Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологічна експертиза методичка ОіА.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
289.79 Кб
Скачать

Приклад виконання аналітичної частини спецрозділу «Екологічна експертиза» оао «Сумихімпром»

За підсумками первинного та бухгалтерського Обліку різними службами підприємства заповнюються такі форми статістічної звітності, що відображають екологічні витрати підприємства:

• Розрахунок суми земельного податку, в якому відображається загальна сума нарахованого земельного податку, шо підлягає сплаті за даними підприємства і за даними податкових органів. Крім того, наводитися сума напрямів податку з розбивкою по місяцях, по окремих земельних ділянках і населеним пунктам, відомості про пільги по земельному податку, а також відомості про наявність документів на землю.

• Розрахунок збору за спеціальне використання водних ресурсів та збору за користування водами для потреб гідроенергетики, в якому відображаються суми нарахованих зборів за спеціальне використання водних ресурсів у межах встановлених лімітів та понад них і суми штрафів за несплату зазначених зборів. Крім того, наводиться сума зазначених зборів з розбивкою за спеціальне використання поверхневих і підземних вод, а такоже з деталізацією платежів до місцевого Державного бюджету.

Комісії до 1 жовтня, проаналізувавши дані ефективності роботи санітарних установок по первинному контролю (журнали апаратників на робочих місцях) і періодичного контролю санітарної лабораторії, повинні розробити проекти заходів, погодити з виконавцями і після затвердження керівниками підрозділів представити їх.

За пропозиціями підрозділів управління ВАТ, рішенням виконавчих органів влади та приписами контролюючих органів розробляються заходи з охорони навколишнього середовища в цілому по ВАТ, погоджуєтья з керівниками служб і до 1 грудня податься на затвердження директору з виробництва.

У такому плані заходів вказується найменування природоохоронних заходів, їх виконавець, місце і термін виконання, витрати, пов'язані з проведенням таких заходів та очікуваний ефект.

Заходи мають передбачати:

• впровадження нових і вдосконалення діючих технологічних процесів, спрямованих на зниження обсягу викидів в атмосферу, стічних вод і відходів виробництва;

• впровадження нових і підвищення ефективності діючих установок з очищення викидів в атмосферу і очищення стічних вод;

• впровадження систем оборотного, повторного водопостачання, а також замкнутих циклів водоспоживання;

• заходи з автоматизації та вдосконалення контролю роботи установок з очищення викидів в атмосферу і очищення стічних вод;

• заходи з утилізації відходів виробництва;

• заходи щодо вдосконалення моніторингу природного середовища;

• інші заходи, спрямовані на охорону навколишнього середовища.

План заходів ВАТ «Сумихімпром» на 2009 р. наведено в табл. 2.3.

Облік собівартості продукції ведеться відповідно до «Методичних рекомендацій з формування собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості». Відповідно до цього документа в калькуляції природоохоронні витрати окремо не виділяються, а розподіляються на собівартість продукції разом з загальновиробничих витрат.

Аналіз питань планування екологічних витрат на ВАТ «Сумихімпром», проведений В.М. Кислим і Є.В. Лапіним [64], показав, що дані витрат виділяються і калькулюються тільки в тому випадку, якщо очисні споруди та природоохоронне обладнання виділені в самостійні підрозділи, цехи, дільниці.

Так, наприклад, на станції нейтралізації цеху двоокису титану ВАТ «Сумихімпром» облік ведеться за наступними статтями витрат (табл.2.3).

Таблица 2.3

Розподіл витрат на нейтралізацію стоків на станції нейтралізації цеху двоокису титану ВАТ «Сумихімпром»

Вид витрат

Величина витрат

тыс. грн.

