Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нац екон описові питання.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
109.73 Кб
Скачать
  1. Зміст економічного прогнозування, його завдання.

Економічне прогнозування – визначення стану та можливих напрямів розвитку об’єкта прогнозування на усіх рівнях економічної системи: мікрорівні, мезорівні, макрорівні.

Завданням прогнозування є посилення впливу держави на структурну перебудову економіки, організація фінансування та стимулювання науково-технічних досліджень, особливо фундаментальних, підготовка кадрів (інженерних, наукових, освіченої та кваліфікованої робочої сили), створення інженерно-дослідних центрів.

  1. Зміст економічного прогнозування, його мета.

Економічне прогнозування – визначення стану та можливих напрямів розвитку об’єкта прогнозування на усіх рівнях економічної системи: мікрорівні, мезорівні, макрорівні.

Мета прогнозування – створення наукових передумов для прийняття управлінських рішень.

  1. Зміст зеп, типи її цілей.

Зовнішньоекономічна політика держави – це політичний курс дії суб’єктів зовнішньоекономічних відносин і діяльності; це інтегральний компонент політики загалом; це сукупність усіх держаних заходів щодо реалізації економічного потенціалу країни на зовнішньому ринку і задоволення власних потреб за рахунок товарів і послуг іноземного виробника.

Виділяють різні типи цілей зовнішньоекономічної політики – якісні, короткострокові, середньострокові, довгострокові(передбачає регіональну інтеграцію та довгострокове співробітництво з країнами).

  1. Зміст інвестиційної політики. Основні показники інвестиційної діяльності.

Інвестиційна політика – це цілеспрямована діяльність держави щодо встановлення структурних параметрів інвестиційних процесів необхідних для нормального перебігу, розширення відтворення та підтримання сталої динамічної макроекономічної рівноваги .

Показники:

  1. ВВП (у фактичних цінах), млн.грн

  2. Темпи зростання ВВП до попереднього року, %

  3. Капітальні вкладення (КВ, у фактичних цінах), млн.грн

  4. Темпи зростання КВ до попереднього року, %

  5. Капітальні вкладення, у % ВВП

  6. Середньорічний курс гривні до долара

  7. Річний приріст ПІІ, млн.дол./млн.грн

  8. Загальний обсяг інвестицій (кап. вкладення + річний приріст ПІІ), млн.грн./млн.дол.

  9. Загальний обсяг інвестицій у % ВВП

  1. Зміст інфраструктури національної економіки за вітчизняними науковцями (Покропивний с.В., Стаханов в.Н.).

За Покропивним – це сукупність організацій, які мають різні напрями діяльності, забезпечують активну взаємодію товаровиробників та інших ринкових агентів, які здійснюють просування товару із сфери виробництва у сферу споживання.

За Стахановим – це комплекс специфічних трудових процесів по виробництву послуг, що забезпечують обмін діяльністю в суспільному виробництві і житті людини.

  1. Зміст інфраструктури національної економіки за вітчизняними науковцями (Федбко в.П., Гриценко а.).

ів діяльності , що забезпечує ефективне функціонування об’єктів ринкової економіки та їх єдність у визначеному реальному ринковому просторі.

Гриценко – це сукупність елементів, що забезпечують перебійне багаторівневе функціонування господарських взаємозв’язків , взаємодію суб’єктів ринкової економіки і регулюють рух товарно-грошових потоків.