Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організаційно.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
134.52 Кб
Скачать

Планування діяльності споживчої кооперації в умовах фінансово-економічної кризи

В умовах фінансово-економічної кризи планування для споживчої кооперації є необхідною складовою її діяльності.

  1. Процес прийняття планових рішень повинен грунту­ватися на підприємницькому стилі управління, а це передбачає прийняття рішень у режимі реального часу, оперативну адаптацію до мінливих умов і готовність до них, розуміння необхідності планування та посилення його значення саме е умовах кризи.

  2. Роль керівника має змінитися, що передбачає підви­щення його публічності, активне використання принципу участ при плануванні, а також посилення уваги до розробки планів тг контролю за їх виконанням, своєчасне корегування планів від повідно до змін зовнішнього середовища. Важливе значення дій успішної діяльності підприємств споживчої кооперації матим* швидкість реакції на них керівника.

  3. Максимальне використання матеріально-технічної ба зи, персоналу, господарських зв'язків повинно здійснюватис для ефективного вирішення проблемних питань.

  4. Підвищується значення фахівців, які здатні оперативн реагувати на зміни зовнішнього середовища. Тож, потрібн прислухатися до них і радитися з ними.

  5. Потрібен багатокритеріальний аналіз даних діяльнос окремих підприємств і системи в цілому.

  6. Обов'язковим є моделювання проблем і визначення м< тодів їх вирішення, пошук нових ідей та запровадження іі новацій.

  7. Необхідна розробка плану антикризових дій для всіх підприємств і організацій системи споживчої кооперації. При цьому увагу слід сконцентрувати на тактичному плануванні.

  8. Потрібен постійний моніторинг ринку для визначення наявного та перспективного попиту на товари та послуги, аналіз структури асортименту, збільшення обсягів реалізації продукції, отриманої від населення.

  9. Активізація заготівельної діяльності (розробка плану заготівель та заходи мотивації населення для роботи у даному напрямі саме з системою споживчої кооперації, зокрема поєд­нання торгівлі та заготівель через доставку заготівельниками товарів на замовлення).

  10. Посилюється роль інформації, тому необхідно забезпе­чити, зокрема, при плануванні, її швидке просування різними рівнями планово-управлінської структури. Цей процес має від­повідати швидкості змін у зовнішньому середовищі. Кількість процедур узгодження й корегування планових завдань на кожному рівні управління та їх тривалість повинна бути опти­мальною, інакше рішення будуть прийматися на основі заста­рілих даних.

  11. Актуальним є використання при плануванні в умовах кризи методу сценаріїв, що передбачає розробку кількох альтернативних побудов майбутнього підприємства споживчої кооперації.

  12. Із допомогою аналізу чутливості потрібно оцінити, наскільки зміняться заплановані результати діяльності підпри­ємства споживчої кооперації при зміні (відхилення від заплано­ваної величини) одного з вихідних параметрів їх розрахунку або умов реалізації плану.

Запитання для самоперевірки

    1. Які основні завдання кооперації визначено в Законі України "Про кооперацію"?

    2. Які пріоритетні завдання поставлено перед споживчою кооперацією на період до 2015 року?

    3. Чому планування є необхідним для споживчої коопе

ції?

    1. Як ви розумієте необхідність проведення диверсифії ції господарської діяльності споживчої кооперації?

    2. Як слід активізувати діяльність споживчої коопераці при обслуговуванні населення в сільській місцевості? >