Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
125.95 Кб
Скачать

Економіка підприємства

Абсолютний показник рентабельності характеризує абсолютну величину (суму): прибутку.

Абсолютний рівень концентрації характеризується: зосередженням ресурсів на одному підприємстві.

Авансований капітал аграрних підприємств – це: сукупність авансованих, органічно взаємопов’язаних ресурсів, взятих на всіх стадіях їх кругообігу, що забезпечують функціонування підприємства за всіма напрямами його діяльності.

Агрохімічний напрям НТП пов’язаний з розробкою: безпечніших для людей і навколишнього середовища видів, способів зберігання і внесення мінеральних добрив.

Активи, що не беруть безпосередньої участі в процесі виробництва, а лише обслуговують його, будучи водночас результатом цього виробництва – це: фонди обігу.

Амортизація основних засобів – це: економічній процес, що відображає втрату основними засобами своєї вартості.

Балансовий прибуток визначається як: виручка від реалізації продукції за мінусом економічних витрат на виробництво реалізованої продукції.

В агропромисловому комплексі НТП здійснюється за напрямами: всі відповіді вірні.

В основу розподілу фондів на основні і оборотні покладено: перенесення вартості і участь у виробничому процесі,

В практиці маркетингової діяльності встановлення ціни пропозиції базується на застосуванні методу: всі відповіді правильні.

В процесі виробництва основний капітал функціонує в формі: матеріально-речовій.

В сільськогосподарському виробництві використовуються такі методи визначення собівартості: всі відповіді вірні.

В сільському господарстві розрахунок чистого доходу (ЧД) здійснюється за формулою: ЧД = ВД – ОП.

В умовах ринкових відносин рівень товарності сільського господар­ства залежить від: попиту і пропозиції.

Валовий дохід – це: загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого протягом року.

Валовий дохід визначається як: чистий дохід + оплата праці.

Вартість спожитих у процесі виробництва знарядь і предметів праці, що набувають форму поточних витрат (амортизація і матеріальні витрати) називається: фонд відшкодування підприємства.

Вартість товару визначається: загальними виробничими витратами.

Величина відрахування на соціальні потреби обчислюється: в установлених нормах залежно від витрат на оплату праці.

Визначення обсягу валової продукції сільського господарства у натуральній формі необхідне для: усі відповіді привільні.

Винагороди працівникам за підсумками роботи за рік у складі коштів, які спрямовуються на споживання, належать до: фонду матеріального стимулювання.

Виняткове право юридичної або фізичної особи на видання наукових чи художніх творів, їх використання, публічне виконання, реалізацію тощо називають: авторські права.

Виробнича потужність підприємства – це: максимально можливий випуск продукції за рік в натуральних показ­никах за заданого асортименту й якості та раціонального використання землі, техніки, обладнання, виробничої площі;

Виробничий напрямок /спеціалізація/ аграрного підприємства визна­чається: за структурою товарної продукції.

Виробничі відносини й економічні закони та закономірності, що виникають і діють лише в аграрних підприємствах і враховують особливості сільськогосподарського виробництва є об’єктом дослідження: економіки підприємства.

Виробничі основні фонди зношуються: фізично і морально.

Виробничі фонди підприємства поділяються на основні та оборотні залежно від: усі відповіді правильні.

Витрати виробництва на підприємстві складаються із: заробітної плати, амортизаційних відрахувань, вартості матеріалів, накладних витрат.

Витрати, що пов’язані з виробництвом і доробкою продукції, її транспортуванням до місця зберігання називають: повною собівартістю.

Відношення вартості основних засобів на кінець року до вартості основних засобів на початок року – це: коефіцієнт зростання.

Відношення виробленої продукції до затрат праці, які вимірюються в людино-годинах, людино-днях, або середньорічній кількості працівників характеризує: економічну ефективність затрат праці.

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 8 „Нематеріальні активи” виділяють такі їх групи: всі відповіді вірні.

Вкажіть фактори, які прямо впливають на зростання прибутку :збільшення цін на продукцію, що реалізується.

Враховуючи специфіку сільськогосподарського виробництва доцільно розрізняти такі види ефективності: соціальну, технологічну, економічну.

Головне завдання підприємства полягає у: задоволенні потреб ринку з метою одержання прибутку.

Головним змістом закону вартості є:товарно-грошові відносини.

Головною умовою стратегічного управління підприємством в умовах ринку є: збільшення обсягів діяльності підприємства та його частки на ринку.

Грошова оцінка землі – це: оцінка земельної ділянки, яка здійснюється для визначення розміру земельного податку, орендної плати, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва.

Грошова оцінка основних засобів здійснюється за: усі відповіді правильні.

Грошовий вираз витрат підприємства на виробництво і реалізацію продукції (робіт, послуг) – це: собівартість продукції.

Грошовий вираз предметів праці, що знаходяться на стадії виробни­чих запасів і незавершеного виробництва, які беруть участь лише в одному циклі виробництва і повністю переносять свою вартість на створений продукт – це: оборотні фонди.

Грошові надходження від продажу продукції – це: виручка від реалізації.

Дайте визначення поняття “підприємство”:підприємство – це організаційно відокремлена первинна ланка сфери народного господарства, яка виконує роботу або надає платні послуги.

Диверсифікація в широкому розумінні може бути визначена як: урізноманітнення на підприємстві видів виробництв, що забезпечують одержання різної продукції.

Ділова репутація або ціна фірми – це: Гуд вілл.

Для визначення територіальної спеціалізації й спеціалізації аграрних підприємств використовують показник: структура товарної продукції.

Для вимірювання і обліку валової продукції сільського господарства використовують показники: натуральні і вартісні.

Для всебічного й глибокого вивчення окремих явищ, процесів та виявлення причинно-наслідкових зв’язків їх розвитку використовують метод: монографічний.

Для оцінки матеріально-речової складової інтенсивності використовується показник: ефективність додаткових вкладень у спожиті виробничі ресурси.

Для оцінки результативної складової інтенсивності використовується показник: коефіцієнт віддачі авансованого капіталу за валовою продукцією.