Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Статистика 2008.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.01 Mб
Скачать

Модуль 3. Статистика рослинництва

Модуль включає теми: статистика землекористування та земельних угідь, посівних площ та багаторічних насаджень, агротехнічних заходів, урожаю та урожайності сільськогосподарських культур.

Тема 1. Статистика землекористування та земельних угідь

Земля є головним засобом виробництва в сільському господарстві. Земельні відносини регулюються Конституцією України, Земельним Кодексом, а також прийнятими нормативно – правовими актами. Більша частина землі закріплена за відповідними підприємствами та фермерськими господарствами, які використовують її як засіб сільськогосподарського виробництва. В зв'язку з цим студенти повинні уяснити поняття земельного фонду та його розподіл за категоріями землекористувачів та видами земельних угідь, знати показники наявності та використання земельних угідь, вміти складати та аналізувати баланс земельних угідь..

Завдання 12. На основі даних таблиці 30 розрахувати структуру земельного фонду та сільськогосподарських угідь Миколаївської області за землевласниками та землекористувачами. Зробити висновки.

Завдання 13. Скласти і проаналізувати баланс земельних угідь з урахуванням змін за рік (таблиця 31).

На протязі року пройшли такі зміни в земельному фонді:

викорчовано старі сади і використано під ріллю -10 га; висушено болото на площі 20 га (з них використано як пасовища 10 га, рілля -10 га); розорано сіножатей і використано під закладку виноградників - 80 га. За рішенням державних органів для будівництва дороги було вилучено 30 га землі, в тому числі ріллі-5 га, сіножатей 10 га, чагарників -15га.

Таблиця 30

Загальна земельна площа і розподіл сільськогосподарських угідь за землевласниками

і землекористувачами у 2006 році, тисяч гектарів

Таблиця 31

Баланс земельних угідь господарства

Завдання 14. За даними річного звіту господарства визначити показники використання земельних угідь (таблиця 32).

Таблиця 32

В ихідні та розрахункові дані для визначення показників використання землі

Тема 2. Статистика посівних площ та багаторічних насаджень

Обсяг кожного виду продукції рослинництва безпосередньо визначається їх посівною площею і урожайністю сільськогосподарських культур, для багаторічних насаджень, відповідно, площею посадок та врожайністю плодових насаджень.

Вивчаючи дану тему, студенти повинні уяснити класифікацію посівних площ та багаторічних насаджень, їх категорії, розподіл за категоріями господарств, економічними районами та зонами, показники динаміки, джерела інформації та методи аналізу.

Завдання 15. Використовуючи дані, приведені в додатках 8, 9 визначити категорії посівних площ (засіяну, весняну продуктивну, збиральну і фактично зібрану); структуру посівних площ за 2 роки.

Структуру посівних площ представити графічно в вигляді секторної діаграми, виділивши групи: зернові і зернобобові, технічні, овоче-баштанні і картопля, кормові. Для кожної групи прийняти відповідні умовні позначення.

Встановити показники збереження посівів під врожай даного року, втрати врожаю зерна від загибелі озимих, якщо середня врожайність озимих склала 40 ц, а ярих -25 ц.

Таблиця 33

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]