Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НВО ЗОШ.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
114.34 Кб
Скачать

2.3 Подальше просування та підтримка web-сайту

Обсяг робіт, пов'язаних з просуванням, може бути різним - від простої реєстрації в пошукових системах, до цілого комплексу заходів, розрахованого на тривалий час. У нашому випадку незайвим буде звернути на це особливу увагу, щоб зробити сайт найбільш конкурентоспроможним у Мережі.

Пошукові системи

Відвідуваність сайту, забезпечена банерної або іншими видами реклами, різко падає з закінченням рекламної кампанії. У порівнянні з цим можливість зайти на розкручуваний сайт за допомогою пошукових систем має безперечною перевагою - наявність реєстрації в каталогах і індексація сторінок сайту пошуковими машинами дає стабільний потік нових відвідувачів протягом усього часу існування сайту. Тому зусилля, спрямовані на розкрутку сайту в пошукових системах, окупаються дуже швидко.

Під пошуковими системами розуміються системи двох типів - пошукові каталоги і пошукові машини.

Пошукові машини (їх ще називають індекси) - величезні склади слів, постійно поповнюються шляхом періодичного автоматичного сканування віртуального інформаційного простору і індексування його змісту (Рамблер, Гугл). Все це добро з зазначенням посилань на «полиці» - хост-сервери, сайти, окремі сторінки, рядка і пропозиції дбайливо зберігається у вигляді величезних індекс-файлів, до яких користувач звертається при кожному запиті в пошуковій машині.

Пошукові машини використовують для індексування сайтів так званих «пошукових роботів», спайдеров (від англійського слова «spider», що означає «павук»). Робот - це невелика програма, яка ходить по посиланнях на сайті та індексує (збирає і запам'ятовує) зустрінуту на шляхуінформацію. [16]

Принцип роботи пошукових роботів приблизно наступний: користувач надає пошуковій системі точна адреса сторінки, яку потрібно зареєструвати. Пошукова система перевіряє, чи існує за цією адресою сторінка, і якщо так, то сторінка вноситься в "графік відвідування». Тим часом, коли користувач зареєстрував сторінку в пошуковій системі і часом, коли сторінку відвідає пошуковий робот може пройти від декількох хвилин до декількох тижнів. Так що не варто поспішати відразу ж перевіряти наявність зареєстрованої сторінки або сайту в пошуковій системі.

При відвідуванні пошуковим роботом відбувається наступне: робот шукає файл robots.txt; робот читає сторінку, для індексування якої він був посланий (глибина індексування, тобто читання сторінки міняється від робота до робота. Деякі зупиняються тільки на читанні заголовка сторінки і вмісту мета-тегів , інші можуть прочитати, скажімо перші 6000 символів на сторінці, а деякі індексують весь зміст веб-сторінки); потім робот може або віддалитися або продовжити індексування сайту; через якийсь час робот знову може відвідати цю сторінку, якщо існує тег «revisit» або у відповідності з політикою, що проводиться пошуковою системою.

Каталоги являють собою сукупність сайтів, зібраних в тематичні рубрики (Апорт). Ці рубрики у свою чергу можуть бути розбиті на підрубрики, які теж можуть мати ще більш дрібні підкаталоги і т.д.

Відмінність каталогів від пошукових машин полягає в тому, що каталоги не посилають ніяких роботів, щоб індексувати сторінку або веб-сайт.Найбільш відомим каталогом є Yahoo.com. Заповнюються каталоги людьми, яких зазвичай називають модераторами каталогів. Бажаючим додати свій ресурс до каталогу пропонується заповнити форму реєстрації з завданням основних характеристик сайту: найменування; ключових слів; анотації; назви рубрики, передбачуваної для розміщення; URL ...

Для пошуку в каталозі відвідувач використовує два способи:

Просто переходячи по посиланнях вглиб: рубрика>> підрубрика>> підрубрика>> ... користуючись пошукової програмою каталогу, яка схожа на програму видачі результатів пошуку пошукової машини, але пошук тут відбувається за ключовими словами і опису, яке введено при реєстрації, а не по вмісту сторінок. Результат пошуку також буде побудований в порядку убування релевантності.

