Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НВО ЗОШ.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
114.34 Кб
Скачать

1.3 Типова структура web-сайту освітнього закладу

Структура сайтів освітніх установ досить одноманітна і, як правило, включає наступні розділи:

Головна сторінка. Дає користувачеві уявлення про структуру сайту. Комі того, на головній сторінці розміщуються новини, анонси заходів, тобтота інформація, яка може цікавити різні категорії користувачів (в нашому випадку це абітурієнти, студенти і викладачі).

Новини (установи та безпосередньо сайту) можуть бути окремою сторінкою або поєднуватися з іншим розділом. Розміщувати розділ новин варто тільки в тому випадку, якщо в ньому дійсно є необхідність і впевненість у його майбутніх оновленнях. При цьому застаріла інформація не завжди марна, просто розташовуватися вона повинна під іншою вивіскою, наприклад, «архів».

Про заснування (історія, сертифікати якості, шефи, партнери, відомі випускники). У деяких навчальних заклади працюють гуртки, музеї, центри творчості тощо, матеріали про них найчастіше розміщуються в окремому розділі.

Контакти. Можуть включати в себе поштову адресу, схему проїзду, телефони, Е-mail або форму відправки повідомлення для адміністрації або групи підтримки сайту.

Статут, правила внутрішнього розпорядку.

Навчання (освітня модель, програми навчання, спеціальності, методики викладання, методичні матеріали з предметів).

Іспити. Цей розділ містить інформацію про вступні іспити у ВУЗи або Сузи, графік роботи приймальної комісії, прохідний бал і т.п. або інформацію про проведення іспитів, ЄДІ в школах, гімназіях, ліцеях.

Викладачі (інформація, сертифікати, атестація). Сайт також може надавати можливість викладачам розміщувати свої матеріали (аж до окремого розділу на уроках чи кафедрі).

Учні. У цьому розділі, крім списку учнів і відомостей про них, можна передбачити місце, де учні (або студенти) можуть представити свої творчі роботи. Такі роботи можуть бути представлені як особисті сторінки учнів або груп. Також в цьому розділі можуть наводиться розклад занять, поточна успішність.

Фотогалерея. Містить фотографії з різних шкільних або студентських заходів.

Успіхи (досягнення учнів і викладачів, дипломи, сертифікати).

Заходи (регулярно проводяться заходи, свята, ігри).

Партнери.

Спонсори.

Форум, гостьова книга. Гостьова книга - це місце на сайті, де ваші відвідувачі можуть залишати свої повідомлення: відгуки на сайт, зауваження, побажання і т. д. Тут же зберігаються і раніше опубліковані повідомлення.

На відміну від форуму, відвідувачі гостьової книги не можуть відповідати на повідомлення, залишені іншими відвідувачами, і тим самим зав'язувати дискусію або полеміку з якогось питання. Однак власник сайту має можливість прокоментувати будь-яке з повідомлень гостьової книги,

Що стосується гостьових книг, то слід враховувати, що тільки активно оновлюваний "живий" сайт користується авторитетом і підтримкою учнів. Якщо не забезпечено розвиток сайту, безглуздо заводити гостьові книги та інші інтерактивні форми спілкування. Результат буде негативним, тобто в гостьовій книзі буде накопичуватися різні критичні зауваження, зовсім не додають значимості Інтернет-ресурсу.

Форум сайту може використовуватися як елемент дистанційної підтримки навчання (наприклад, віртуальний консультаційний пункт). У такому разі, він повинен обов'язково обслуговуватися відповідальними за нього (модераторами). Дуже важливо, щоб модератори стежили за дотриманням правил, консультували, видаляли некоректні повідомлення, вносили цікаві теми для обговорень і пр.

Цікаві посилання. Зміст цього розділу має бути добре продумано. Саме зовнішні посилання "склеюють" сторінки Інтернету один з одним. Деякіпошукові системи не індексують ресурс у разі відсутності таких. При цьому текст, що передує посиланням, повинен давати чітке уявлення про її призначення. Занадто велика кількість посилань теж створює проблеми користувачеві.

Для деяких установ є актуальним створення розділу на іноземній мові або англомовної версії сайту, а також підтримка контактів із зарубіжними колегами і друзями. Англомовна версія не обов'язково повинна бути копією російськомовного сайту англійською мовою, а може бути іншою версією, можливо, складається на перших порах з однієї сторінки.