Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema_04.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
119.81 Кб
Скачать

Тема 4: кадри органів прокуратури. Матеріальний та соціальний захист працівників прокуратури план

1. Вимоги, яким повинні відповідати прокурори і слідчі прокуратури. Порядок їх призначення.

2. Порядок атестації та класні чини працівників прокуратури.

3. Дисципліна праці в органах прокуратури.

4. Матеріальне та соціальне забезпечення і захист працівників прокуратури.

1. Вимоги, яким повинні відповідати прокурори і слідчі прокуратури. Порядок їх призначення.

Ефективність прокурорської діяльності багато в чому залежить від її виконавців, тобто від кадрів органів прокуратури. Складні завдання, що стоять перед прокуратурою України, успішно можуть вирішувати тільки люди, які мають хорошу професійну підготовку, життєвий досвід і яким притаманні високі морально-психологічні риси. В органах прокуратури повинні працювати ті юристи, котрі на ділі можуть забезпечити точне, неухильне і всемірне виконання законів, незважаючи на економічну нестабільність, політичну невизначеність, різноманітні прояви тиску на них.

Основні кадри органів прокуратури утворюють прокурори (їх помічники, старші помічники, заступники) і слідчі різних рангів.

Прокурорами і слідчими можуть призначатись громадяни України, які мають вищу юридичну освіту, необхідні ділові і моральні якості.

Під діловими якостями варто розуміти:

- знання справи на дорученій ділянці роботи;

- теоретичну підготовку;

- кваліфікацію;

- практичний досвід;

- вміння організувати справу (роботу) і забезпечити оперативне і якісне її виконання;

- здатність виявляти недоліки, аналізувати їх причини, відшукувати шляхи їх подолання;

- здатність досягати реальних успіхів у роботі.

Діловитість немає нічого спільного із засідательською суєтністю та марнослів'ям.

Серед моральних якостей працівника прокуратури, у першу чергу, слід зазначити:

• вірність "Присязі працівника прокуратури";

• вірність професійному обов'язку;

• здатність до самовіддачі і вболівання за доручену справу;

• скромність;

•чесність, правдивість, непідкупність, сміливість;

• здатність правильно сприймати критику;

• принциповість;

• нетерпимість до недоліків;

• чуйність і уважність до людей та інші.

Особи, які не мають досвіду практичної роботи за спеціальністю, проходять в органах прокуратури стажування строком до одного року. Порядок стажування визначається Генеральним прокурором.

Особи, вперше призначені на посади помічників прокурорів, прокурорів управлінь, відділів, слідчих прокуратури, приймають "Присягу працівника прокуратури". Текст присяги затверджується Верховною Радою України. Процедура її прийняття визначається Генеральним прокурором.

Підбір і оцінка кадрів органів прокуратури відбувається:

• з точки зору їх добросовісності;

• з позиції відстоювання інтересів держави, тобто з державницьких позицій;

• з позиції фаховості, тобто знання справи;

• з позиції адміністраторських здібностей.

Основні вимоги кадрової політики в прокуратурі України становлять:

• підбір і оцінка кадрів за діловими, моральними якостями та розуміння завдань державної політики;

• систематичне оновлення кадрів з метою унеможливлення їх застою;

• колегіальність, врахування думки трудового колективу прокуратури у ході вирішення питань щодо підбору та оцінки кадрів;

• правильне поєднання досвідчених кадрів з молодими, врахування досвіду та традицій;

• стабільність кадрів;

• поєднання довіри й поваги до кадрів з вимогливістю і принциповістю щодо їх діяльності;

• виховання кадрів у дусі принциповості, високої особистої відповідальності за доручену справу, самокритичності, нетерпимості до недоліків;

• постійний контроль за діяльністю кадрів, об'єктивність її оцінки. Підбору та організації роботи з кадрами в органах прокуратури присвячено наказ Генерального прокурора №5 від 5 жовтня 1998 року, який так і називається "Про організацію роботи з кадрами в органах прокуратури України".

Чинне законодавство не містить жодних норм про вимоги щодо особи, яка претендує на посаду Генерального прокурора чи на прокурорські посади в апараті Генеральної прокуратури. Конституція та Закон обумовлює тільки те, що Генеральний прокурор призначається на посаду за згодою Верховної Ради України та звільняється з посади Президентом України. Верховна Рада може висловити недовіру Генеральному прокурору, наслідком якої є відставка з посади. Строк повноважень Генерального прокурора України та підпорядкованих прокурорів - 5 років, без жодних застережень щодо кількості їх повторних призначень.

Однак, Закон містить чіткі вимоги щодо осіб, які призначаються на посади прокурорів нижчих рівнів. Так, на посади прокурорів Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя та прирівняних до них призначаються особи віком не молодше 30 років, які мають стаж роботи в органах прокуратури або на судових посадах не менше 7 років. На посади прокурорів низової ланки, тобто районів тощо - особи віком не молодше 25 років із стажем роботи в органах прокуратури або на судових посадах не менше 3-х років.

Не можуть бути прийняті на посаду прокурора або слідчого прокуратури особи, які були засуджені за вчинення злочину, за винятком реабілітованих.

Військовими прокурорами і слідчими призначаються громадяни України з числа офіцерів, які проходять військову службу або перебувають у запасі і мають вищу юридичну освіту.

Щоб з'ясувати питання, а хто ж призначає прокурорів на посади, необхідно проаналізувати норму, яка регламентує повноваження Генерального прокурора щодо керівництва органами прокуратури, я саме статтю 15 Закону. Згідно з нею Генеральний прокурор:

- спрямовує роботу органів прокуратури і здійснює контроль за їх діяльністю;

- призначає першого заступника, заступників Генерального прокурора, керівників структурних підрозділів, головного бухгалтера, інших працівників Генеральної прокуратури України;

- затверджує структуру і штатну чисельність підпорядкованих органів прокуратури, розподіляє кошти на їх утримання;

- призначає, за погодженням з ВР Автономної Республіки Крим, прокурора Автономної Республіки Крим;

- призначає заступників прокурора Автономної Республіки Крим, прокурорів областей, міст Києва і Севастополя, їх заступників, міських, районних, міжрайонних, а також, прирівняних до них, інших прокурорів;

- відповідно до законодавства визначає порядок прийняття, переміщення та звільнення прокурорів, слідчих прокуратури та інших спеціалістів (отже слідчих та спеціалістів нижчестоячих від Генеральної прокуратури прокуратур призначають на посади та звільняють ті прокурори, у підпорядкуванні яких слідчі та спеціалісти будуть працювати. Строк повноважень слідчих прокуратур законодавством не регламентується);

- відповідно до законів України видає обов'язкові для всіх органів прокуратури: а) накази; б) розпорядження; в) затверджує положення; г) затверджує інструкції;

- присвоює класні чини, а щодо присвоєння класних чинів державного радника юстиції 1, 2 і 3 класів - вносить подання Президенту України.

Вказівки Генерального прокурора з питань розслідування є обов'язковими для виконання всіма органами дізнання й досудового слідства. Прокурори Автономної-Республіки Крим та обласного рівня:

- призначають на посади і звільняють працівників, крім тих, яких призначає Генеральний прокурор;

- за погодженням з Генеральним прокурором вносять зміни до встановлених штатів підлеглих їм прокуратур, в межах затвердженої чисельності і фонду заробітної плати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]