Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лабораторні_роботи_Електр1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
5.71 Mб
Скачать

7.3. Програма роботи

1. Зiбрати схему дослiдження інтегрального пiдсилювача напруги.

2. Зняти амплiтудну характеристику пiдсилювача.

3. Зняти амплiтудно-частотну характеристику пiдсилювача.

4. Визначити характер внесених спотворень підсилюваного сигналу.

7.4. Опис схеми дослiдження пiдсилювача напруги

Рис.7.2. Схема дослiдження інтегрального пiдсилювача напруги.

7.5. Порядок виконання роботи

1. На монтажнiй панелi зберiть схему дослідження пiдсилювача напруги згiдно з рис.7.2. Пiд'єднайте пiдсилювач до блока живлення +15 V. Ручку регулювання напруги “+15 V” виведiть в крайнє лiве положення. Вхiд пiдсилювача з’єднайте з виходом генератора сигналiв . До входу пiдсилювача пiд'єднайте мультиметр Ф4372. Вхiд осцилографа пiдключiть паралельно до резистора навантаження R5.

Пiсля перевiрки схеми викладачем включiть прилади. З блока живлення

+15 V подайте напругу живлення, рiвну 15 V.

2. При вiдсутностi вхiдного сигналу проведiть вимiрювання споживаного струму спокою інтегрального підсилювача за допомогою тестера при різних заченнях опору навантаження. Дані вимірювань занесіть до табл.7.1.

Таблиця 7.1.

Rн,Ом

Ісп , А

3.Для зняття амплiтудної характеристики на частотi 1000 Гц змiнюйте напругу генератора сигналiв вiд 0 V і до величини, при якiй наступають помiтнi обмеження амплітуди вихiдного сигналу. Вимiрювання дiючого значення вхiдної i вихiдної напруг пiдсилювача проводьте за допомогою мультиметра. При цьому вхiд мультиметра почергово переключайте з входу на вихiд пiдсилювача i навпаки.

Данi вимiрювань занесiть до табл.7.2.

Таблиця 7.2.

Uвх , V

Uвих ,V

За даними табл.7.2 побудуйте амплiтудну характеристику пiдсилювача.

4. Для зняття амплiтудно-частотної характеристики пiдсилювача встановiть вхiдний сигнал на половинi значення, при якому починається обмеження амплiтуди вихiдного сигналу (20 mV). Пiдтримуючи вхiдну напругу постiйною, змiнюйте частоту вхiдного сигналу в межах 20...20000 Гц з кроком 200 Гц i вимiряйте дiюче значення вихiдної напруги мультиметром.

Данi занесiть у табл.7.3.

Таблиця 7.3

f, Гц

Uвх, V

Uвих, V

K

За даними табл.7.3 розрахуйте коефiцiєнт пiдсилення i побудуйте амплітудно-частотну характеристику ынтегрального пiдсилювача напруги.

5. Перемключаючи перемикач форми сигналів на ГС, і знімаючи осцилограми на навантаженні, встановити які спотворення вносить підсилювач у форму вихідного сигналу, які сигнали найбільше та найменше спотворюються.