Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Истор. Укр. П-11-13.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
398.85 Кб
Скачать

Тема 6. Суспільно-політичне та економічне життя України в період десталінізації (1953 - 1964 рр.) План семінарського заняття

  1. Україна після смерті Сталіна. Критика культу особи Сталіна. Початок реабілітації жертв сталінських репресій.

  2. Реформи М. С. Хрущова, їх суперечливий і непослідовний характер, загальна спрямованість і значення.

  3. Поява дисидентів в Україні. Зародження руху "шестидесятни­ків", їх роль у національно-культурному житті.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

Після смерті Сталіна в радянській державі було проголошено курс на лібералізацію суспільно-політичного та економічного життя. Тому в першому питанні потрібно розказати про становище України у складі СРСР на 1953 рік. Розкрити критику культу Сталіна, з якою виступив М. С. Хрущов на ХХ з’їзді КПРС в 1956 році. Важливо показати причини культу особи і його наслідки для народів СРСР і українського народу, зокрема. Проаналізувати як проходив процес реабілітації жертв сталінських репресій. Чому він мав половинчастий характер?

Період з 1953 р. по 1964 р. увійшов у історію під назвою "десталінізації", або лібералізації суспільно-політичного та економічного життя. Тому розглядаючи це питання слід звернути увагу на ті зміни які були введені в управління народним господарством (друге питання). З’ясувати в чому виявилась суперечливість і непослідовність реформ проведених М. Хрущовим. Якими були реформи в адміністративно-політичній сфері? Які зміни відбулися в розвитку міжнародних відносин в кінці 50 – на початку 60-х років? Які причини та події сприяли усуненню М. Хрущова у жовтні 1964 р.?

В третьому питанні потрібно звернути увагу на зміст процесу десталінізації в галузі культури. Чому стримувався процес національного відродження та поширювалася русифікація? Виділити причини появи дисидентського руху в Україні, і що відрізняло українське дисиденство від інакомислення в Росії. Згадати які акції проведені дисидентами визвали найбільший резонанс в суспільстві.

Основні поняття теми

Бюрократія, "Відлига", громадська думка, громадські об’єднання, громадянське суспільство, десталінізація, дисиденти, дискримінація, діаспора, культ особи, Ради народного господарства (раднаргоспи), реабілітація, "шестидесятники".

Теми рефератів, доповідей та повідомлень

  1. Дисидентський рух на Україні: основні напрямки, динаміка і тенденції розвитку.

  2. Українська РСР на міжнародній арені в 50-х першій половині 60-х років.

    1. Контрольні питання для самоперевірки знань

    1. Чому реабілітаційні процеси не були доведені до кінця ? Обґрунтуйте відповідь.

    2. Яке значення для України мали реформи в адміністративно-політичній сфері?

    3. Які події сприяли усуненню М. Хрущова ?

    4. Охарактеризуйте стан аграрного сектора України на рубежі 50-60-х років. В чому проявилися позитивні та негативні його особливості ?

    5. Що дала колгоспам реорганізація МТС ?

    6. В рішенні яких питань міжнародна діяльність України мала формальний характер, а в яких реальний? Обґрунтуйте відповідь.

    7. Які зміни відбулися в розвитку міжнародних економічних відносин в кінці 50 - на початку 60-х років ?

    8. Розкрийте зміст процесу десталінізації в галузі культури. Чому стримувався процес національного відродження та поширювалася русифікація ?

    9. Виділіть основні причини дисидентського руху в Україні. Що відрізняло його від інакомислення в Росії ?

    10. Які акції проведені дисидентами визвали найбільший резонанс в суспільстві ?