Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema_05.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
176.64 Кб
Скачать

4. Види нагляду за додержанням і правильним застосуванням законів

Діяльність прокурорів у галузі нагляду за додержанням і правильним застосуванням законів доволі багатогранна. Однак, незважаючи на різноманітність піднаглядних об'єктів та проблем щодо забезпечення законності, прокурори повинні вміти, у той чи інший період, обирати ті види нагляду, котрі суттєво відображаються на режимі законності у державі.

У відповідності із Законом та виданими для його розвитку, згаданими вище наказами Генерального прокурора, основними напрямами нагляду за додержанням законів виступають:

1. Нагляд за виконанням законів про недоторканність особи; соціально-економічні, політичні, особисті права і свободи громадян, військовослужбовців та членів їх сімей; прав та інтересів соціальних груп, які потребують державної допомоги і захисту.

2. Законів, що регламентують діяльність партій і громадських об'єднань; засобів масової інформації; порядок проведення референдумів, виборів, мітингів, зборів, вуличних походів, страйків, демонстрацій тощо.

3. Законодавства про порядок розгляду скарг, особливо з питань виплати заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат; охорони праці, здоров'я, освіти, житлових прав та захисту споживачів; життя і здоров'я військовослужбовців.

4. Законодавства про міжнаціональні, міжконфесійні відносини та міграцію.

5. Законів про державну службу, зокрема, щодо обмежень заняття підприємницькою діяльністю.

6. Законодавства про адміністративні правопорушення.

7. Законів, спрямованих на реалізацію економічної реформи і розвиток ринкових відносин, зокрема: про оподаткування, зовнішньоекономічну, банківську, кредитно-фінансову, інвестиційну діяльність, ціноутворення, аграрну реформу тощо, а також законодавства про державний бюджет.

8. Законодавства про власність, а також законодавства щодо забезпечення збереження, використання озброєння, бойової техніки, боєприпасів та військового майна.

9. Законів про приватизацію державного майна, зокрема щодо законності роздержавлення майна, використання коштів та визнання в судовому порядку недійсними договорів відчуження об'єктів державної власності.

10. Природоохоронного законодавства, який здійснюється відповідно до наказу Генерального прокурора N 8 від 2 квітня 1997 року.

11. Законодавства про транспорт, зокрема про безпеку руху залізничного, водного, авіаційного транспорту, збереження вантажів, рухомого складу та суден тощо.

Ведучи мову про названі вище напрями у наглядовій діяльності прокурорів щодо додержання та правильного застосування законів, варто зазначити, що наведений їх перелік не вичерпний. В окремі вже минулі або, в перспективі, майбутні періоди розвитку й діяльності нашої держави виникали або можливо виникатимуть нові проблеми правового і соціального характеру, котрі вже обумовлювали або вимагатимуть уваги прокурорів щодо здійснення ними відповідного напряму наглядової діяльності за виконанням законів у сферах діяльності, які ми розглядаємо. Так колись був актуальним такий вид за-гальнонаглядової діяльності, як: нагляд за виконанням законодавства про запобігання спекуляції, недобросовісному заняттю підприємницькою діяльністю, пияцтву тощо. Хоч, видається останній вид наглядової діяльності і зараз є актуальним, як актуальні і нагляд за виконанням законів щодо запобігання наркоманії, проституції (особливо серед неповнолітніх), своєчасне виявлення та притягнення до відповідальності осіб, які втягують дітей і підлітків у протиправну діяльність.

Перед тим, як перейти до наступного питання про окремі методики проведення деяких видів прокурорських перевірок щодо нагляду за додержанням і правильним застосуванням законів, варто зупинитись на загальних питаннях організації роботи органів прокуратури у здійсненні цього нагляду.

