Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12_Ponyattya_pro_politichnu_kartu_svitu.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
200.7 Кб
Скачать

47 Організація Північноатлантичного договору (нато).

Організація Північноатлантичного договору— військово-політичний союз, створений на основі Північноатлантичного договору, підписаного 4 квітня 1949 р. в Вашингтоні США, Великобританією, Францією, Бельгією, Нідерландами, Люксембургом, Канадою, Італією, Португалією, Норвегією, Данією, Ісландією. У1952 р. до НАТО приєдналися Греція і Туреччина, у 1955 р. — ФРН, у 1982 р. — Іспанія. У рамках НАТО створене об'єднане військове командування. У1966 р.з військової організації НАТО вийшла Франція, у 1974 р. — Греція (у 1980 р. повернулася в організацію); у військову організацію не входить Іспанія. На липневій сесії 1997 р. Ради НАТО в Мадриді було ухвалено рішення про розширення блоку за рахунок країнСхідної Європи і республік колишнього СРСР. Вищий орган — сесія Ради НАТО. Штаб-квартира знаходиться в Брюсселі.

48 Організація американських держав (оад)

Організація американських держав (ОАД) — створена в 1948 р. на 9-й міжамериканській конференції в Боготі. Складається з 35 членів латиноамериканських держав, США і Канади (1994). Вищий орган ОАД — Генеральна асамблея міністрів закордонних справ, виконавчий орган — Постійна рада ОАД (у Вашингтоні).

49 Організація африканської єдності (оає)

Організація африканської єдності (ОАЄ) — об'єднання африканських держав, створене в травні 1963 р. на конференції в Аддис-Абебі. На кінець 1994 р. в ОАЄ входили 53 держави. Цілі ОАЄ: зміцнення єдності й координація дій африканських країн, сприяння економічному розвитку країн Африки і т. д. Головні органи ОАЄ — Асамблея глав держав і урядів та Рада міністрів. Штаб-квартира в Аддис-Абебі.

50 Основні етапи й шляхи створення міжнародних організацій.

Першими міжнародними організаціями можна вважати (з певною мірою умовності) воєнні союзи держав, історія яких сягає в глибоку давнину. Щодо організацій економічного характеру, то одним з найдавніших прикладів можна вважати Ганзу - політичний і торговельний союз північно-німецьких міст, який існував у XIV-XVI1 ст. Центром Ганзи був Любек; її факторії розміщувались у Новгороді, Лондоні, Берліні, Брюгге. Ця організація об'єднала майже сто міст. її функціями були: спорядження й охорона торговельних експедицій, утворення торговельних факторій у найважливіших містах, переважно в балтійських країнах, одержання всіляких торговельних привілеїв, уніфікація торговельного права. Таким чином, головною метою Ганзи був захист інтересів купецтва, яке здійснювало свої операції в цьому регіоні.

Початок формування цілісної системи міжнародних організацій припадає приблизно на середину XIX ст. Відтоді й до нашого часу можна виокремити такі основні етапи розвитку системи:

I етап (середина XIX - середина 40-х років XX ст.) - становлення системи міжнародних організацій;

II етап (середина 40-х - кінець 50-х років XX ст.) - формування системи Об'єднаних Націй;

ІІ етап (кінець 50-х - кінець 80-х років) - активізація процесу утворення й поширення міжнародних регіональних організацій;

IV етап (з початку 90-х років) - відновлення єдиної системи міжнародних економічних відносин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]