Існує ще один вид пошукових систем - гібридний, що поєднує в собі можливості вищеназваних систем (наприклад, пошукова система Яндекс) [14, 42].

Реєстрація в каталогах

Для реєстрації в каталозі автору сайту необхідно знайти розділ, в який він бажає розмістити свою сторінку (сайт), послати у веб-формі короткийопис сайта і список ключових слів (не у всіх каталогах) для пошуку сторінки (сайту) в каталозі. Потім ця інформація проглядається й оцінюється людьми (модераторами), які вирішують, чи варто включати ваш інформацію в каталог чи ні.

Слід знати, що користувачеві можуть відмовити в реєстрації, сайт можуть помістити в інший розділ, можуть бути змінені опис сайта і / або список його ключових слів. Все залежить від модераторів каталогу.

Так як реєстрація здійснюється людиною, а не програмою, то пошук по каталогах дає більш релевантні результати, ніж пошук по пошукових системах. Основною відмінністю каталогів від пошукачів також є те, що пошук у них виробляється не за текстової складової всіх сторінок сайту, а тільки по короткому описі сервера і вибраним при реєстрації ключовими словами.

Навіть коли на сайт відбувається один перехід на день з будь-якого каталогу, наявність посилання на сайт в ньому піднімає "вагу" в пошукових системах (посилальну популярність, в Яндексі - індекс цитування), що в кінцевому рахунку впливає на позиціонування сайту. Для досягнення популярності рекомендується реєструвати сайт у всіх загальних каталогах, а також у спеціалізованих.

При реєстрації використовується складене автором опис сайту в двох-трьох реченнях і заголовок, в деяких каталогах необхідно внести список ключових слів сайту.

Робота з реєстрації в каталогах повинна бути постійною у міру появи нових каталогів.

Найбільш популярними загальними каталогами Рунета є: yandex. Ru, mail. Ru, aport. Ru, onru. Ru, www. Ulitka. Ru, pautina. Net, weblist. Ru та ін

В якості спеціалізованих освітніх каталогів можна розглядати такі веб-ресурси як rubook.ru - каталог освітніх ресурсів, catalog.iot.ru - каталог освітніх ресурсів мережі Інтернет.

Не варто забувати також про регіональні каталогах, щоб залучити місцевого користувача, наприклад

Підготовка сайту до реєстрації в пошукових машинах

Сенс підготовки сайту до реєстрації в пошукових системах полягає в оптимізації вмісту сторінок, щоб, по-перше, значно розширити коло пошукових запитів, по яких посилання на сторінки сайту будуть показані на кращих позиціях. І, по-друге, надати своїм посилання в пошукових системах гідний, привабливий зовнішній вигляд, викликає бажання клацнути по них.

Оптимізація сайту для пошукових машин починається з вибору ключових слів для веб-сайту, тобто слів, за якими користувачі будуть знаходити сайт, або слів, з яких складається пошуковий запит (для реєстрації в деяких каталогах теж потрібно ввести ключові слова).

Після того, як обрані ключові слова для сайту, бажано включати їх в заголовок сторінки (title), в опис ключових слів кожній конкретній сторінки (keywords), в кожен опис самої сторінки (description) і звичайно ж у сам зміст сторінки. Розглянемо докладніше ці моменти.

Підбір ключових слів

Спочатку ключовими називалися слова, внесені в особливе поле сторінки, позначене міткою <meta name="keywords" ...>. Але сьогодні багато пошукові системи (Rambler, Mail, Google) ігнорують зміст цього поля. Результати пошуку визначаються насамперед пошуковим запитом.

Перш за все треба визначити за якими словами користувачі зазвичай шукають подану сайтом тему. Для цієї мети існують спеціальні сайти, де можна подивитися, які запити зазвичай набирають користувачі на певну тему. Наприклад:

http://wordstat.yandex.ru/ - підбір слів для пошукової системи Яндекс;

https: / / ad.rambler.ru / swrds / - Cтатистика по пошукових запитах Ремблер;

http://stat.go.mail.ru/ - статистика запитів Mail.Ru;

https: / / adwords.google.com / select / KeywordToolExternal? defaultView = 3 - інструмент добору ключових слів від пошукової системи Google;

Часто користувачі шукають якусь інформацію з друкарськими помилками та помилками. Слід врахувати, які слова яку кількість разів користувачі набирають у пошукових системах. Тобто визначити найбільш часто вживані слова зі складеного списку пошукових запитів на певну тематику.

