Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
33-66.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
210.94 Кб
Скачать

44 Шок. Непритомність, їх ознаки. Перша допомога

Шок — це стан між життям та смертю, коли тільки правильне невідкладне лікування може врятувати життя хворому; загальний тяжкий розлад життєво важливих функцій організму, спричинений порушенням нервової регуляції життєво важливих процесів; характеризується розладами гемодинаміки, дихання, обміну речовин.

При шоці перша допомога тим ефективніша, чим раніше вона надається. Вона повинна бути спрямована перш за все на усунення причин шоку (зняття або зменшення болю, зупинка кровотечі, проведення заходів, що покращують дихання та серцеву діяльність та попереджують загальне охолодження).

Непритомність - це нетривала втрата свiдомости через гостру недостатнiсть кровообiгу в головному мозку.

Напад втрати свідомості викликається тим, що звужується кровотік до головного мозку. Такому хворому потрібно терміново надати допомогу. Тому хворого потрібно укласти так, щоб його ноги знаходилися вище тулуба. Відчиніть двері, послабити комір, щоб він не утруднював вільне дихання. Дати понюхати нашатирний спирт, але тільки дуже обережно, щоб він не зміг потрапити на слизові оболонки і не викликав би опік. Окропити обличчя водою. Якщо протягом декількох хвилин хворий не приходить до тями, потрібно терміново викликати «швидку допомогу».

45 Освітлення виробничих приміщень

Освітлення на робочих місцях справляє багатоплановий вплив на

працівника, зокрема на його емоційний стан, працездатність, мотивацію,

продуктивність і безпеку праці. Світло — це випромінювання

електромагнітних хвиль, яке викликає зорові відчуття. Простір, який

споглядає людина при нерухомому положенні очей і голови, називається

полем зору. Його розміри від точки фіксації характеризуються кутами

зору: вверх — біля 55°, вниз — біля 65°, вправо і вліво — приблизно 90°.

Оптимальні умови бачення знаходяться в межах кута зору 30—40°. Яскраве

бачення можливе лише в діапазоні 1° від точки фіксації. В периферійних

зонах сітківки ока чутливість до світла зменшується, тому недостатнє

освітлення робочого місця обмежує поле зору.

Оптимальна інтенсивність освітлення робочих місць визначається типом

виконуваних робіт. Чим точніша робота, чим менший розмір деталі, чим

темніший фон, чим більша забрудненість простору, чим більша віддаль, тим

більшим і рівномірнішим повинно бути освітлення.

46 Заходи щодо попередження та усунення причин виробничого травматизму і професійних захворювань.

Основні заходи щодо попередження та усунення причин виробничого травматизму і професійної захворюваності поділяються на технічні та організаційні.

До технічних заходів належать заходи з виробничої санітарії та техніки безпеки.

Заходи з виробничої санітарії передбачають організаційні, гігієнічні та санітарно-технічні заходи та засоби, що запобігають дії на працюючих шкідливих виробничих факторів. Це створення комфортного мікроклімату шляхом влаштування відповідних систем опалення, вентиляції, кондиціювання повітря; теплоізоляція конструкцій будівлі та технологічного устаткування; заміна шкідливих речовин та матеріалів нешкідливими; герметизація шкідливих процесів; зниження рівнів шуму та вібрації; установлення раціонального освітлення; забезпечення необхідного режиму праці та відпочинку, санітарного та побутового обслуговування.

Заходи з техніки безпеки передбачають систему організаційних та технічних заходів та засобів, що запобігають дії на працюючих небезпечних виробничих факторів. До них належать: розроблення та впровадження безпечного устаткування; механізація та автоматизація технологічних процесів; використання запобіжних пристосувань, автоматичних блокуючих засобів; правильне та зручне розташування органів керування устаткуванням; розроблення та впровадження систем автоматичного регулювання, контролю та керування технологічними процесами, принципово нових нешкідливих та безпечних технологічних процесів