Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПП 3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
204.8 Кб
Скачать

Особистість та управління процесом її формування

План

  1. Індивід та особистість.

  2. Поняття про індивідуальність.

  3. Психологічна структура особистості.

  4. Скерованість, мож­ливості, характер, самоуправління особистості.

  5. Активність і саморегуляція; біологічне і соціальне в структурі особисто­сті: «ендопсихіка» та «екзопсихіка».

  6. Психічні процеси, властивості і стани в структурі особистості.

  7. Формування особистості засобами навчання і виховання.

  8. Розумове, трудове, моральне, естетичне та фізичне виховання.

  9. Акцен­туація особистості. Характеристика типів акцентуації.

1. Індивід та особистість

Людина народжується вже людиною. У маляти, яке з'являється на світ, конфігурація тіла забезпечує можливість прямого ходіння, структура мозку забезпечує можливість розвитку інтелекту, будова руки - перспективу використання знарядь праці тощо, і цим малятко - людина за сумою своїх можливостей - відрізняється від дитяти тварини, яке за жодних обставин не може набути подібного фонду якостей.

Сказаним стверджується факт належності маляти до людського роду, що фіксується в понятті «індивід». Отже, в понятті «Індивід» утілено родову належність людини.

Поняття «особистість» є дещо вужчим від попереднього.

Особистість - категорія суспільно-історична. Особистість - об'єкт дослідження лише суспільних наук: історії, філософії, соціології, етики, естетики, психології, педагогіки і т.д.

Особистість - діяч суспільного розвитку, свідомий індивід, який посідає певне становище в суспільстві та виконує певну громадсь­ку роль.

Роль - це соціальна функція особистості; наприклад, роль матері та батька - виховання дітей; роль директора школи - управління ко­лективом учителів та організація процесу навчання учнів.

Позиція особистості - це система її відносин. Суттєвими відно­синами особистості є ставлення до матеріальних умов життя, до суспільства і людей, до себе, до власних обов'язків-трудових, громадсь-та ін. Ці відносини характеризують моральне обличчя особис­ті її соціальні установки.

Особистість - це свідомий індивід. Не можна зрозуміти суспільної лі особистості, не аналізуючи її психології: мотивів діяльності, дібностей та характеру, а в деяких випадках - і особливостей її тілес­ної організації, наприклад, типу нервової діяльності.

2. Поняття про індивідуальність

Індивідуальність - це особистість у її своєрідності. Коли ка­жуть про індивідуальність, то мають на увазі оригінальність осо­бистості. Зазвичай словом «індивідуальність» визначають якусь найголовнішу особливість особистості, яка робить її відмінною від решти людей.

Індивідуальна кожна людина, але індивідуальність одних прояв­ляється дуже яскраво, випукло, інших - непримітно.

Індивідуальність може проявлятись в інтелектуальній, емо­ційній, вольовій сферах або відразу в усіх сферах психічної діяль­ності.

Оригінальність інтелекту може полягати у здатності бачити те, чого не помічають інші, в особливостях обробки інформації, а саме: в умінні ставити проблеми і вирішувати їх.

Своєрідність почуттів може знаходити вияв у надмірному роз­виткові одного з них (інтелектуального чи морального), у великій рухомості емоцій, у переважанні чуттєвого чи раціонального у вине­сенні рішень.

Особливість волі виявляється в силі волі, надзвичайній мужності або володінні собою в критичних ситуаціях.

Оригінальність може також полягати у своєрідному поєднанні властивостей конкретної людини, які надають особливого колориту її поведінці або діяльності (див. рис. 22).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]