Таким чином, можна визначитися, які ключові слова краще всього використовувати в описі сайту.

Також можна порівняти свої ключові слова з ключовими словами, які використовують схожі за тематикою сайти. Для цього треба набрати цікавлять слова в найбільш популярних пошукових системах та каталогах і подивитися, які сайти вийшли на перші сторінки і які слова вони використовують. Проаналізувавши сторінки аналогічних сайтів, необхідно звернути увагу на загальну кількість слів на сторінці, на щільність ключових слів, на їх розташування.

Тег title - заголовок

Цей тег є дуже важливим, так як тег title враховують всі пошуковики та надають словами з нього велику вагу; за допомогою нього пошукові системи визначають те, про що повинна вестися мова на даній сторінці;

це те, що користувачі бачать в результатах, наданих пошуковою системою.

Заголовок сторінки повинне точно передавати суть змісту сторінки, містити ключові слова і залучати користувачів.

Бажано, щоб заголовок було різним на різних за змістом сторінках. Якщо веб-сайт присвячений освітній установі, то не слід в заголовку всіх сторінок вказувати тільки назва установи. Заголовок кожної сторінки повинно відображати те, що є у змісті сторінки. Якщо є бажання активно рекламувати назву своєї установи, то можна ставити його на початку тега <title>, а потім вказувати те, про що буде вестися мова на даній, конкретній сторінці.

Обов'язково потрібно включати в тег <title> ключові слова, адже відповідність ключових слів в заголовку і зміст сторінки призводить до підвищення рейтингу сторінки. Неодмінно варто звернути увагу на кількість знаків, що вказують у теге. У різних пошукових систем свої вимоги до довжини змісту тега. Altavista, наприклад, дозволяє зробити довжину тега рівної 1024 знаки, в той час як інші пошукові системи показують тільки перші 75 знаків. Для максимального охоплення вимог пошукових систем рекомендується не перевищувати довжину тега в 75 знаків. Не рекомендується заповнювати тег <title> одними заголовними буквами, тому що деякі пошукові системи не люблять цього і такі заголовки досить важко читати.

Тег description - опис

При перегляді пошукових результатів, наданих пошуковою системою, опис - це те, що виводиться поряд з заголовком у списку результатів пошуку. Тому опис, так само як і заголовок сторінки, має привертати користувача. Крім того, пошукові системи іноді використовують опис сторінки для визначення релевантності сайту запиту користувача.

Не треба вказувати в описі сторінки її заголовок, так як воно все одно буде проіндексовано і показано. Довжина опису, як правило, має становити близько 25-30 слів.

Тег keywords - ключові слова

Сьогодні пошукові системи ігнорують зміст поля <meta name="keywords" content="keywords, ключові слова, пошукові сістеми, поіск">. Але якщо все-таки орієнтуватися на Яндекс, то використовувати цей тег необхідно, так як відомостей про подібний ігноруванні пошукової системи Яндекс знайдено не було.

При цьому слід враховувати, що ключові слова можна відокремлювати один від одного комами, а можна і не відокремлювати. У разі якщо ключові слова відокремлені комами, пошукова система не має шансу для будь-яких інших інтерпретацій ключових слів, крім тих, які вказані. У випадку якщо не використовується коми, пошукові системи можуть самі складати комбінації з слів, наприклад: «авторська школа системи навчання». У такому випадку, якщо користувач ввів запит «авторська школа і системи навчання», його ключові слова будуть на 100% відповідати запиту користувача.

Не варто використовувати в ключових словах так звані «стоп слова», типу «і», «на», «в». Як правило, пошукові системи просто-напросто ігнорують їх. Тобто замість того, щоб писати «пошукові системи та пошук в інтернет», можна написати «пошукові системи пошук інтернет».

