Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab4.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.05 Mб
Скачать

Практична робота № 4

Тема

Програма Explorer (Провідник). Способи запуску програм. Робота з об’єктами (файлами та папками).

Мета

Уміти користуватися програмою Explorer (Провідник) для огляду файлової системи, запуску програм, виконання дій з об’єктами.

Теоретичні відомості

Програма Explorer (Провідник) та способи її запуску

Програма Explorer (Провідник)призначена для навігації по файловій системі та виконання дій з її об’єктами (відкриття, копіювання, переміщення, вилучення папок та файлів тощо). Навігація по файловій системі означає пошук файлу у деревовидній структурі каталогу шляхом відкриття папок, починаючи з папки кореневого каталогу, і закінчуючи тією папкою, в якій знаходиться необхідний файл.

Програму Explorer (Провідник) можна запустити одним із наступних способів:

  • з головного меню за допомогою ярлика на Desk Top (Робочий стіл);

  • командою Explorer (Провідник) у командному рядку Run (Пуск);

  • командою Explorer (Провідник) із контекстного меню папки чи кнопки Start (Пуск).

Вікно програми складається з двох основних частин: панелі папок та панелі змісту. Сенс двох панелей полягає в тому, що копіювання або переміщення об’єктів виконується з джерела у приймальник. Без пари панелей це робити незручно.

Зверніть увагу на те, як зображена файлова структура ПК на лівій панелі (Мал.4.1). В основі файлової структури знаходиться особлива папкаDesk Top (Робочий стіл), від якої тягнуться лінії зв’язку до інших об’єктів. Так, зокрема, одна з ліній з’єднує Desk Top (Робочий стіл) та My Computer (Мій комп’ютер), від якого, у свою чергу тягнуться лінії зв’язку до піктограм дисків та їх файлових структур. Там, де лінії верхнього рівня з’єднуються з лініями нижчого рівня, утворюються вузли. Ці вузли мають позначки або . Вузли можна згортати чи розгортати, встановивши курсор на ці позначки та натиснувши на ліву кнопку миші. Позначка означає, що папка закрита і в ній є інші папки, а позначка – папка відкрита. Відсутність позначки свідчить про те, що папка порожня або містить лише файли.

Робота з об’єктами

Відкриття об’єкта (файлу чи папки)

Щоб відкрити папку, достатньо встановити курсор на піктограмі папки та натиснути на ліву кнопку миші. При цьому відкриття папки супроводжується зміною змісту на правій панелі.

Для того, щоб відкрити файл необхідно:

  1. На лівій панелі розшукати папку, в якій він зберігається, та відкрити її.

  2. На правій панелі відкрити файл, натиснувши двічі на його піктограмі лівою клавішею миші.

Мал.4.1. Вікно програми Провідник в оболонці Windows 98

Що при цьому відбудеться залежить від типу файлу. Якщо це програмний файл, відбудеться запуск програми. А якщо це файл документу, то відбудеться запуск програми, в якій цей документ було створено, і в ній автоматично відкриється файл документа.

Копіювання та переміщення об’єктів

Для того, щоб скопіювати файл, потрібно:

  1. На лівій панелі розшукати папку, в якій він зберігається, та розкрити її.

  2. На правій панелі розшукати піктограму файлу.

  3. Після чого на лівій панелі потрібно розкрити папку, в яку необхідно скопіювати файл.

  4. Натиснувши праву кнопку миші, перетягти піктограму файлу з правої панелі на піктограму папки-приймальника на лівій панелі. Відпускати кнопку миші потрібно в той момент, коли папка‑приймальник на лівій панелі змінила колір.

Копіювання папки виконується так само, як операція копіювання файлу. Переміщення об’єкта виконується так само, як операція копіювання, але його піктограму потрібно перетягнути, натискаючи ліву кнопку миші.

Перейменування об’єктів

Для того, щоб перейменувати об’єкт, потрібно:

  1. Розшукати піктограму цього об’єкта (файлу чи папки) на правій панелі.

  2. Натиснути праву кнопку миші, встановивши курсор миші на піктограмі об’єкта.

  3. З’явиться контекстне меню, із якого необхідно вибрати команду Rename (Перейменувати). Поле імені об’єкта виділиться для редагування.

  4. Ввести нове ім’я в поле вводу.

Простіше виконати перейменування за допомогою миші, встановивши курсор-стрілку миші на імені об’єкта та натиснути на ліву кнопку миші. Ім’я об’єкта виділиться для редагування. ввести нове ім’я в поле вводу.

Вилучення об’єктів

Для того, щоб вилучити об’єкт, потрібно:

  1. Розшукати піктограму об’єкта на правій панелі, клацнути на ній правою кнопкою миші.

  2. З’явиться контекстне меню, із якого потрібно вибрати команду Delete (Вилучити). Об’єкт буде вилучений у Recycle Bin (Кошик) після введення стверджувальної відповіді.

Використання буферу обміну даних Clipboard для роботи з об’єктами

Операції типу переміщення й копіювання об’єктів (файлів та папок) можна виконати також за допомогою Буфера обміну даних Clipboard. Розглянемо три важливі команди, які працюють із буфером обміну даних:

  • Команда Cat (Вирізати) – забрати вибраний об’єкт (об’єкти) в буфер обміну даних;

  • Команда Copy (Копіювати) cкопіювати вибраний об’єкт (об’єкти) в буфер обміну даних;

  • Команда Paste (Вставити) вставити зміст буферу обміну даних у потрібне місце.

Приклад використання буферу обміну для копіювання файлу

На лівій панелі розшукайте папку, в якій зберігається потрібний файл та відкрийте її. Після чого на правій панелі відшукайте файл та виділіть його (піктограма файлу змінить колір). На панелі інструментів установіть курсор миші на кнопку Copy (Копіювати) та натисніть ліву кнопку миші для того, щоб скопіювати файл у буфер обміну даних. На лівій панелі розшукайте папку, в якіу необхідно скопіювати файл, виділіть її та натисніть на кнопку Paste (Вставити) на панелі інструментів. Після цього копія потрібного файлу з папки‑джерела з’явиться в папці-приймальника.

Зауваження: Команди Cut, Copy, Paste знаходяться також у пункті меню Edit (Правка) рядка меню будь-якої прикладної програми оболонки Windows

Робота з групою об’єктів.

Переміщати, копіювати, вилучати можна не тільки один об’єкт, а і групу об’єктів. Для того, щоб об’єднати усі об’єкти в групу, потрібно натиснути комбінацію клавіш <Ctrl+А>. Відокремити групу об’єктів (файлів) можна за допомогою клавіші <Shift>, а саме:

  1. Натиснути ліву кнопку миші, встановивши курсор на піктограмі першого об’єкта з групи.

  2. Натиснути клавішу <Shift>.

  3. Натиснути ліву кнопку миші, встановивши курсор на піктограмі останнього об’єкта з групи.

Створити групу з окремих об’єктів можна за допомогою клавіші <Ctrl>. Скільки об’єктів увійде в групу, стільки разів потрібно клацнути мишею на їх піктограмах при натиснутій клавіші <Ctrl>. Комбінуючи клавіші <Ctrl> та <Shift> можна створювати складні групи об’єктів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]