Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архітектура БД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
384.51 Кб
Скачать

3. Мови 4gl

Абревіатура "4GL" являє собою скорочений англійський варіант написання терміна мова четвертого покоління (Fourth-Generation Language). He існує чіткого визначення цього поняття, хоча, по суті, мова йде про деякий стенографічний варіант мови програмування. Якщо для організації деякої операції з даними мовою третього покоління (3GL) типи COBOL буде потрібно написати сотні рядків коду, то для реалізації цієї ж операції мовою четвертого покоління буде досить 10-20 рядків.

У той час як мови третього покоління є процедурними, мови 4GL виступають як непроцедурні, оскільки користувач визначає, що повинне бути зроблене, але не говорить, як саме бажаний результат повинен бути досягнуть. Передбачається, що реалізація мов четвертого покоління буде значною мірою заснована на використанні компонентів високого рівня, які часто називають "інструментами четвертого покоління". Користувачеві не буде потрібно визначати всі етапи виконання програми, необхідні для рішення поставленого завдання, а досить буде лише визначити потрібні параметри, на підставі яких згадані вище інструменти автоматично здійснять генерацію прикладного додатка. Очікується, що мови четвертого покоління дозволять підвищити продуктивність роботи на порядок, але за рахунок обмеження типів завдань, які можна буде вирішувати з їхньою допомогою. Виділяють наступні типи мов четвертого покоління:

  • мови подання інформації, наприклад мови запитів або генератори звітів;

  • спеціалізовані мови, наприклад мови електронних таблиць і баз даних;

  • генератори додатків, які при створенні додатків забезпечують визначення, вставку, відновлення або витяг відомостей з бази даних;

  • мови дуже високого рівня, призначені для генерації коду

додатків.

Як приклади мов четвертого покоління можна вказати згадувані вище мови SQL і QBE. Розглянемо коротенько деякі інші типи 4GL -мов.

Генератори форм

Генератор форм являє собою інтерактивний інструмент, призначений для швидкого створення шаблонів уведення й відображення даних в екранних формах. Генератор форм дозволяє користувачеві визначити зовнішній вигляд екранної форми, її вміст і місце розташування на екрані. З його допомогою можна задавати кольори елементів екрана, а також інші характеристики, наприклад напівжирне, підкреслене, мерехтливе або реверсивне накреслення й т.д. Більше зроблені генератори форм дозволяють створювати обчислюють атрибуты, що, з використанням арифметичних операторів або узагальнюючих функцій, а також задавати правила перевірки даних, що вводять.

Генератори звітів

Генератор звітів є інструментом створення звітів на основі збереженої в базі дані інформації. Він подібний мові запитів у тому розумінні, що користувачеві надаються засоби створення запитів до бази даних і витягу з її інформації, використовуваної для подання у звіті. Однак генератори звітів, як правило, передбачають набагато більші можливості керування зовнішнім виглядом звіту. Генератор звіту дозволяє або автоматично визначати вид одержуваних результатів, або за допомогою спеціальних команд створювати свій власний варіант зовнішнього вигляду документа, що друкує.

Існує два основних типи генераторів звітів: язиковий і візуальний. У першому випадку для визначення потрібних для звіту даних і зовнішнього вигляду документа варто ввести відповідну команду на деякій підмові. У другому випадку для цих цілей використається візуальний інструмент, подібний до генератора форм.

Генератори графічного подання даних

Цей генератор являє собою інструмент, призначений для витягу інформації з бази даних і відображення її у вигляді діаграм із графічним поданням існуючих тенденцій і зв'язків. Звичайно за допомогою подібного генератора створюються гистограммы, кругові, лінійчаті, крапкові діаграми й т.д.

Генератори додатків

Генератор додатків являє собою інструмент для створення програм, взаємодіючих з базою даних. Застосовуючи генератор додатків, можна скоротити час, необхідне для проектування повного обсягу необхідного прикладного програмного забезпечення. Генератори додатків звичайно складаються з попередньо створених модулів, що містять фундаментальні функції, які потрібні для роботи більшості програм. Ці модулі, звичайно створювані на мовах високого рівня, утворять "бібліотеку" доступних функцій. Користувач указує, які завдання програма повинна виконати, а генератор додатків визначає, як їх варто виконати.