%

Заробітна плата виробничих робітників

100,36

3,62

Відрахування на соціальні потреби виробничих робітників

36,89

1,33

Амортизація обладнання

397,70

11,10

Плата за електроенергію

159,47

5,74

Плата за промислову воду

3,23

0,11

Витрати на пар

99;88

3,40

Плата за воду

0,89

0,03

Витрати на стиснене повітря

358,54

12,92

Цехові витрати

1707,95

61.75

Разом

2774,83

100,00

Як видно з наведеного прикладу, основна частка витрат на нейтралізацію стоків відноситься до накладних витрат і тільки близько 3-4% - на оплату праці обслуговуючого персоналу.

Разом з тим, за очисне обладнання, включеному до складу цехів основного виробництва, витрати враховуються тільки на оплату праці обслуговуючих робітників, амортизацію, прямі енергетичні витрати (електроенергія, вода і т.д.) -

Інші види витрат: на допоміжні матеріали, накладні витрати і т.д. обліку не підлягають і враховуються у відповідних статтях витрат на виробництво основної продукції. Таким чином, основний метод обліку по локальних очисних спорудах - це вибірка витрат з первинних документів з експлуатації очисного обладнання, статистичні розрахунки, визначення витрат у відсотках від вартості основних виробничих фондів.

Крім зазначених вище способів планування екологічних витрат, на аналізованому підприємстві складається прогнозований розрахунок збору за забруднення НПС. Цей прогноз складається з припущенням, що обсяги річних викидів будуть рівні лімітам на ці викиди, встановленим на попередній рік. Проте фактичні викиди в більшості випадків менше встановлених лімітів, тому спрогнозовані збори значно перевищують фактичні.

Що стосується бухгалтерського обліку, то він на підприємстві ведеться відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність», новим Планом рахунків і Національними стандартами. Окремих субрахунків для обліку екологічних витрат на підприємстві не виділено (за винятком рахунку «Екологічні збори та платежі»).

Таким чином, в бухгалтерському обліку на підприємстві не знаходять свого відображення витрати, пов'язані з природокористуванням.

Інформацію про величину фактичних екологічних витрат можна отримати за допомогою вибірок даних з первинних документів і звітів.

Так, на ВАТ «Сумихімпром» різними службами складаються такі звіти, які відображають величину екологічних витрат:

Бухгалтерія:

• Розрахунок суми земельного податку.

• Розрахунок збору за спеціальне використання водних ресурсів та збору за користування водами для потреб гідроенергетики.

• Форма N 11-ОФ - «Звіт про наявність та рух основних фондів та амортизацію» (окремим рядком виділені основні фонди по НПС).

Відділ головного енергетика:

• Форма № 2 - ТП (водгосп).

Відділ з охорони навколишнього середовища:

• Розрахунок збору за забруднення навколишнього природного середовища.

• Звіт про утворення, використання і знищення токсичних відходів (Форма № 1 - токсичні відходи).

Звіт про охорону атмосферного повітря (Форма № 2 – ТП)

Фінансовий відділ:

• Звіт про екологічні збори та поточні витрати на охорону природи (Форма № 1 - екологічні витрати).

Для заповнення зазначених форм звітності на підприємстві ведеться щоденний контроль за викидами і скидами. У цехах, де встановлено газоочисне обладнання, ведуться журнали за типовими формами ПІД: обліку викидів від стаціонарних джерел забруднення - за формою ПІД-1; обліку виконання заходів з охорони повітряного басейну - за формою ПІД-2; обліку роботи газоочисних та пиловловлюючих установок - за формі ПІД-3.

Повний контроль за якістю зворотних вод у р.. Псел здійснюється щодоби аналітичним методом санітарною лабораторією підприємства з відображенням даних у журналах первинного обліку - ПІД-І, ПОД-12, ПОД-14, які заповнюються відповідно до інструкції ЦСУ СРСР.

Крім того, на підприємстві в 2000 році розроблений екологічний паспорт (який, по суті, є звітом підприємства про екологічну діяльності), затверджений генеральним директором підприємства за погодженням з міською Радою депутатів трудящих і комітет з охорони природи. Він включає в себе наступні показники:

1. Загальні дані (коротка характеристика цехів і виробничих об'єктів, перелік і обсяг продукції, що випускається, плани, схеми).

