Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
82.94 Кб
Скачать

Практична робота №1

Тема

Безпечна робота студентів у комп'ютерному класі. Технічне забезпечення персонального комп’ютера.

Мета

Ознайомити студентів із правилами поведінки в комп’ютерному класі, елементами техніки безпеки та технічним забезпеченням персонального комп’ютера.

Теоретичні відомості

Безпечна робота студентів у комп'ютерному класі

У комп'ютерному класі зроблено все для того, аби не допустити випадкового ураження студентів електричним струмом. Грамотна експлуатація і дисциплінована поведінка дають повну гарантію безпеки при роботі на ПК.

Комп'ютер живиться напругою 220 вольт. Для роботи в моніторі створюється висока напруга понад 10 тисяч вольт. Все це робить ПК і його електрообладнання при неправильній експлуатації небезпечним для життя, тому що напруга більше 36 вольт небезпечна для людини.

Вона викликає проходження струму через людину, що призводить до скорочення м'язів, судорог, зупинки дихання, припинення роботи серця, та у важких випадках  смерті.

Джерелом небезпеки у комп'ютерному класі можуть бути розетки з розбитими корпусами, проводи з пошкодженою ізоляцією, прокладені по підлозі кабелі, обладнання комп'ю­терів із знятими кришками і стінками.

Ось чому комп'ютерний клас вважається приміщенням підвищеної небезпеки і вимагає особливих знань і навичок експлуатації електрообладнання і правил поведінки студентів.

До самостійної експлуатації електрообладнання без стороннього нагляду допускаються особи, яким виповнилося 18 років і які пройшли навчання, склали екзамени та одержали спеціальний дозвіл роботи в комп’ютерному класі. У навчальних закладах проведення практичних занять на ПК дозволяється тільки у присутності і під керівництвом викладача після засвоєння студентами правил техніки безпечної роботи.

Заходити в комп'ютерний клас потрібно спокійно, не штовхатись, не бігти. Сідати тільки за постійно закріплені за кожною особою комп'ютери.

Головне правило для студентів при аварії чи пожежі вимкнути комп'ютер і швидко, без паніки залишити комп'ютерний клас.

Пожежа на електрообладнанні гаситься тільки порошковими або вуглекислотними вогнегасниками, активний матеріал яких не проводить електричний струм. Вогнегасники знаходяться в комп'ютерному класі на спе­ціальному щиті або на стіні.

Інструктаж із техніки безпеки проводиться на початку кожного навчального року. Викладач пояснює або нагадує студентам правила поведінки в комп'ютерному класі і правила грамотної експлуатації електрообладнання.

Факт проведення інструктажу заноситься у спеціальний журнал, де записуються прізвище та ім'я студента, клас, дата проведення інструктажу, ставиться підпис викладача та особистий підпис студента. Якщо з студентом станеться нещасний випадок через його необережність або недисциплінованість, викладач не буде відповідати за це в кримінальному порядку у випадку вчасного проведення інструктажу з техніки безпеки.

Вмикання і вимикання ПК проводиться тільки з дозволу викладача. Повторне вмикання комп'ютера дозволяється через 20 сек.

Виконуючи завдання, студенти не повинні залишати поза увагою технічний стан комп'ютерів, з якими вони працюють. Кожний студент повинен працювати на закріпленому за ним комп'ютері. При роботі можна пора­дою допомагати сусідам, але ні в якому разі не натискати клавіші на сусідньому ПК.

Про всі недоліки у роботі електрообладнання та аварійні ситуації необхідно повідомляти викладача.

Зауваження 1. Студентам категорично забороняється робити будь-який, навіть дрібний ремонт електрообладнання.

Людину, яка потрапила під дію електричного струму, можна врятувати, якщо швидко і грамотно надати їй першу допомогу. Кожна згаяна хвилина зменшує можливість повернення людини до життя.

Зауваження 2. Першу допомогу необхідно надавати після звільнення потерпілого від дії електричного струму.

Для звільнення потерпілого спочатку необхідно вимкнути електрообладнання або відтягнути потерпілого з-під дії струму за сухий одяг.

Допомога надається потерпілому, який втратив свідомість, з відсутнім диханням і пульсом. Про нещасний випадок потрібно негайно повідомити викладача або медпрацівника.

Потрібно самостійно й негайно почати надання першої допомоги до прибуття лікарів!

Допомогу по відновленню дихання і роботи серця краще надавати вдвох: один виконує штучне дихання, інший  непрямий масаж серця.

Потерпілого необхідно покласти горілиць, під спину підкласти портфель або сумку, щоб закинулась голова. Це полегшує проходження повітря в легені потерпілого.

Для того, щоб потерпілому зробити штучне дихання, потрібно розташуватися збоку від нього і, набравши в легені повітря, видихнути потерпілому в рот, зажавши ніс, або в ніс при закритому роті. Темп виконання процедури такий, як і при звичайному диханні.

Для здійснення непрямого масажу серця необхідно стати на коліна біля потерпілого і двома руками натискати на грудну клітку в області вузла ребер. Темп: одне натискання тривалістю в секунду, пауза  одна секунда.

Якщо з потерпілим після удару струмом нібито все нормально, його все одно повинен оглянути медпрацівник. Тільки він може зробити висновок про самопочуття потерпілого. Часто буває так, що після деякого задовільного стану настає шок, потерпілий втрачає свідомість, може припинитись дихання, зупинитись серце.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]