Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
чПоРа_стор_я_Готовап.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

15. Прикладні програми Windows xp. Панель управління.

Прикладні системи призначені для розв'язання за­дачі чи класу задач або для надання користувачеві пев­них послуг. Завдяки прикладним системам можуть роз­в'язувати свої професійні задачі користувачі комп'юте­рів, які не вміють програмувати. Прикладні системи ще називають пакетами прикладних програм. Вони поді­ляються на три групи:

1) методоорієнтовані;

2) проблемоорієнтовані;

3) загального призначення. Методоорієнтовані пакети служать для реалізації

певних методів виконання завдань, наприклад оброблення статистичних даних, розв'язання оптимізаційних задач.

Проблемоорієнтовані пакети призначені для авто­матизації конкретних видів діяльності, наприклад бух­галтерського обліку, маркетингу, менеджменту, навчан­ня і т. ін.

Пакети загального призначення використовують для оброблення інформації в різних сферах діяльності. До та­ких пакетів належать текстові редактори, електронні таб­лиці (ЕТ), пакети ділової графіки, інформаційно-пошукові системи, щоденники тощо.

Наведена вище класифікація прикладних систем не є єдино можливою. Наприклад, в ОС Windows усе програмне забезпечення поділяється на власне операційну систему й решту програм, які називаються додатками (від англ. application — додаток). До них відносяться інструмен­тальні мови системи програмування, прикладні систе­ми і т. ін.

Панель задач — рядок, який розташований вздовж од­нієї з граней робочого столу, найчастіше знизу. На ній зліва знаходиться кнопка Пуск (1 на рис. 2.9).

Клацання лівою клавішею миші на цій кнопці викликає головне меню системи (2), а правою клавішею — контекс­тне меню кнопки (3).

У панелі задач також можуть бути відображені кнопки швидкого запуску програм (4), кнопки всіх відкритих про­грам (5), піктограми резидентних програм — настроюван­ня екрана, годинник системного часу, індикатор розклад­ки клавіатури та ін. Панель задач та головне меню систе­ми можна налагодити відповідно до потреб користувача (рис. 2.10). Для цього потрібно вибрати команду Свойства із контекстного меню панелі задач (1 на рис. 2.10).

У правій частит системного меню (рис. 2.11) розміще­ні папки, які були створені автоматично під час установки системи і власником яких є користувач:

Мой компьютер; Кожний із цих пунктів меню прискорює процес

Моя музыка; прискорює процес

Мои рисунки; пошу­ку та опрацювання

Мои документы. відповідної інформації.

У папці Недавние документы розташоване меню нас­тупного рівня, де відображені документи, з якими працю­вали останнім часом. Це дає змогу завантажити повторно будь-який документ із цього списку.

Нижче у цьому вікні знаходиться перелік таких команд:

Панель управления — здійснює налагодження інтер­фейсу та функціональних можливостей комп'ютера (рис. 2.15);

16. Встановлення обладнання. Встановлення та оновлення драйверів. Встановлення принтера, модему, сканера та ін.

Windows XP Professional підтримує як пристрої Plug and Play, так і пристрої, що не відповідають технології Plug and Play. Автоматична установка обладнання: Більшість пристроїв, сумісних з Plug and Play, автоматично розпізнаються, встановлюються і налаштовуються у Windows XP Professional за умови наявності відповідних драйверів і BIOS, що підтримує Plug and Play, або BIOS.. При виявленні нового пристрою, який не можна установити автоматично, у Windows XP Professional запускається Майстер установки обладнання (Мастер установки нового оборудования або Found New Hardware Wizard) (рис. 4.1).

Ви можете використовувати Майстер установки обладнання (Мастер установки оборудования або Add Hardware Wizard) для запуску автоматичної установки обладнання для нерозпізнаних апаратних пристроїв, що підтримують і не підтримують технологію Plug and Play і для діагностики пристроїв. (Панель управління/Майстер установки обладнання/

Установка обладнання.

Після установки обладнання, варто підтвердити закінчення установки засобами Диспетчера пристроїв (Панель управління

натисніть Продуктивність і обслуговування/ Система/Обладнання/Диспетчер пристроїв).

У вікні Диспетчер пристроїв (Диспетчер устройств або Device Manager) Windows XP Professional використовуються значки для розпізнавання всіх встановлених пристроїв. Якщо у Windows XP Professional немає значка для відповідного типу устаткування, то замість значка пристрої зображується знак питання. Розгорніть дерево пристроїв, щоб знайти недавно встановлені апаратні пристрої. Значок пристрою вказує, чи правильно працює апаратний пристрій. Ви можете використовувати таблицю 4.1 для визначення стану обладнання.

Підключення нового обладнання

Windows самостійно розпізнає нове обладнання, яке було підключене (так званий принцип Plug and Play — підключай і працюй), при цьому підключення треба проводити при непрацюючому комп’ютері і при завантаженні машини нове обладнання буде виявлено Windows і викличеться вікно Установка оборудования.

Якщо обладнання нестандартне, Windows його не розпізнає і тоді треба завантажити параметр Установка оборудования через виклик панелі управління і параметра Установка оборудования:

Натискаючи кнопку Далее і відповідаючи на поставлені запитання, користувач підключить нове обладнання і зможе з ним працювати. У більшості випадків після підключення нового обладнання Windows здійснить перезавантаження системи для того, щоб нові установки були впроваджені.

3.8.2. Принтери

3.8.2.1. Підключення нового принтера

За допомогою пункту меню кнопки Пуск/Настройка/Принтеры можна додати новий принтер для роботи:

Для цього викликається значок Установка принтера і провадиться підключення принтера як нового обладнання.

Також можна вказати, який із запропонованих принтерів вибирається для роботи: позначається потрібний принтер, викликається пункт меню Файл/Установить по умолчанию. У подальшому ввесь друк буде автоматично подаватися на визначений принтер.

3.8.2.2. Переміщення документа у черзі на друк

Черга на друк є списком документів, що чекають друкування. Для кожного з таких документів у вікні черги показані розмір документа, стан друку та ім’я користувача, що друкує документ.

Переміщувати документ у черзі на друк можливо тільки доти, доки документ не почав друкуватися. Для переміщення викликається папка Принтеры, відкривається принтер, на якому має друкуватися документ, потрібний документ перетягується по вказаній черзі на потрібне місце.

3.8.2.3. Тимчасове припинення друку

Викликається папка Принтеры, вибирається потрібний принтер, у пункті меню Принтер мишкою позначається пункт Приостановить печать. Так само можна викликати пункт Документ/Приостановить печать, при цьому тимчасово припиниться друк поточного документа. Для продовження друку позначку з пункту Приостановить печать треба зняти.

3.8.2.4. Скасування друку документа

Скасовувати друк можна тільки для власних документів. Викликається папка Принтеры, відкривається потрібний принтер, позначається документ, друк якого треба скасувати, в пункті меню Документ вибирається Отменить печать.

Також можна видалити усі документи з черги на друк, для цього в меню Принтеры вибирається пункт Удалить задания.

Проте очистити чергу на друк у мережевому принтері з локального принтера не можна.