Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab3.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.5 Mб
Скачать

Практична робота № 3

Тема

Принцип зберігання інформації в персональному комп'ютері.

Мета

Навчити користуватися програмою My computer (Мій комп’ютер) для отримання інформації про файлову структуру зберігання інформації на комп’ютері. Уміти створювати, вилучати, копіювати, переміщати, перейменовувати папки та файли.

Теоретичні відомості

Представлення інформації в ПК

Представлення інформації в ПК на будь-якому магнітному носії (диску на вінчестері, дискеті) цілком однакова. Інформація у комп'ютері зберігається у вигляді файлів.

Файл  це поіменоване місце на магнітному носії інформації для розміщення даних та програм. Кожний файл має своє позначення, що складається із імені та розширення та має такий формат:

ім’я.розширення

Ім'я файлу може мати до 255 символів, а також спеціальні знаки  _ $ # & @ ! % ( ) { } ' .

Розширення файлу може мати від 0 до 3 символів за тими ж вимогами.

У імені файлу і у розширенні не можна використовувати символи / \ + = ; , . : < > [ ]. Імена файлів не можуть також мати символи * та ?, тому що вони мають інше призначення. Ці символи називаються “замінювачі” та в імені або розширенні вони можуть заміняти собою: *  будь-яке число символів; ?  тільки один символ або відсутність символу. Назва, яка містить символи * або (і) ?, називається маскою групи файлів. Наприклад: *.*  всі файли без винятку; *.doc  всі файли з розширенням doc; ?.*  файли, довжина імені яких  не більше одного символу, а розширення будь-яке. Прийнято за допомогою імені вказувати призначення файлу, а за допомогою розширення встановлювати тип файлу.

Найбільш широко розповсюджені типи розширень є такі:

*.tхt - текстові файли;

*.bak- попередня (стара) копія текстових файлів;

*.dос – звичайні документи, підготовлені у редакторі Word;

*.dot – шаблони, підготовлені у текстовому редакторі Word;

*.sys - системні файли програм;

*.bat - командні файли;

*.ехе – файли програм, які виконуються.

Було б дуже незручно, якщо б імена всіх файлів на магнітному носії інформації зберігалися в одному місці. У випадку необхідності, щоб знайти будь-яке ім'я довелося б переглядати довгий список імен всіх записаних на магнітний носій інформації файлів.

Тому для зручності імена файлів записуються у папки (або як їх ще часто називають - директорії).

Папка  це спеціальне місце на магнітному носії інформації, в якому зберігаються імена файлів або нові папки, а також допоміжна інформація про них: дата і час останнього поновлення (запису) файлу; атрибут файлу, який вказує його тип; розмір файлу в байтах; посилання на область диска, де записаний сам файл.

Якщо ім'я будь-якого файлу записано у папці, то говорять, що цей файл знаходиться у даній папці.

На магнітному носії інформації може бути декілька папок. Звичайно файли запи­суються у папки за змістом.

Імена папок складаються за такими ж правилами, що й імена файлів. Але, як правило, розширення імені для папок не використовується.

Папки та файли зберігаються на магнітному носії інформації у вигляді каталогу та мають деревовидну структуру. Спочатку створюється кореневий каталог, в якому можуть бути розміщені папки та файли. Далі всі файли та інші папки знаходяться ніби "всередині" папок кореневого каталогу і утворюють каталоги першого, другого, третього і т. д. рівнів. Тобто папки можуть бути вкладеними, тобто одна папка може містити інші. Рівень вкладення необмежений.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]