Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab7.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
306.18 Кб
Скачать

Практична робота № 7

Тема

Застосування інструментальних засобів текстового редактора Word для створення вчителем іноземної мови вправ у таблицях.

Мета

Навчити створювати таблиці різного ступеню складності, редагувати їх, працювати з панеллю інструментів Table and borders (Таблиці та границі), використовувати обрамлення та заливку різних типів у таблицях, працювати з текстом. Використовувати команди з пункту меню Table (Таблиця).

Теоретичні відомості

Таблиці призначені для наочного подання інформації. Елементами таблиці є клітинки, рядки, стовпці, рамки і дані, які є в клітинках. У текстовому редакторі Word можна створювати прості та складні таблиці. Створення простої таблиці

Просту таблицю можна створити за допомогою :

• кнопки Insert Table (Вставка таблиці) на панелі інструментів Standard (Стандартна);

• команди Insert (Вставка)Таb1е (Таблиці) із пункту меню Table (Таблиця);

• перетворення тексту в таблицю. Використання кнопки Insert table (Вставка таблиці)

Для сворення простої таблиці за допомогою кнопки Insert table (Вставка таблиці) на панелі інструментів Standard (Стандартна), необхідно виконати такі дії:

  1. Розташувати курсор введення тексту в те місце документу, куди б ви хотіли вставити таблицю (але бажано не на перший рядок нового пустого документу).

  2. На інструментальній панелі Standard (Стандартна) натиснути кнопку Insert table (Вставка таблиці), а потім пересунути мишу при натиснутій лівій кнопці, виділяючи необхідну кількість рядків та стовпців в матриці таблиці.

  3. Відпустити кнопку миші. Текстовий редактор Word вставить пусту таблицю в документ.

Використання пункту меню Table (таблиця)

Виконуючи команду InsertTable (Вставка таблиці), отримаємо на екрані діалогове вікно, де потрібно задати кількість стовпців і рядків майбутньої таблиці. Після натискання на кнопку <ОК> пуста таблиця розташується в документі там, де був встановлений курсор введення тексту. Після цього в таблицю вводять дані і відображають рамки.

Перетворення тексту в таблицю

Даний спосіб є дуже зручний для створення таблиць. Спочатку треба ввести дані, не звертаючи увагу на вигляд таблиці. Між даними обов'язково необхідно набирати розділювач  символ, якого немає в даних, наприклад, кому, крапку чи інше. Введений текст потрібно виділити і для перетворення в таблицю застосувати команду Table (Таблиця)Convert text to table (Перетворити текст у таблицю).

Створення складної таблиці

Створити складну таблицю можна із простої, редагуючи її за допомогою олівця. Для цього можна скористатися командою Draw Table (Намалювати таблицю) із пункту меню Table (Таблиця) або викликати на екран панель інструментів Table and borders (Таблиці і границі) (Мал. 7.1).

Курсор миші набуде вигляду олівця при натисненні на кнопку панелі Table and borders (Таблиці і границі). На цій панелі можна підібрати тип лінії, її розмір та колір. За допомогою інших команд можна виконати об'єднання та розділення клітинок, форматування та вир івнювання тексту в таблиці, вибрати напрямок тексту, виконати сортування тощо. Розташувавши курсор у вигляді олівця

Мал. 7.1. Панель інструментів Table and borders (Таблиці і границі).

на простій таблиці можна додати в таблицю усі необхідні лінії (зліва направо  горизонтальні лінії, зверху вниз  вертикальні лінії). Натиснувши двічі на ліву клавішу миші у клітинці, можна вводити дані. Щоб стерти лінію необхідно вибрати піктограму із зображенням гумки.

Введення тексту в таблиці

Текст в таблиці можна вільно вводити, редагувати та форматувати так, як і будь-який документ редактора Word. Під час введення тексту в середину клітинки текстовий редактор Word автоматично виконує переведення рядка тексту. Рядок буде автоматично розширятися по мірі необхідності при розміщенні надрукованої інформації. Для переміщення вперед по клітинкам можна використовувати мишу або, на наш погляд, зручніше клавішу <Таb> на клавіатурі. Для переміщення назад — комбінацію клавіш <Shift> + <Tab>. Якщо курсор введення тексту знаходиться в останній клітинці останнього рядка і натиснути клавішу <ТаЬ>, то в таблиці буде створено новий рядок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]