Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab7.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
306.18 Кб
Скачать

Виділення елементів таблиці

Як ви знаєте із попередніх розділів, текстовий редактор Word дозволяє виділяти слова, символи та інші елементи. У клітинках таблиці процес виділення символів, слів, словосполучень та абзаців подібний звичайному тексту документа. Крім того, редактор Word передбачає специфічні інструментальні засоби виділення елементів у таблицях, які дозволяють виділяти цілі клітинки, рядки або стовпці повністю. Таким чином при роботі з таблицями можна:

  1. Виділити окрему клітинку. Простір між першим символом у клітинці та лівим краєм називається смугою виділення клітинки. Для виділення клітинки необхідно встановити курсор миші на смугу виділення клітинки, який в данному випадку прийме вигляд стрілки, та натиснути ліву клавішу миші;

  2. Виділити стовпець таблиці. Для виділення стовпця необхідно пересунути курсор миші в поле над стовпцем, яке називається смугою виділення стовпця. Про те, що ви попали на неї, інформує курсор миші, який набуде форми чорної стрілки вниз. Тоді можна натиснути ліву клавішу миші, щоб виділити весь стовпець;

  3. Виділити рядок таблиці. Подвійне натискання лівої клавіші миші на смужці виділення клітинки виділить весь рядок. Якщо потрібно виділити декілька рядків, то найшвидше це зробити методом "перетягування" через них курсора миші. Також для цього можна це зробіти, клацнувши мишею в першій клітинці, а потім, натиснувши клавішу <Shift>, клацнути мишею в останній вибраній клітинці.

  4. Виділити усю таблицю. Для виділення усієї таблиці необхідно натиснути клавішу <Alt> та утримуючи її двічі клацнути мишею в будь-якому місці таблиці.

Зауваження Не використовуйте команду Edit (Редагування)Select All (Виділити все) для виділення таблиць, бо в даному випадку будуть виділені і елементи, які знаходяться за межами таблиці. Текстовий редактор Word має команду Select Table (Виділити таблицю) в меню Table (Таблиця), якою бажано користуватися

Редагування таблиць

Після того, як таблиця створена та заповнена текстом, можна вносити в неї зміни, тобто переміщати, копіювати, вилучати нові клітинки, рядки або стовпці, розміщавати в ній додатковий текст або ілюстрації.

Редагувати інформацію, яка міститься в клітинках можна, використовуючи ті самі прийоми, як і для редагування тексту або графіки у текстовому редакторі. Під час редагування таблиці дуже зручно користатися контекстним меню таблиці, в якому містяться команди: Insert Rows (Вставити рядок), Delete Rows (Вилучити рядок), Table AutoFormat (Автоформат таблиці). Склад та назва команд контекстного меню можуть змінюватися в залежності від дій, які ви виконуєте з таблицею.

Переміщення та копіювання елементів таблиці

Для переміщення та копіювання елементів у таблиці (клітинок, рядків, стовпців, символів та інш.) можна використовувати як мишу, так і стандартні команди текстового редактора Word.

Для переміщення або копіювання елементів таблиці за допомогою миші в процесі редагування таблиці необхідно:

  1. Виділити елемент таблиці (символи, клітинки, рядки, стовпці), який необхідно перемістити або скопіювати;

  2. Перемістити курсор миші у виділену зону, так, щоб він набув форми стрілки, яка спрямована вверх.

  3. Для переміщення елементу необхідно натиснути ліву кнопку миті та, утримуючи її, пересунути елемент в іншу частину таблиці. Для копіювання елементу необхідно натиснути ліву кнопку миші та на клавіатурі клавішу <Ctrl>, та утримуючи їх, скопіювати елемент в необхідну частину таблиці.

  4. Відпустити кнопку миші.

Пересування або копіювання елементів таблиці можна здійснювати за допомогою буфера обміну даних Clipboard і команд Cut (Вирізати), Copy (Копіювати), Past (Вставити) із пункта меню Edit (Правка) аналогічно використанню їх при редагуванні звичайного тексту.

Якщо виділити текст, число або малюнок у клітинці, то переміщатися або копіюватися буде тільки те, що виділено. Але якщо, наприклад, виділена клітинка або декілька клітинок, то копіюватися буде не тільки те, що міститься в них, але й кордони клітинок.

Якщо виділити одну клітинку, то команда Copy (Копіювати) зкопіює всю клітинку в буфер обміну даних Clipboard. Команда Cut (Вирізати) перемістить всю клітинку в буфер обміну даних, кордони клітинки запишуться в таблиці.

При копіюванні клітинок команда Paste (Вставити) стає командою Paste Cells (Вставити клітинки) та вставляє клітинки, саме як клітинки таблиці. Якщо копіюється цілий рядок або стовпець клітинок, то команда Paste (Вставити) стає командою Paste Row (Вставити рядки) або Paste Column (Вставити стовпці) відповідно.

Якщо вставити клітинки в зону, яка не є таблицею, то вона перетвориться в таблицю. А якщо клітинки вставляються у вже існуючу таблицю, то таблиця розширюється так, щоб всі клітинки, які вставляються, помістились.

Таким чином, щоб скопіювати або перемістити клітинки за допомогою буферу обміну даних Clipboard необхідно:

  1. Виділити елементи таблиці, які потрібно перемістити або скопіювати.

  2. Для переміщення необхідно вибрати команду Edit (Пpaвкa) Сиt (Вирізати) або натиснути комбінацію клавіш <Ctrl>+<x> або натиснути кнопку Cut (Вирізати) на панелі інструментів Standard (Стандартна). Можна також знайти команду Cut (Вирізати) у контексному меню, яке з'явиться на екрані після натиснення правої кнопки миші.

  3. Для копіювання необхідно вибрати команду Edit (Правка)Сору (Копіювати) або натиснути комбінацію клавіш <Ctrl>+<c> або натиснути кнопку Copy (Копіювати) на панелі інструментів Standard (Стандартна).

  4. Виділити в таблиці зону, в яку ви повинні пересунути елементи таблиці. Ця зона за розміром та формою повинна бути відповідною зоні, яка була виділена на першому кроці.

  5. Вибрати команду Edit (Пpaвкa)Paste Се11s (Вставити клітинку) або натиснути комбінацію клавіш <Ctrl>+<v> або натиснути клавішу Paste (Вставити) на панелі інструментів Standard (Стандартній).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]