Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
33-66.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
210.94 Кб
Скачать

62 Електричні травми.

Різноманітність впливу електричного струму на організм людинї призводять до електротравм, котрі умовно поділяються на два види:

— місцеві електротравми, котрі означають місцеве ушкодженні організму;

— загальні електротравми коли уражається весь організм внаслідок порушення нормальної діяльності життєво важливих органів та систем.

Згідно зі статистичними даними орієнтовний розподіл нещасних випадків внаслідок дії електричного струму в промисловості за вказаними видами травм має наступний вигляд:

— місцеві електротравми

— електричні удари

— змішані травми

Місцева електротравма — яскраво виявлене порушення щільності тканин тіла, в тому числі кісток, викликане впливом електричного струму або електричної дуги. Найчастіше — це поверхневі ушкодження, тобто ушкодження шкіри, а інколи й інших м'яких тканин, зв'язок та кісток. Небезпеку місцевих електротравм та складність к лікування залежать від місця, характеру та ступеня ушкодження тканин, а також від реакції організму на це ушкодження. Місцеві електротравми виліковуються і працездатність потерпшого відновлюється повністю або частково. Однак при важких опіках людина помирає. При цьому безпосередньою причиною смерті є не електричний струм, а місцеве ушкодження організму, викликане струмом. Характерні місцеві електротравми — електричні опіки, електричні знаки, металізація шкіри, механічні пошкодження та електроофтальмія. Електричні опіки — це ушкодження поверхні тіла під дією електричної дуги або великих струмів, що проходять через тіло людини. Опіки бувають двох видів: струмові, коли струм проходить через тіло людини, та дугові. В більшості випадків електричні знаки безболісні, з часом верхній шар шкіри сходить, відновляється пластичність та чутливість.

63 Забезпечення пожежної безпеки в житловому секторі. Евакуація людей під час пожежі. Перша допомога постраждалим від продуктів горіння.

При будівництві різноманітних споруд передбачаються конструктивні

елементи, які обмежують розвиток загорання. Поширення пожеж може

відбуватися як по поверхні всередині будинків, так і по будівельних

конструкціях.

Якщо пожежа сталася на верхніх поверхах будинку, під час евакуації

потрібно користуватися сходами або переходами між балконами. Тому

«модні» засклені балкони є порушенням пожежної безпеки.

Для запобігання поширенню пожеж передбачається: розділення будинків

протипожежними стінами або перекриттями на пожежні відсіки; розділення будинків протипожежними

перегородками на секції; влаштування

протипожежних перешкод для обмеження поширення вогню по конструкціях,

горючих матеріалах ; облаштування

протипожежних дверей та воріт; влаштування

протипожежних розривів між будинками. Запобігти поширенню вогню на

сусідні приміщення можна за умови дотримання протипожежних правил

утримання територій, будинків, приміщень, виконання профілактичних

заходів.

Тепловий удар та його причини. Способи і засоби перестороги.

Перша допомога при тепловому ударі

Причинами перегрівання організму є порушення тепловіддачі в районах зі

спекотним кліматом, на виробництвах із високою температурою, у

приміщеннях, що не провітрюються. Перегріванню сприяє і утворення тепла

у процесі виконання фізичної роботи, особливо в одязі з синтетичних

волокон, що перешкоджає випаровуванню поту.

Тепловий і сонячний удари — це патологічні стани, що супроводжуються

сильним головним болем, головокружінням, загальною слабкістю.

64 Індивідуальне здоров'я. Складові індивідуального здоров'я. Способи забезпечення власного здоров'я. Здоровий спосіб життя.

Фізичне здоров'я — стан функціонування організму людини як живої системи, що характеризується повною її врівноваженістю із зовнішнім середовищем та відсут­ністю будь-яких виражених хворобливих змін. ........ Необхідною умовою здоров'я є його норма. У кожної людини — своя фізіологіч­на та патологічна міра відхилення від норми. Норма набула середньостатистичного (кількісного) виразу, що певною мірою має суб'єктивний характер. Так, .важливі фізі­ологічні показники здоров'я (наприклад, роботи серця) можуть змінюватись під впливом сезонних, метеорологічних та інших факторів. Якщо у співвідношенні двох про­тилежностей — норми та патології переважають елементи норми, людина залишаєть­ся практично здоровою. Стан фізичного здоров'я індивідуума встановлюється за низкою антропометрич­них, клінічних, морфофізіологічних, біохімічних та інших показників з урахуванням статі та віку і залежить від географічних, метеорологічних та соціальних факторів. Стан здоров'я населення оцінюється за рядом основних комплексних показників: захворюваність, смертність, фізичний розвиток, непрацездатність, середня тривалість життя тощо. Під загартовуванням розуміють підвищення функціональних можливостей організму під дією комплексних факторів. У вузькому розумінні загартовування — це присто­сування організму до дії метеорологічних факторів — холоду, тепла, змін атмосфер­ного тиску, руху повітря тощо. Для забезпечення високого ефекту загартовування проти холоду необхідно дотримуватись таких правил: усі необхідні процедури проводити систематично; посту­пово збільшувати інтенсивність подразників холоду; враховувати вік, стан організму, реакції на охолодження.