Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макарчук Свєта1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
221.7 Кб
Скачать

Пам'ятка для батьків № 2

  1. Дитина має вчитися писати прямо, не затуляючи лінію рядка.

  2. Не можна вимагати від ліворукої дитини безвідривного письма.

  3. При письмі та малюванні ліворукої дитини світло має падати справа.

  4. При виконанні домашнього завдання з письма слід ви­значити разом із дитиною траєкторію руху руки. Це до­поможе дитині визначити, де починати написання еле­мента букви, куди вести й де закінчити. Цю інструкцію дитина має повторити також самостійно й тільки потім розпочинати письмо.

  5. Корисно зробити для дитини картки з елементами напи­сання кожної букви та із самими буквами. Це дозволить перетворити навчання письма на захоплюючу гру.

  6. Важливо пам’ятати, що ліворукі діти переживають адаптацію до школи набагато важче, ніж їхні праворукі однолітки. Вони бояться кепкувань однокласників, але ще більше — негативної оцінки дорослими їхньої ді­яльності.

  7. Батьки мають терпляче ставитися до брудних зошитів, помилок та карлючок своєї дитини, пам’ятаючи про те, що письмо опанувати їй набагато важче, ніж іншим дітям:

  8. Ліворукій дитині потрібно пропонувати більше завдань на розвиток рухової активності руки, на розвиток групи дрібних м’язів. Дуже хороша вправа — вирізування букв великого формату із газет. Дитина швидше запам’ятовує букви, бачить їх у дзеркальному зображенні, запам’ятовує їхні контури.

  9. Ще одна вправа -- ліплення букв і цифр. Це також допо­магає дитині швидше засвоїти техніку письма.

Висновок

Не лише ліворуким, а й праворуким дітям буває важко адаптуватися в школі, навчатися успішно. Тому вчитель, якщо потрібно з психологом, логопедом, повинен знайти підхід до кожної дитини, добирати вправи залежно від індивідуальних особливостей дітей, враховувати специфіку діяльності кожної півкулі головного мозку дитини.

При правильній роботі з ліворукими дітьми можна досягнути високих результатів: розвивати логічне мислення , вміння визначати послідовність подій та їх відповідні властивості, вміти орієнтуватися в часі, доводити, аналізувати результати, точно вживати слова та терміни, знаходити та виправляти помилки, спів ставляти тексти, знаходити розбіжності.

Учні початкових класів (і праворукі, і ліворукі) навчаються добре тільки за умов, коли їм цікаво, коли вони переживають хоча б невеликий успіх. Тому треба намагатися створити ситуацію успіху, підбадьорити учня, похвалити навіть за незначний крок вперед.

Найголовніше – знайти ту золоту середину, яка б об’єднала вимогливість і повагу, чуйне й доброзичливе відношення до дитини.

Ліворукість – не патологія, а один із можливих варіантів норми.

Словник термінів

Амбідекстрія — (лат. ambi — дві, dextrum — права рука) здібність однаково володіти лівою та правою руками.

Асиметрія — відсутність симетрії мозкових півкуль (префікс «а» в латинській мові позначає заперечення). Аси­метрія може проявлятися на анатомічному, сенсорному, мо­торному та когнітивному рівнях. Її характер залежить від генетичних особливостей, гормонального статусу, рівня роз­витку організму та впливів середовища.

Латералізація — процес виділення домінантної півку­лі, яка відіграє провідну роль у виконанні зовнішніх пси­хічних функцій, пов’язаних із мовою, або міра, якою певні функції виконуються виключно однією півкулею.

Ліворукість — стійке, закріплене з віком надання пере­ваги людиною лівій руці в ігрових, побутових, навчальних, професійно-виробничих діях.

Лівшість — комплексна характеристика людини, що відображає домінуючу активність правої півкулі головного Мозку, яка визначається провідними лівою рукою, лівою но­гою, лівим вухом та лівим оком.

Міжпівкульна взаємодія — тонкий баланс участі кож­ної півкулі в обробці всієї інформації залежно від завдан­ня та характеру стимульного матеріалу. Враховуються такі види взаємодії півкуль, як співробітництво (розподіл наван­таження між півкулями), інтеграція (зіставлення інформа­ції, отриманої різними півкулями), етаконтроль (контроль не завжди здійснює та півкуля, яка ефективніше переробляє інформацію), міжпівкульовий переніс, інтерференція, взаєм­не гальмування.

Рукість — стійке, закріплене з віком надання переваги індивідуумом одній із рук в ігрових, побутових, навчальних, професійно-виробничих діях.