Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Статистика 2008.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.01 Mб
Скачать

Тема 10. Статистика трудових ресурсів та продуктивності праці у сільському господарстві

На сучасному етапі розвитку необхідність істотного поліпшення використання трудових ресурсів в сільському господарстві , в основному, визначається двома факторами: рівнем здатності працездатного населення і демографічними особливостями - значним скороченням природного приросту трудових ресурсів. Завдання статистики зводяться до вивчення чисельності, руху та відтворення трудових ресурсів, основних показників продуктивності праці.

Середньоспискову кількість працівників за той чи інший період визначають діленням загальної суми спискової кількості працівників за всі дні, включаючи вихідні та святкові дні, на календарну тривалість періоду. При цьому кількість працівників за вихідні або святкові дні приймається рівною списковому числу за попередній робочий день.

Середньорічну чисельність визначають шляхом ділення суми чисельності працюючих щомісячно (незалежно від кількості відпрацьованих днів) протягом року на 12.

Рух робочої сили характеризується показниками обороту робочої сили за кількістю прийнятих І вибулих та показником плинності робочої сили.

Показник обороту робочої сили за кількістю прийнятих на роботу обчислюють як відношення чисельності осіб, прийнятих за певний період, до середньорічної чисельності.

Показник обороту робочої сили за кількістю вибулих - як відношення чисельності працівників які вибули, до середньорічної чисельності.

Показник плинності робочої сили - як відношення чисельності працівників, які вибули за власним бажанням і яких звільнили за порушення трудової дисципліни, до середньорічної чисельності.

Для характеристики продуктивності праці в сільському господарстві використовується система показників: прямі і обернені, натуральні і відносні, повні і неповні та побічні.

Завдання 35. Визначте показники обороту робочої сили за кількістю прийнятих на роботу, вибулих та плинність робочої сили за даними таблиці 55.

Таблиця 55

Відомості про рух робочої сили протягом року

Квартал

Прийнято чоловік, всього

Вибуло чоловік

Середньоспискова чисельність працівників

Всього

В т.ч. за власним бажанням та порушенням трудової дисципліни

І

18

23

15

780

II

15

12

8

804

ІІІ

20

27

18

803

IV

24

З0

20

777

Всього за рік

 

 

 

 

Завдання 36. Індексний аналіз продуктивності праці.

За основними видами продукції рослинництва і тваринництва проаналізувати зміну продуктивності праці за два останні роки. Для цього необхідно визначити:

1. Індивідуальні індекси продуктивності праці.

2. Загальні індекси продуктивності праці.

3. Вирахувати економію (перевитрати) праці в звітному році в порівнянні з базисним в результаті зміни її продуктивності.

Розрахунки занести в таблицю 56.

Індивідуальні індекси розрахувати за формулами:

; .

Загальні індекси:

трудовий:

середньоарифметичний (натуральний): .

Визначити економію ( перевитрати) праці від зміни продуктивності:

Розрахувати вартісний індекс продуктивності праці, встановити роль факторів в її зміні, розклавши його на індекси фізичного обсягу продукції і витрат праці.

Для цього використати порівнянні ціни 2005 року.

Індекс вартісний -

Індекс фізичного обсягу продукції -

Індекс витрат праці - ;

Показати взаємозв'язок індексів:

Висновки.

Таблиця 56

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]