Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12_Ponyattya_pro_politichnu_kartu_svitu.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
200.7 Кб
Скачать

32 Столиця як політичний центр держави: функції, типи.

Головне місто держави — с т о л и ц я — адміністративно-політичний центр країни. Зазвичай столиця є місцем перебування найвищих органів державної влади, військових, судових та інших установ. Існують держави чи інші утворення, які мають не одну столицю. У Південно-Африканській Республіці, наприклад, адміністративна столиця (резиденція уряду) Преторія, законодавча (резиденція парламенту) — Кейптаун, а судова (резиденція Верховного суду) — Блумфонтейн. Це результат компромісу, яким в 1910 році було створено Південно-Африканський союз.

33 Столиці федеративних держав.

Бельгія – ст. Брюссель Іспанія – Мадрид Данія- Копенгагин Канада – Отава Австралія- Канберра Індія- Нью-Делі Нігерія- Абуджа США- Вашингтон

Бразілія- Бразиліа

34 Лімологія – наука про кордони. Поняття “державний кордон”.

Поняття “кордон” належить до важливих наукових і пізнавальних категорій. Лише виокремлення об'єкту з навколишнього простору, відмежування від інших явищ надає можливість його аналізу. Кордон не тільки розділяє, але і з'єднує протилежності, така ідея зафіксована ще в китайській філософії у вигляді монади Великої Межі. Вагомість такого підходу зберігається на методологічному, загальнотеоретичному рівні і при дослідженні кодонів у вузькому значенні, коли вони розуміються як рубежі між політичними структурами. У такій якості вони стають предметом спеціальної галузі політології – лімології, значущість якої зросла в зв'язку з розвитком наднаціональних об'єднань, які прагнуть самовизначення.

державний кордон — вертикальна площина, що відокремлює її від інших країн

Державна територія являє собою матеріальну основу держави, і її межі визначаються державними кордонами (сухопутними, водними, морськими, повітряними (до висот 100-110 км). Цим, зокрема, пояснюється жорстка позиція України щодо необхідності чіткого розмежування морських просторів в Азовському морі, Керченській протоці і Чорному морі після розпаду СРСР.

40 Універсальні (всесвітні) міжнародні організації.

Універсальні (всесвітні) організації, перш за все, Організація Об'єднаних Націй (ООН). Крім того, сюди слід віднести і такі спеціалізовані організації як Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО), Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ), Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).

41 Регіональні об'єднання на політичній карті світу, їх типи. Умови і причини регіональної інтеграції.

Регіональні організації, включаючи Європейський Союз (ЄС), Африканський Союз (АС), Співдружність Незалежних Держав (СНД). Міжнародна організація створюється державами, що фіксують свій намір у установчому акті - спеціальної різновиди міжнародного договору. Міжнародна організація існує і діє в рамках установчого акту, що визначає її статус і повноваження, що надає її правоздатності, прав і обов'язків функціональний характер.Міжнародна організація є постійно діючим об'єднанням, що проявляється в її стабільною структурі, системі її постійних органів. Міжнародна організація заснована на принципі суверенної рівності держав-членів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]