Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нац екон описові питання.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
109.73 Кб
Скачать
  1. Велика відкрита економіка.

Велика відкрита економіка - це економіка, яка завдяки її масштабами, реальному участі в міжнародному поділі праці, ступеня впливу на світових ринках товарів, капіталів і послуг, а також наявним національному економічному і ресурсним потенціалом має реальний вплив на формування основних економічних параметрів: рівень інфляції і світових цін; динаміку попиту та пропозиції на групи найважливіших товарів; стан світових фінансових ринків, включаючи рух ставки відсотка; політику в галузі визначення міжнародних норм і правил, що регулюють зовнішньоекономічні зв'язки, і т.д.

  1. Види референдумів за предметом проведення.

Референдум (з лат. те, що повинно бути повідомленим) – засіб вирішення шляхом голосування кардинальних проблем загальнонаціонального та місцевого значення.

За предметом проведення референдуми бувають:

  • конституційні — на всенародне голосування виноситься проект конституції або конституційні поправки;

  • законодавчі — на всенародне голосування виносяться проект закону або чинний закон;

  • консультативні — проводиться з метою виявлення громадської думки щодо принципового питанню державного життя.

  1. Види референдумів за ступенем обов'язковості проведення.

Референдум (з лат. те, що повинно бути повідомленим) – засіб вирішення шляхом голосування кардинальних проблем загальнонаціонального та місцевого значення.

Референдуми за ступенем обов'язковості проведення:

— обов'язковий — предметом референдуму є питання, віднесені Конституцією до виключного вирішення в результаті всенародного опитування (наприклад, відповідно до ст. 73 Конституції України виключно всеукраїнським референдумом вирішуються питання про зміну території України);

— факультативний — проводиться з метою виявлення громадської думки щодо конкретного питання, яке цікавить певну частину населення регіону (наприклад, про встановлення вільної економічної зони у Харківській області).

  1. Види референдумів за територією проведення.

Референдум (з лат. те, що повинно бути повідомленим) – засіб вирішення шляхом голосування кардинальних проблем загальнонаціонального та місцевого значення.

За територією проведення референдум може бути:

  • Загальнонаціональним — проводиться в масштабах усієї країни. Доцільно проводити перед референдумом всенародне або широке громадське обговорення питань, що вирішуються референдумом.

  • Місцевим — проводиться в межах окремих суб'єктів федерації (у федеративній державі) або адміністративно-територіальних одиниць (в унітарній та федеративній державах) із метою вирішення найважливіших питань місцевого значення.

  1. Виміри інтеграції у світове господарство

Для здійснення міжнародних позицій країни слід врахувати наступні виміри інтеграції у світове господарство:

  • глобальний рівень – пов’язаний зі світовими глобальними відносинами і світовими регулятивними інститутами;

  • регіональний рівень – передбачає інтеграцію країни у регіональні ринки та відповідні інститути шляхом реалізації стратегії багато полюсності;

  • локальний рівень – передбачає інтеграцію країни на основі розвитку двохсторонніх відносин та формування транснаціональних компаній за такими напрямками, як: ресурсо-технологічний, техніко-технологічний, транспортно-інфраструктурний.

6. Вищі органи державного управління економікою в Україні.

Вищими органами правління економікою країни є :

  • президент України – керує всіма сферами суспільства, включаючи економіку

  • ВР або Парламент – бере участь в управлінні економікою, окремими її сферами і галузями опосередковано через формування необхідної законодавчої бази

  • Кабмін – практично реалізує соціально-економічну політику країни, координує та спрямовує діяльність конкретних ланок національної економіки через відповідні центральні органи виконавчої влади

7. Внутрішня будова національної економіки (процеси і явища, фактори, результати).

Внутрішня будова національної економіки представлена не тільки означеними структурними складовими, але й процесами і явищами (нестабільність, циклічність, розвиток, зростання, нагромадження, капіталізація, соціалізація, регулювання, очікування, агрегати, шоки, кризи тощо), факторами (труд, зем-ля, капітал, підприємницькі здібності) та результатами (національний продукт, людський капітал, природне середовище, система відносин тощо).