Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Физиология(все лекции).docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.37 Mб
Скачать
  1. Функціональна організація кори великих півкуль.

Неокортекс (нова кора) формується сенсорними, асоціативними, моторними зонами.

Сенсорні зони кори відповідають представництву окремих сенсорних систем (аналізаторів) у різних ділянках кори. Так, кіркове представництво зорового аналізатора локалізується у потиличній зоні кори (шпорну закрутку), слухового – у висковій зоні, сомато-сенсорного – у пост центральній закрутці. Сенсорні зони кори, діючи разом з іншими елементами специфічних каналів зв’язку в сенсорних системах, забезпечують формування відчуттів.

Асоціативні зони кори – лобна, тім’яна, вискова забезпечують виконання вищих кіркових функцій, а саме:

  1. Розпізнавання образів (разом з асоціативними ядрами таламуса);

  2. Здійснення абстрактного мислення, мови;

  3. Беруть участь у формуванні пам’яті;

  4. Забезпечують вибір цілей рухових реакцій та на основі цього приймають участь у формуванні та виборі конкретних програм цих рухів.

  5. Приймають участь у формуванні, зберіганні та реалізації вроджених та набутих програм рухових реакцій організму.

Моторні зони:

  1. Головна (первинна) моторна зона – прецентральна закрутка. Понад 50% поверхні цієї ділянки у людини – це представництво рук та мови, що свідчить про розвиток цих функцій у людини. При подразненні цієї ділянки – скорочення м’язів на протилежному боці нижньої частини тулуба.

  2. Премоторна зона – попереду головної моторної зони і в глибині бічної (сільвієвої) борозни. Ця зона разом із БЯ, таламусом, первинною моторною корою керує багатьма складними рухами.

  3. Додаткова моторна зона – розташована перед і над премоторною зоною. Ефект подразнення часто виявляється з обох боків тіла. Її функція – створює умови (разом з премоторною зоною) для забезпечення пози і рухів, що реалізуються первинною моторною корою.

Від моторних зон кори інформація передається до мотонейронів СМ – далі до м’язів і наступними низхідними шляхами:

    1. Кортико-спинномозковий шлях – що перехрещується в області пірамід, тому зветься пірамідний шлях. Активує мотонейроні флексорів і гальмує екстензорів дистальних відділів кінцівок (регулює тонкі і точні рухи пальців рук). Закінчується на нейронах СМ. Віддає коллатералі до всіх рухових ядер стовбура мозку.

    2. Екстрапірамідна система – зв’язок моторної кори з мотонейронами СМ. Ця система регулює менш точні довільні рухи (рубро-спинномозковий шлях), грубі позо-тонічні (ретикуло-спинномозковий та вестибуло-спинномозковий). Кортико-спинномозковий і червоно ядерно-спинномозковий шляхи формують латеральну моторну систему. Ретикуло-спинномозковий і вестибуло-спинномозковий щляхи формують медіальну моторну систему. Екстрапірамідна система:

А) Кортико – руброспинномозковий шлях – активує мотонейрони флексорів і гальмує екстензорів дистальних відділів кінцівок і тулуба.

Б) Кортико – ретикулоспинномозковий шлях - активує мотонейрони флексорів і гальмує екстензорів проксимальних відділів кінцівок і тулуба.

В) Кортико – вестибулоспинномозковий - активує мотонейрони екстензорів і гальмує флексорів проксимальних відділів кінцівок і тулуба.

Моторні зони кори лише виконують рухові програми, передаючи інформацію до мотонейронів СМ, і до м’язів. Вони запускають в дію програми рухів, дуже складних і достатньо простих, змінюють силу спінальних та стовбурових рухових рефлексів.

При порушенні кровопостачання моторної кори (крововилив, тромбоз, пухлина) спостерігається параліч м’язів на протилежному боці тіла.