Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нац екон описові питання.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
109.73 Кб
Скачать
  1. Класифікація функцій інфраструктури національного ринку за Сорокою і.В.

Основними функціями інфраструктури товарного ринку є:

        1. полегшення учасникам ринкових відносин реалізації їхніх інтересів

        2. підвищення оперативності та ефективності роботи ринкових суб’єктів на основі спеціалізованих окремих суб’єктів економіки та видів діяльності

        3. полегшення форм юридичного та економічного контролю, державного і суспільного регулювання ділової практики

        4. прискорює проходження продукції до споживача при збереження її якісних характеристик, оптимізує ціни на продукцію та збільшує товарообіг продукції

        5. підвищує якість життя населення

Ці функції виконуються відповідною розгалуженою структурою підприємств, організацій, установ - учасників товарного ринку

  1. Коротко охарактеризуйте основні теоретико-методологічні засади обґрунтування економічного росту в Україні.

Обґрунтування розвитку трансформації економічної системи на сонові довгострокового економічного зростання є передумовою підвищення рівня і якості життя населення. Проблема довгострокового, збалансованого економічного зростання є однією з ключових і тому при його забезпеченні необхідно акцентувати увагу на таких особливостей!

  • важливим є шлях досягнення зростання(тип)

  • якість життя безпосередньо залежить від якості благ, які використовуються для забезпечення його потреб: необхідна активна державна політика щодо якості існуючої системи споживання, щодо підтримки переваг здорового способу життя і т. д.

  • якість економічного зростання включає поняття нового за якістю управління ним

  • якість економічного зростання повинна визначатись за викликаними цим зростанням змінами життя населення

Проблема забезпечення економічного зростання актуальна лише в контексті збалансованого регіонального розвитку.

  1. Креатосфера, роль «соціоолюднення» та «природоолюднення» у її соціально-економічному розвитку національної економіки.

Креатосфера (від лат. сreation — створення) — це світ культури, загальнодоступної творчої діяльності і, відповідно, сфер, в яких створюються культурні цінності, розгортається процес формування, виховання, навчання і розвитку людини як вільної, всебічно розвинутої особистості.

Створення культурно інтелектуальних цінностей творчої особистості відбувається на основі таких соціокультурних видів діяльності ,які забезпечують:

  • соціоолюднення

  • природоолюднення

Акцентуючи увагу на соціокультурних видах діяльності, що забезпечують «соціоолюднення» через освіту, науку, художню культуру, не треба забувати про «природоолюднюючі» види діяльності (медицина, фізична культура, спорт, генна інженерія і т.ін.), що складають суттєвий резерв підвищення якості життя людини.

Таким чином, визначаючи соціальні пріоритети національної економіки, слід виходити з її загальної соціальної орієнтації, що передбачає практичне підпорядкування відтворювальних процесів завданням розвитку особистості, подолання відчуження людини від суспільства, природи та культури. До суттєвих рис соціально орієнтованої економіки можна віднести:

- перетворення трудової діяльності в сферу розвитку людини;

- зростання вільного часу, що раціонально використовується;

- досягнення високого рівня добробуту людини.