Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НГПМіК відповіді.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
24.39 Mб
Скачать

На резервуарі встановлено наступне обладнання:

- верхній світловий люк;

- вентеляційний патрубок;

- гідравлічний запобіжний клапан;

- підігрівач;

- дихальний клапан;

- замірний люк;

- маршеві сходи.

- вказівник рівня рідини

- люк-лаз;

- сифоний кран;

- підйомна труба з шарніром;

- роздавальний патрубок;

- приймальний патрубок;

- перепускний пристрій;

- хлопушка (закривка);

- лебідка;

- управління хлопушкою;

- роликоий блок;

Обслуговування

При експлуатації резервуарів найбільш відповідні операції – наповнення і опорожнення.

Витрати нафти при наповненні або при опорожненні резервуара не повинні перевищувати сумарної пропускної затності дихальних і запобіжних клапанів. Швидкість наповнення або опорожнення резервуарівз пантонами аб плаваючими кришами повинні бути такою, щоб швидкість підйому (опускання) пантому не перевищювала 3,5 м3/год.

-Відкривання – закривання резервуарів засувок повинно бути плавним.

- При наповненні резервуара необхідно строго слідкувати за висотою рівня нафти, щоб недопустити переливу нафти або підйому пантома вище крайнього положення.

- Як правило нафтові резервуари не заповнюють до верху на 3 – 5 %.

- При огляді резервуарів особливу увагу потрібно приділяти вертикалним швам нижніх поясів корпуса.

- При огляді резервуарного обладнання необхідно слідкувати за станом прокладочних кілець і шарніру замірного люка, плавністю руху і щільністю посадки тарілок дихальних клапанів, якістю і рівнем масла в гідравлічних запобіжних клапанах, чистотою сітки клапанів, ходом хлопушки.

- Систематичне спостереження повинно бути за посадкою основи кожного резервуара. Нові резервуари в перші чотири роки експлуатації необхідно щорічно проводити нівелювання(прочитати по Медведєву)

Чистка резервуарів

Резервуар необхідно періодично очищяти від осадків парафіну і механічних домішок. Терміни зачистки повинні бути визначені в залежності від виду нафти але не частіше ніж 1 раз в два роки. Тривала експлуатація без періодичних очисток приводить до значного накопичення осадку ( до 1,5м). Резервуар перед очисткою повністю звільняють від нафти. При зачистці резервуарів рекомендується застосовувати механічні засоби, гідромонітори і пароежектери.

Особливу увагу при зачистці резервуара, в якому зберігалася сірчаста нафта, повинно бути приділене видаленню пірофорним відкладенням. Пірофорні відкладення утворюються в наслідок дії на залізо і його окисні Н2S і складається в основному із сірчастого заліза Fe2S5. Перефорні відкладення при контакті їз киснем швидко окиснюється, що супроводжується їх розігрівом і це може явитися причиною зривів і пожарів.

Там де зберігалася сірчаста нафта потрібно пропарити резервуар на протязі 24 год. Водяний пар подають з такою інтенсивністю, щоб в середені резервуара весь час підтримувався тиск дещо більший ніж атмосферний.

Конденсат потрібно спускати в каналізацію через спускну трубу.

Після пропарювання резервуар залишають відкритим для вентеляції і повного ожолодження, а потім миють гарячою водою.

Для захисту резервуару від внутрішньої корозії стінки його додатково обробляють піскоструйним апаратом до металічного блиску і протирають сухимізні епоксиди тряпками.

Після завершення всіх цих операцій на внутрішніх стінках резервуара на висоті підтварної води наносять різні епоксидні смоли і лаки для протикорозійного захисту.

37

Покрівля і днище резервуарів не розраховується, а розрахунку піддаються тільки стінки резервуара.

Товщина днища і покрівля приймається із конструктивних міркувань і технології будівництва.

Днище лежить на піщаній основі і сприймає незначні напруження, тому товщина листів його не перевищує 5 мм, а товщина листів покрівлі не більше 3 мм.

Основним навантаженням при розрахунку товщини стінок резервуара на міцність являється гідростатичний тиск рідини з густиною . Від цього навантаження в стінці виникають кільцеві напруження. В резервуарах низького тиску надлишковий тиск може досягати 200 Па.

На глибині Х від рівня нафти на стінку резервуара діє гідростатичний тиск

Повний тиск на стінку резервуара на рівні Х з врахуванням надлишкового

Тангенціальне напруження можна знайти, розрізавши резервуар діаметральною площиною і відкинувши верхню частину.

На діаметральну площину в залишеній частині резервуара діє тиск . Він зрівноважується силами N, які розтягують матеріал резервуара в напрямі перпендикулярному дотичній.

При умові рівноваги можна написати

звідси

а тангенціальне напруження

звідси товщина стінки буде

Товщина листів від пояса до пояса зверху вниз збільшується, тому епюра товщин корпуса резервуара має ступінчатий вигляд.

38

39