До таких можна віднести наступні питання, на які керівникам та безпосереднім виконавцям цього нагляду варто звернути окрему увагу:

- у своїй діяльності орієнтуватись якісними показниками, а не статистичними і зосередити зусилля на профілактичній спрямованості нагляду;

- взаємодіяти з відповідними органами влади, місцевого самоврядування, військового управління і здійснювати заходи, спрямовані на фактичне порушення закону та умов, що їм сприяли, виходячи з принципу незалежності прокуратури від органів виконавчої влади;

- повніше використовувати право прокурора брати участь у засіданнях місцевих Рад, їх виконавчих комітетів, колегій державних органів, військових рад тощо;

- вдосконалювати та вести пошук нових форм і методів прокурорської діяльності;

- наглядову роботу організовувати за предметно-зональним принципом. Для належного спрямування цієї роботи потрібно вивчати й аналізувати стан законності та правопорядку на різних рівнях: у регіоні, на підприємстві, в організації-для чого використовувати дані контролюючих органів, статистики, наглядової слідчої і судової практики;

- забезпечити повну та належну якість перевірок додержання законності, ретельну підготовку до кожної із них. Перевірки проводити, переважно, із залученням фахівців. Вимагати від керівників та колегіальних органів проведення перевірок і ревізій у межах їх компетенції. У разі невиконання цих вимог, порушувати питання про притягнення таких керівників до установленої законом відповідальності;

- у ході прокурорських перевірок виявляти не тільки факти правопорушень, а й винних у їх вчиненні, розміри матеріальних збитків та іншої шкоди, причини порушень та умови, які їм сприяли; використовуючи у необхідних випадках ст. 18 Закону, реалізувати право викликати керівників піднаглядних об'єктів і заслуховувати на засіданнях колегій прокуратур повідомлення і пояснення з приводу виявлених порушень законодавства;

- за результатами прокурорських перевірок вживати заходів до усунення порушень закону, від кого б вони не виходили, незалежно від будь-якого місцевого, відомчого чи громадсько-політичного впливу, домагатись поновлення порушених прав і притягнення в установленому законом порядку, до відповідальності осіб, які допустили ці порушення. У випадках встановлення ознак злочину проти винних, відповідно до вимог ст. 97 КПК України, порушувати кримінальні справи;

- заходи прокурорського реагування обирати відповідно до характеру виявлених порушень закону. Підвищити якість постанов, протестів, приписів, позовів. Контролювати належний та своєчасний розгляд цих документів. Практикувати проведення контрольних перевірок щодо дієвості вжитих заходів. У випадках невиконання законних вимог прокурора або несвоєчасного на них реагування, порушувати питання про відповідальність винних у цьому посадових осіб.

- наглядаючим прокурорам особисто здійснювати постійний контроль за організацією роботи щодо здійснення прокурорських перевірок. Вимагати від підпорядкованих прокурорів чи прокурорських працівників підвищення рівня та ефективності цієї роботи. Не допускати фактів складання неякісних довідок за результатами перевірок чи нескладання їх взагалі. Викорінити практику гонитви за цифровими показниками. Зосереджувати увагу підпорядкованих працівників на підвищенні ефективності прокурорського нагляду, який би дієво впливав на стан зміцнення законності;

- регулярно оприлюднювати через засоби масової інформації найбільш актуальні проблеми прокурорської діяльності, результати перевірок та вжиті заходи щодо усунення порушень закону; копії документів прокурорського реагування, одночасно з їх винесенням, скеровувати до вищестоячих прокуратур. Управлінням і відділам узагальнювати і вивчати їх для забезпечення єдиної правозастосувальної практики органів прокуратури. Неякісні документи відкликати та реагувати на безвідповідальне ставлення до їх підготовки. Документи реагування, адресовані державним та іншим органам вищого рівня, вносити відповідно через Генерального прокурора, прокурорів обласного рівня та прирівняних до них прокурорів;

- вважати обов'язком підрозділів, якими порушуються кримінальні справи, у взаємодії зі слідчими підрозділами забезпечувати контроль за результатами розслідування. За кожним фактом необгрунтованого порушення кримінальної справи, як і їх закриття, проводити відповідні перевірки і, залежно від їх результатів, реагувати тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]