2. Коротку природно-кліматичну характеристику.

3. Значення фондових концентрацій забруднюючих речовин,

4. Характеристику джерел водопостачання і приймачів стічних вод.

5. Характеристику технологій системи очищення.

6. Матеріальний баланс.

7. Схему матеріальних потоків виробництва продукції.

8. Використання земельних ресурсів.

9. Витрата сировини і матеріалів за видами продукції.

10. Витрата електроенергії на одиницю продукції.

11. Характеристику джерел виділення та викидів шкідливих речовин в атмосферу.

12. Характеристику викидів шкідливих речовин в атмосферу в цілому по підприємству за поточний рік.

13. Кількість води, забраної з водних об'єктів, використаної і переданої іншим організаціям (за звітом 2-ТТТ (водгосп).

14. Характеристика джерел стічних вод.

15. Характеристику очисних споруд та схеми.

16. Характеристику водооборотних систем та схеми.

17. Характеристику відходів, що утворюються на підприємстві.

18. Характеристику полігонів і накопичувачів, призначених для. поховання (складування) відходів.

19. Рекультивацію порушених земель і зняття порушеного шару грунтів.

20. Транспортні цеху (підприємства) - його викиди.

21. Плата за викиди, скиди, розміщення відходів забруднюючих речовин у навколишнє середовище.

Однак, паспорт заповнюється на підставі зазначених вище звітів і первинних документів, він не відображає повної і достовірної інформації про екологічні витратах підприємства.

Таким чином, жоден із зазначених звітів не дає повної інформації про величину екологічних витрат.

Звіт про екологічні збори та поточні витрати на охорону навколишнього середовища є, на нашу думку, найбільш інформативним з точки зору екологічного обліку. Так як після 2000 р. даний звіт на підприємстві не заповнюється, то вважаємо за необхідне провести аналіз екологічних витрат за даними зазначеного звіту за 2000 р.

Екологічні платежі підприємства в даний час складаються з трьох видів: платежі за викиди, скиди і розміщення відходів у межах і понад встановлених лімітів; платежі за порушення природоохоронного законодавства; плата за природні ресурси. За даними за 2006 рік структура цих платежів склала відповідно 7,1%, 0%, 92,9%, а їх сума - 2218 тис. грн. [64]. У 2008 р. загальна сума зазначених платежів склала 5253 тис. грн., А частка платежів 8,1%, 0%, 91,9% відповідно. Як бачимо, хоча загальна сума платежів і зростає, тенденція щодо частки зазначених платежів зберігається.

Необхідно також зазначити, що витрати на утримання основних фондів природоохоронного призначення на ВАТ «Сумихімпром» зросли з 15,3 коп. на 1 грн. балансової вартості в 2000 році до 1,17 грн. на 1 грн. балансової вартості в 2009 році, або в 7,6 рази, що говорить про значне знос вказаних основних фондів. Середньорічна вартість виробничих фондів природоохоронного призначення постійно знижується, що також свідчить про значне знос і відсутності введення нових основних фондів.

У цілому екологічні витрати підприємств в собівартості продукції хімічної галузі становлять близько 11%, що значно впливає на її конкурентоспроможність, Сьогодні екологічні витрати в собівартості товарної продукції в країнах Єврозони складають у середньому близько 4%.

Практична відсутність інформації про екологічні витрати в собівартості українських товарів буде приводити до звинувачень української товаровиробників з боку членів СОТ у порушенні правил чесної конкуренції шляхом отримання прихованих субсидій і, отже, до встановлення захисних компенсаційних, мит.

Таким чином, необхідність перегляду існуючої системи обліку екологічних витрат і розподілу їх на собівартість продукції підтверджується і практичними даними.