Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лабораторні_роботи_Електр1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
5.71 Mб
Скачать

3.3 Програма роботи

1.Зібрати схему дослідження тиристорного регулятора струму.

2.Зняти осцилограму напруги живлення.

3.Зняти осцилограми напруг на навантаженні для різних кутів керування тиристором.

4.Зняти регулювальну характеристику .

5.З довідкової літератури виписати основні характеристики досліджуваного тиристора та замалювати розташування виводів на корпусі тиристора.

3.4. Схема дослідження роботи тиристора

В схемі тиристорного регулятора струму (рис.3.4) можна виділити два контури: силовий контур і контур керування. Силовий контур складається з джерела змінного струму, баластного резистора R1, навантаження HL1 і проміжку анод-катод тиристора VD1. В контур керування входить джерело живлення, резистори обмеження величини керуючого струму R2 i R3, випрямляючий діод VD2 і проміжок керуючий електрод-катод тиристора. В залежності від положення повзунка резистора R2 змінюється величина струму керування тиристора, а відповідно, і час затримки включення тиристора від початку додатного півперіоду прикладеної напруги. Закривається тиристор в кінці кожного півперіоду при зменшенні напруги додатної півхвилі до нуля.

Рис.3.4 Схема дослідження.

Резистори R1=27 Oм; R2=27 Ом; R3=47 кОм; діоди VD1 -КУ101Б;VD2-КД209Д; лампа розжарення HL1- МН 27- 01; вимірювальні прилади PA- Ц43101; PS- Ф4372.

Фазу коливання , що відповідає часу затримки включення тиристора від початку переходу через нуль, називають кутом керування. Зі зміною кута керування змінюється форма імпульсів струму через навантаження і середнє значення струму за період, рівне постійній складовій. Таким чином, змінюючи величину резистора R3, керують величиною розжаренням лампи HL1.

На рис.3.5 приведено часові діаграми змінної напруги живлення, прикладеної до схеми регулювання, та імпульсів струму через тиристор при куті керування, рівному 90 градусів.

Рис.3.5. Часові діаграми напруги

живлення і струму через тиристор.

3.5. Порядок виконання роботи

1.На монтажній панелі комплекту обладнання зберіть схему дослідження тиристора згідно з рис.3.4. Приєднайте її до гнізд 24 V блока живлення і після перевірки викладачем ввімкніть живлення. Повертаючи ручку змінного резистора R3, слідкуйте за зміною розжарення лампи HL1, що є ознакою нормальної роботи схеми регулювання струму.

2.Встановіть тривалість розгортки 10 mS та чутливість входу Y осцилографа 10 V/под. Приєднайте вхід осцилографа паралельно до виходу блока живлення 24 V. Зарисуйте осцилограму напруги живлення разом з масштабною сіткою, вказавши масштабні коефіцієнти.

3.Підключіть вхід осцилографа паралельно до гнізд лампи розжарення. Після цього зніміть осцилограми падіння напруги на навантаженні (лампі розжарення) для положень ручки змінного резистора R3, які відповідають кутам керування рівним 0, 45, 90 і 180. Кути керування визначають за формою імпульсів напруги на навантаженні, як показано на рис.3.5.

4.Для зняття регулювальної характеристики , вимірюйте постійну складову струму в навантаженні тестером Ц43101 при кутах керування 0, 45, 90 і 180. Дані занесіть до табл. 3.1.

. Таблиця 3.1.

град

0

45

90

180

I, mA

За даними табл.3.1 побудуйте графік регулювальної характеристики

5. З довідника випишіть основні параметри тиристора КУ101Б та замалюйте розташування виводів на корпусі тиристора.