Деякі пошукові системи чутливі до регістру пошукових слів. Тобто залежно від того, що користувач набрав в запиті: «байрам», «Байрам», або «БАЙРАМ», пошукова система може або враховувати регістр слова, або ні. Наприклад, чутлива до регістру літер Пошукова машина Яндекса (якщо ввести слово з великої літери, то пошук буде проводитися спочатку по іменах власних). За статистичними дослідженнями, близько 80% слів користувачі набирають маленькими літерами. При завданні ключових слів можна використовувати кілька варіацій з регістрами одного і того ж слова, однак треба враховувати, що більшість пошукових систем розглядають більше, ніж шестиразове повторення одного і того ж слова як спам, і,відповідно, можуть просто-напросто виключити сторінку або навіть цілий веб-сайт зі свого індексу. Як правило, в перерахуванні всіх ключових слів не можна більш ніж 6 разів вживати одне і теж слово, навіть якщо воно стоїть у різних словосполученнях і регістрах.

Загальна довжина ключових слів в загальному випадку не повинна перевищувати 200 знаків. Це є оптимальним числом, тому що різні пошукові системи мають різні стандарти.

Найважливіші ключові слова треба ставити на початку, а потім ставити слова по спадної важливості. Однак немає сенсу ставити у вигляді ключових слів ті слова, яких немає в основному тексті. Крім того, варто звернути увагу, що на початку переліку ключових слів повинні йти найбільш важливі слова, по яких користувачі повинні знаходити сторінку. Навіть серед перших 50 слів Яндекса слова, що йдуть на початку, отримують більшу вагу, ніж слова йдуть в кінці.

Реєстрація сайту в пошуковій машині

Спеціально додавати сайт для індексацією роботами пошукових машин не потрібно - якщо на нього є посилання на сторінках інших сайтів, він автоматично буде знайдено, і, швидше за все, проіндексовані. Якщо посилань на сайт ще немає, то повідомити роботам про існування сайту можна за допомогою веб-форм

http://webmaster.yandex.ru/ - на Яндексі;

http://www.rambler.ru/doc/add_site.shtml - на Ремблер;

http://catalog.aport.ru/rus/add/AddUrl.aspx - на Апорті;

http://www.google.ru/intl/ru/addurl.html - на Гуглі.

Додавання URL не гарантує, що він буде проіндексовані взагалі, це лише один із способів повідомити роботу пошукової системи, що з'явився новий сайт. Додавання корисно, якщо на сайт ще немає посилань та їх число незначно - так робот швидше його виявить. Зазвичай між реєстрацією сайту і появою документів в результатах пошуку проходить 2-4 тижні.

Для реєстрації сайту в пошукових системах найкраще надавати сторінку з «картою сайту». У цьому випадку можна бути впевненим, що пошуковий робот нічого не пропустить. У принципі, якщо з головної сторінки по посиланнях можна потрапити на кожну зі сторінок веб-сайту, можна зареєструвати тільки головну сторінку. Робот пошукової системи рано чи пізно обійде весь сайт, але слід мати на увазі наступне:

При реєстрації сайту пошукові системи зазвичай оперативно індексують зазначену сторінку, а всі інші ставлять у чергу на індексацію. Різниця в часі між індексацією зазначеної сторінки і всього іншого сайту може скласти кілька тижнів;

Деякі пошукові системи не індексують внутрішні сторінки сервера глибше четвертого рівня (тобто коли для потрапляння на сторінку треба зробити чотири переходи);

Організація навігації за допомогою frames, imagemaps, java скриптів може перешкодити роботу пройти вглиб веб-сайту для індексації внутрішніх сторінок.

Беручи до уваги вищезазначене, бажано реєструвати не тільки початкову сторінку сайту, але і ряд внутрішніх ключових сторінок.

Інші види розкрутки в Інтернеті

Крім розглянутих методів розкрутки авторам веб-сайту освітнього закладу можна використовувати наступне:

Обмін тематичними посиланнями з іншими сайтами.

Спільні проекти з відвідуваними ресурсами.

Створення розсилки сайту.

Рекламування свого ресурсу на форумах.

Реклама через особисті електронні листи