Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фаил.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
126.46 Кб
Скачать

12.5 П(с) бо 26 «Виплати робітникам»

П(С)БО 26 «Виплати робітникам» призначений для застосування роботодавцями, що здійснюють виплати (у грошовій та негрошовій формі) за роботи, що виконуються робітниками; показує порядок відображення виплат робітникам в обліку та у фінансовій звітності.

Термінологія, що застосовується у даному П(С)БО, на жаль, не узгоджена із базовими вимогами Кодексу законів про працю.

Класифікація виплат робітникам за П(С)БО 26 надана у табл. 12.3

Таблиця 12.3 – Уніфікована класифікація виплат робітникам

Виплати робітникам

Дисконтовані

Довгострокові

Виплати по закінченню трудової діяльності

Програми з певним внеском та програми с певною виплатою (державні та недержавні; при участі одного роботодавця або кількох роботодавців)

Виплати інструментами власного капіталу

Виплати акціями, долями у статутному капіталі

Інші довгострокові виплати

Виплата при звільненні та інші

Умовно дисконтовані

Не дисконтовані

Поточні

Основна, додаткова заробітна плата та інші заохочувальні і компенсаційні виплати

Для правильного обліку виплат робітникам за різними видами важливе значення має оцінка виплат. Існують наступні види оцінок:

  • поточна вартість – сума не дисконтованих грошових коштів та їх еквівалентів, які були б необхідними для погашення зобов’язань відносно виплат робітникам у процесі господарської діяльності;

  • теперішня вартість – дисконтована вартість майбутніх чистих грошових платежів, які, як очікується, є необхідними для погашення зобов’язань відносно виплат робітникам у ході звичайної господарської діяльності.

Дисконтовані виплати (прикладом програми з певними виплатами є майбутнє бачення реформування системи пенсійного забезпечення) мають дисконтуватися, при цьому в обліку розраховуються та відображаються актуарні прибутки та збитки. Поточні виплати не дисконтуються, ніякі актуарні допущення не виконуються.

П(С)БО 26 «Виплати робітникам» за змістом не має розходжень із міжнародним стандартом МСБУ 19, але, на жаль, до української практики він мало наближений.