Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2_programi_vmeste.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
231.63 Кб
Скачать

Глава 2. Нагляд за додержанням законів органами які проводять оперативно-розшукову діяльність дізнання досудове слідство

Стаття 29. Предмет нагляду

Предметом нагляду є додержання законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство.

Нагляд має своїм завданням сприяти:

1) розкриттю злочинів, захисту особи, її прав, свобод, власності, прав підприємств, установ, організацій від злочинних посягань;

2) виконанню вимог закону про невідворотність відповідальності за вчинений злочин;

3) запобіганню незаконному притягненню особи до кримінальної відповідальності;

4) охороні прав і законних інтересів громадян, які перебувають під слідством;

5) здійсненню заходів щодо запобігання злочинам, усунення причин та умов, що сприяють їх вчиненню.

Здійснюючи нагляд, прокурор вживає заходів до узгодження дій правоохоронних органів у боротьбі із злочинністю.

Стаття 30. Нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання і досудове слідство

Прокурор вживає заходів до того, щоб органи дізнання і попереднього слідства:

1) додержували передбаченого законом порядку порушення кримінальних справ, розслідування діянь, що містять ознаки злочину, проведення оперативно-розшукових заходів, застосування технічних засобів, припинення та закриття справ, а також додержували строків провадження слідства та тримання під вартою;

2) при розслідуванні злочинів неухильно виконували вимоги закону про всебічне, повне і об'єктивне дослідження всіх обставин справи, з'ясовували обставини, які викривають чи виправдовують обвинуваченого, а також пом'якшують і обтяжують його відповідальність;

3) виявляли причини вчинення злочинів і умови, що сприяють цьому, вживали заходів до їх усунення.

Повноваження прокурора при здійсненні нагляду за додержанням законів органами попереднього слідства і дізнання визначаються кримінально-процесуальним законодавством.

Прокурор має право в необхідних випадках доручати керівникам органів попереднього слідства, дізнання, внутрішніх справ, національної безпеки проведення у підвідомчих їм підрозділах перевірок з метою усунення порушень закону та забезпечення повного розкриття діянь, що містять ознаки злочину.

Стаття 32. Обов'язковість вказівок прокурора

Вказівки прокурора, його заступника органам, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання і досудове слідство щодо порушення кримінальних справ і провадження розслідування, які даються відповідно до кримінально-процесуального законодавства, є обов'язковими для цих органів.

Стаття 33. Подання цивільного позову про відшкодування заподіяних злочином збитків

З метою захисту інтересів держави, а також громадян, які за станом здоров'я та з інших поважних причин не можуть захистити свої права, прокурор або його заступник подає чи підтримує поданий потерпілим цивільний позов про відшкодування збитків, заподіяних злочином.

Інструкція з організації реагування органів внутрішніх справ на повідомлення про злочини, інші правопорушення та події затверджено Наказ мвс України04.10.2003 № 1155

1. Загальні положення

1.1. Ця Інструкція регламентує діяльність органів і підрозділів внутрішніх справ з питань реагування на заяви, повідомлення про злочини, інші правопорушення та події, а також організаційні і практичні заходи щодо вдосконалення цієї роботи.

1.2. Основні завдання органів внутрішніх справ щодо реагування на повідомлення про злочини, інші правопорушення та події:

1.2.1. Підтримання постійної готовності сил і засобів до оперативного реагування на повідомлення.

1.2.2. Реєстрація всіх заяв, повідомлень, іншої інформації про злочини, інші правопорушення та події.

1.2.3. Негайне реагування на всі злочинні прояви, направлення на місця подій сил і засобів, максимально необхідних для їх розкриття та відновлення порушених конституційних прав громадян.

1.2.4. Оперативне інформування вищих органів внутрішніх справ про отримані повідомлення.

1.2.5. Забезпечення особистої безпеки громадян, захисту їх прав, свобод і законних інтересів, попередження чи припинення правопорушень, розкриття злочинів по “гарячих слідах”, затримання осіб, які їх скоїли, усунення негативних наслідків правопорушень та надзвичайних подій.

1.2.6. Орієнтування всіх службових нарядів про вчинення злочинів та інших правопорушень, прикмети осіб, які їх скоїли, об’єктів посягань.

1.2.7. Організація взаємодії органів і підрозділів внутрішніх справ, інших міністерств і відомств під час реагування на повідомлення.

1.2.8. Забезпечення особистої безпеки працівників органів внутрішніх справ, організація їх навчання дій у типових та екстремальних ситуаціях.

1.3. Принципи діяльності органів внутрішніх справ щодо реагування на повідомлення про правопорушення та інші події — ввічливість і поважливе ставлення до громадян, законність, висока бойова готовність, оперативність, пильність.

1.4. Правовою основою діяльності органів внутрішніх справ щодо реагування на повідомлення про правопорушення та інші події є Конституція України, закони України, міжнародні правові норми, ратифіковані у встановленому порядку Верховною Радою України, Акти Президента України, постанови Кабінету Міністрів України, цей наказ та інші нормативні-правові акти Міністерства внутрішніх справ України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]