Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лабораторні_роботи_Електр1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
5.71 Mб
Скачать

10.3. Програма роботи

1.Підключити схему дослідження до джерела живлення та навантаження

2.Зняти навантажувальну характеристику імпульсного стабілізатора підвищувального типу.

3.Визначити коефіцієнт стабілізації параметричного стабілізатора.

4.Зняти осцилограми напруг на виході керуючого мультивібратора та на ключовому транзисторі.

10.4. Опис схеми дослідження підвищувального імпульсного стабілізатора напруги.

Рис. 10.7. Схема дослідження підвищувального імпульсного стабілізатора напруги.

Схема дослідження підвищувального імпульсного стабілізатора напруги приведена на рис. 10.7. Живлення схеми здійснюється від стабілізатора + 15 V блока живлення БП. ІМС DA1 (1006ВИ1) виконує роль генератора прямокутних імпульсів. Резистори R1, R2 та конденсатори С1, С2 є елементами часозадаючих ланок мультивібратора. Сигнали із його виходу поступають на силовий транзистор VT2, який виконує роль електронного ключа і комутує котушку L1. Імпульси самоіндукції випрямляються діодом VD1. Стабілітрон VD3 (КС518А) і транзистор VT1 утворюють ланку зворотного зв’язку за напругою. Коли напруга на фільтрі С3 перевищує напругу пробою стабілітрона VD3, відкривається транзистор VT1 і блокує керуючі імпульси. Резистор R4 обмежує струм бази VT1, резистор R5 – струм стабілітрона VD3, а R3 – струм через базу транзистора VT2. Конденсатор С3 згладжує вихідну пульсуючу напругу.

10.5. Порядок виконання роботи

1. Зафіксуйте на монтажній панелі друковану плату підвищувального імпульсного стабілізатора напруги.

2. Приєднайте до входу плати пристрою “+12 V” напругу від стабілізатора + 15 V блока живлення БП. До виходу плати “+18 V” приєднайте навантаження - лампу розжарення HL1, та мультиметри. Ручку регулювання напруги +15V виведіть в ліве крайнє положення. У присутності викладача ввімкніть блок живлення та вимірювальний прилад.

3. Плавно змінюючи напругу Uж ручкою +15 V блока живлення від значення 5 В до максимального значення ступенями 2 V, зніміть передатну характеристику підвищувального імпульсного стабілізатора напруги. Uст=f(Uж). Дані занесіть у табл.10.1.

Таблиця.10.1.

Uж, V

2

4

6

8

10

12

16

18

20

22

24

Uст, V

4. За даними табл. 10.1 побудуйте передатну характеристику підвищувального імпульсного стабілізатора напруги.

5. За отриманою передатною характеристикою визначте коефіцієнт стабілізації за формулою

6. Для зняття навантажувальної характеристики Uн=f(Iн) в якості навантаження приєднайте змінний резистор 47 Ом. Установіть напругу живлення схеми рівною 12 В. Плавно змінюючи величину резистора R2, встановіть струм у навантаженні Iн, рівний 5, 10, 15, 20, 25 mA, та вимірюйте величину напруги на навантаженні мультиметром. Дані занесіть у табл.10.2.

Таблиця 10.2

Iн, mA

5

10

15

20

25

Uн, V

За даними табл.10.2 побудуйте навантажувальну характеристику підвищувального імпульсного стабілізатора напруги.

7. Для знімання осцилограм напруг на керуючому мультивібраторі приєднайте прилад Ф4373 до спеціальних затискачів на друкованій платі підвищувального імпульсного стабілізатора. Ручками регулювання приладу добийтеся стійкого чіткого зображення. Зарисуйте форму імпульсів керування. Визначте їх тривалість та амплітуду.

8. Встановіть напругу живлення +10 В. Визначте які зміни відбулися на осцилограмі керуючих імпульсів. Визначте їх тривалість та амплітуду. Зробіть висновки.

9. Встановіть напругу живлення +14 В. Визначте які зміни відбулися на осцилограмі керуючих імпульсів. Визначте їх тривалість та амплітуду. Зробіть висновки.

10. Встановіть напругу живлення +12 В. Щоб визначити форму імпульсів на ключовому транзисторі, приєднайте до колектора та емітера транзистора VT1 щупи осцилографа. Зарисуйте форму імпульсів. Визначте їх тривалість та амплітуду. Зробіть висновок про режим роботи транзистора VT1.

11. Визначте, як впливає зміна вхідної напруги імпульсного стабілізатора на форму та тривалість імпульсів транзистора VT1.