Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організаційно.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
134.52 Кб
Скачать

Література

  1. Закон України "Про споживчу кооперацію" (зі змінам та доповненнями).

  2. Історичний досвід як джерело відродження. З доповід В. Геєця, директора державної установи "Інститут економіки и прогнозування НАН України", академіка НАНУ, Голови Раді Національного банку України. - Газета "Вісті" № 43 (752) вц 27.10.06.

  3. Ми велика планетарна родина. З виступу С. Бабенка Голови Центральної спілки споживчих товариств України доктора економічних наук. - Газета "Вісті" № 26 від 29.06.06.

  4. Управління споживчою кооперацією як соціально-екс номічною системою. Стаття І. Маркіної, проректора з наукове роботи, завідувача кафедри ПУСКУ, доктора економічних науі професора. - Газета "Вісті" № 20 від 18.05.07.

  5. Вплив світової фінансової кризи на діяльність сш живчої кооперації України. Стаття С. Семіва, кандидат економічних наук, доцента Львівської комерційної академії. Газета "Вісті" № 12 від 18.03.09.

  6. Матеріали XX з'їзду споживчої кооперації України в: 18.03.09.

  7. Стратегія розвитку споживчої кооперації Украй (2004 - 2015 рр.), затверджена XIX з'їздом споживчої коопераї України від 23.03.04.

  8. Як успішно працювати в умовах фінансово-економі ної кризи. Стаття О. Нестулі, ректора ПУСКУ. - Газета "Вісі №13 від 27.03.09.

9. Сучасні тенденції і пріоритети розвитку споживчої кооперації України. Виступ С. Бабенка на Всеукраїнській науко- во-практичній конференції на тему: "Споживча кооперація: історія, сучасність, перспективи" (17 - 18 жовтня 2006 р.). - Газета "Вісті" № 43 від 27.10.06.

Тема 1.3. Економічна і соціальна діяльність споживчої кооперації

При вивченні даної теми слід звернути увагу на те, що правову охорону власності споживчої кооперації України регла­ментовано у Законі України "Про споживчу кооперацію". Необхідно визначити, яке місце належить освіті для коопера­торів, а також звернути увагу на те, як готують кадри для системи споживчої кооперації в умовах ринкової економіки.

Питання

1.Правова охорона власності споживчої кооперації.

2.Турбота про освіту кооператорів. Підготовка кадрів в умовах ринкової економіки.

Питання 1. Правова охорона власності споживчої кооперації

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Опрацьовуючи дане питання, потрібно пам'ятати, що до позитивних моментів, які пов'язані із здобуттям національної незалежності та державності України, можна зарахувати низку важливих змін, які мають суттєвий вплив на посилення ролі споживчої кооперації України у політичній системі суспільства.

По-перше, споживча кооперація перетворилася у самостійний чинник суспільно-господарського національного життя і позбулася зовнішньої опіки та залежності.

По-друге, завдяки ліквідації планово-централізованої системи господарювання та переходу до ринкових відносин споживча кооперація набула права самостійної розробки програм господарського та соціального розвитку, рівноправного партнерства в системі економічних відносин як усередині країни, так і на міжнародній арені.

По-третє, споживча кооперація здобула реальне право законодавчої ініціативи та певного впливу на діяльність держав­них інститутів. Підтвердженням цього є прийняття у 1992 році Закону України "Про споживчу кооперацію".

По-четверте, важливим здобутком можна вважати те, що споживча кооперація взяла на себе організаційну місію консолідації та відродження кооперативного руху в Україні, підсумком якої стало прийняття Закону України "Про коопера­цію" та утворення Національного кооперативного альянсу.

Занепокоєння викликають деякі розбіжності у питаннях права власності. Так, у Законі України "Про споживчу кооперацію" (ст. 9, п. 1) визначено, що власність споживчої кооперації є однією із форм колективної власності; тоді як у Цивільному кодексі України 2003 року такої форми власності не визнано. Представники кооперативного права визначають, що початковим джерелом колективної власності та їх об'єднань, у т.ч. у споживчій кооперації, є громадяни. Однак, оскільки усуспільнена власність кооперативу має принципові відмінності від спільної власності групи громадян, не об'єднаних у юридичну особу за цивільно-правовими ознаками, то суб'єктами права спільної часткової чи сумісної власності виступають усі учасники цивільних правовідносин на засадах договору між ними, тобто має місце множинність суб'єктів права власності.

Власність споживчої кооперації є недоторканою, перебуває під захистом держави та охороняється законом нарівні з іншими формами власності. Забороняється відлучення майна споживчих товариств та їх спілок на цілі, не пов'язані з Ь статутною діяльністю.

Майно споживчих товариств та їх спілок може бути про­дано, передано, здано в оренду, надано в позичку та безплатне тимчасове користування членам споживчих товариств, державним, кооперативним та іншим організаціям, трудовим колективам, окремим громадянам тільки за рішенням загальних зборів, конференцій та з'їздів відповідних спілок або уповно­важених ними органів.