Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архітектура БД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
384.51 Кб
Скачать

1.2. Зовнішній рівень

Зовнішній рівень – це подання бази даних з погляду користувачів. Цей рівень описує ту частину бази даних, що ставиться до кожного користувача.

Зовнішній рівень складається з декількох різних зовнішніх подань бази даних. Кожний користувач має справу з поданням "реального миру", вираженим у найбільш зручній для нього формі. Зовнішнє подання містить тільки ті сутності, атрибути й зв'язки "реального миру", які цікаві користувачеві. Інші сутності, атрибути або зв'язки, які йому нецікаві, також можуть бути представлені в базі даних, але користувач може навіть не підозрювати про їхнє існування.

Крім цього, різні подання можуть по-різному відображати ті самі дані. Наприклад, один користувач може переглядати дати у форматі (день, місяць, рік), а іншої - у форматі (рік, місяць, день). Деякі подання можуть включати похідні або обчислюванні дані, які не зберігаються в базі даних як такі, а створюються в міру потреби. Наприклад, можна було б організувати перегляд даних про вік співробітників. Однак навряд чи варто зберігати ці відомості в базі даних, оскільки в такому випадку їх довелося б щодня обновляти. Замість цього в базі даних зберігаються дати народження співробітників, а вік обчислюється засобами СУБД, по виявленні відповідного посилання. Подання можуть також включати комбіновані або похідні дані з декількох об'єктів.

1.3. Концептуальний рівень

Концептуальний рівень – це узагальнююче подання бази даних. Цей рівень описує те, які дані зберігаються в базі даних, а також зв'язку, що існують між ними.

Проміжним рівнем у трехуровневой архітектурі є концептуальний рівень. Цей рівень містить логічну структуру всієї бази даних (з погляду АБД). Фактично, це повне подання вимог до даних з боку організації, що не залежить від будь-яких міркувань щодо способу їхнього зберігання.

На концептуальному рівні представлені наступні компоненти:

  • всі сутності, їхні атрибути й зв'язки;

  • накладають на дані обмеження;

  • семантична інформація про дані;

  • інформація про міри забезпечення безпеки й підтримки цілісності даних.

Концептуальний рівень підтримує кожне зовнішнє подання, у тому розумінні, що будь-які доступні користувачеві дані повинні втримуватися (або можуть бути обчислені) на цьому рівні. Однак цей рівень не містить ніяких відомостей про методи зберігання даних. Наприклад, опис сутності повинне містити відомості про типи даних атрибутів (целочисленный, дійсній або символьний) і їхній довжині (кількості значущих цифр або максимальній кількості символів), але не повинне включати відомостей про організації зберігання даних, наприклад про обсяг зайнятого простору в байтах.

1.4. Внутрішній рівень

Внутрішній рівень - це фізичне подання бази даних у комп'ютері. Цей рівень описує, як інформація зберігається в базі даних.

Внутрішній рівень описує фізичну реалізацію бази даних і призначений для досягнення оптимальної продуктивності й забезпечення ощадливого використання дискового простору. Він містить опис структур даних і організації окремих файлів, використовуваних для зберігання даних у запам'ятовувальних пристроях. На цьому рівні здійснюється взаємодія СУБД із методами доступу операційної системи (допоміжними функціями зберігання й витягу записів даних) з метою розміщення даних на запам'ятовувальних пристроях, створення індексів, витягу даних і т.д.

На внутрішньому рівні зберігається наступна інформація:

  • розподіл дискового простору для зберігання даних і індексів;

  • опис подробиць збереження записів (із вказівкою реальних розмірів елементів даних, що зберігають,);

  • відомості про розміщення записів;

  • відомості про стиск даних і обраних методах їхнього шифрування.