезпечення повновладдя народу України в політичній, економічній і соціально-культурній сферах його життєдіяльності. Жодна інша галузь права не закріплює суспільні відносини, що складають основи повновладдя народу України. Це виняткова прерогатива конституційного права.

Предметом конституційного права є особливі суспільні відносини, які діють в усіх сферах діяльності нашого суспільства; політичній, економічній, соціальній та духовній Це фактичні відносини, що пов’язані:

1) з устроєм держави і організацією влади;

2) з захистом прав і свобод людини (відносини між особою і державою).

Регулювання устрою держави і організації державної влади здійснюється шляхом встановлення основних положень, принципів, що визначають якісну характеристику держави. Це - народовладдя, державний суверенітет, розподіл влади, форма правління, форма державно-територіального устрою. Це також визначення суб’єктів державної влади та засобів її реалізації. Конституційно-правові норми встановлюють систему і види органів державної влади та місцевого самоврядування, правовий статус органів законодавчої, виконавчої і судової влади, порядок їх утворення, повноваження, форми діяльності, регламентують відносини між ними.

Встановлені конституційно-правовими нормами основи взаємовідносин між органами законодавчої та виконавчої влади визначають форму правління в країні, а між центральними та регіональними органами державної влади - форму державно-територіального устрою (ст.ст. 1,2,5,6,7,8 Конституції України).

Друга, дуже важлива сфера відносин, що регулюються конституційним правом, - відносини між особою і державою. Конституційне право не регулює всю сферу цих взаємовідносин (вони регулюються також трудовим, адміністративним, цивільним і іншими галузями права), але конституційне право містить норми основоположні, з яких складається правовий статус особи, її основні права і свободи.

Права і свободи належать людині від народження, вони не можуть бути обмежені ні державою, ні її Основним законом. Норми конституційного права демократичних держав і України в тому числі закріплюють їх соціальну цінність і встановлюють обов’язки держави по їх охороні та захисту (ст.ст. 3, 21 Конституції України).

Саме через права вільної людини складається визначений суспільний лад: форми власності, організація економіки, політична система, соціальні відносини. Демократична держава не може встановлювати соціалістичний або капіталістичний суспільний лад, тобто піддаватися тому чи іншому ідеологічному впливу, у будь-якому випадку, це буде нав’язування бажань однієї частки населення іншій. Інша річ, що державна політика може мати ту чи іншу соціально-економічну спрямованість у залежності від того, які політичні сили опиняться при владі в результаті вільних виборів. Але і при таких умовах конституційним шляхом не можна ліквідувати або змінити права та свободи громадян.

Отже, предметом правового регулювання конституційного права є суспільні відносини, пов’язані з устроєм держави, організацією влади та з захистом свобод людини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]