Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
чПоРа_стор_я_Готовап.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

21. Компютерні віруси та антивірусні програми. Робота з антивірусними програмами Windows xp.

Комп'ютерний вірус є програмою, яка спрямована на проникнення в комп'ютерні системи без відома користувача, створення своїх власних копій, здатна «розмножуватись» та виконувати специфічні дії, що можуть сповільнювати роботу комп'ютера, змінювати його характеристики, перешкоджати роботі користувача і призводити до пошкодження чи видалення інформації, яка зберігається в комп'ютері.

Одним з ефективних шляхів профілактики та боротьби з вірусами є використання антивірусних програм. До найбільш поширених антивірусних програм належать Norton Antivirus, AVP (професійний антивірусний пакет). З його допомогою можна розв'язати різні задачі захисту від вірусів:

• перевіряти електронну пошту під час її прийняття (Mail Checker);

• здійснювати регулярну перевірку системи (Monitor);

• створювати диски аварійного відновлення (Rescue Disk);

• перевіряти систему за запитом користувача (Scanner);

• захищати систему від скрипт-вірусів (Script Checker);

• оновлювати пакет AVP (Updater);

• перевіряти диски на наявність змінених папок та файлів (Inspector);

• захищати від макровірусів документи MS Office (Office Guard);

• створювати список відомих вірусів (List Generator).

• перевіряє вміст скриньок поширених поштових систем. AVP містить базу даних відомих вірусів (понад 120 000).

Виконуючи перевірку, він знаходить підозрілі місця в блоках даних і порівнює їх з вірусами, які знаходяться в базі даних. Крім того, програма використовує евристичний аналізатор для виявлення невідомих вірусів, ефективність якого становить 92%.

Завантаження програми AVP (як і будь-якої іншої) можна виконати подвійним клацанням клавішею миші на ярлику, якщо він відображений на робочому столі; активізацією команд Пуск => Програми => Kaspersky Anti-Virus =» Kaspersky Anti-Virus Scanner.

Після завантаження програми з'являється вікно встановлення профілю сканування (рис. 4.24).

У ньому можна вибрати пристрої для перевірки (1), визначити параметри перевірки (2), налагодити інтерфейс (3) і переглянути статистичні дані за результатами перевірки..

Програма Anti-Virus Monitor знаходиться в оперативній пам'яті резидентно (постійно), захищає систему від проникнення вірусів і перевіряє нову інформацію. Під час роботи Monitor робота комп'ютера сповільнюється. За необхідності Monitor можна вимкнути.

Кількість вірусів постійно збільшується. Тому для ефективної боротьби з ними потрібно постійно оновлювати бази даних відомих вірусів. Найоперативніше це можна здійснити через мережу Internet, зайшовши на сайт розробника відповідної антивірусної програми.

22. Операційні оболонки Total Commander, far.

Програма Midnight Commander (МС), як і її прототипи Volcov Commander (VC), Norton Commander (NC), Far Manager (FAR), дає змогу виконувати типові дії з маніпулювання файлами і даними, розміщеними на зовнішніх пристроях. Основні елементи інтерфейсу: структура екрана, меню, курсор, функціональні клавіші і комбінації клавіш — відповідають тому, до чого звикли декілька поколінь користувачів. Проте ця ОС має і свої особливості.

Для запуску програми досить набрати в командному рядку МС.

Зовні вікно МС (рис. 1.28.) майже не відрізняється від вікон NC і FAR. Імена файлів різних типів мають різний колір.

Переміщення каталогами, запускання програм, копіювання файлів та інші дії виконуються з використанням клавіш керування курсором, функціональних (<F1> — <F10>) і <Enter> і схожі на дії у середовищі NC, за винятком того, що <Alt+Fl> і <Alt+F2> викликають не список для вибору накопичувана, а перемикають на іншу консоль. Відмова від меню, вікон діалогу й інших дій виконується подвійним натисканням клавіші <Esc>.

Склад команд головного меню, що викликається натисненням клавіші <F9>, відображає особливості операційної системи. Значення більшості з них зрозумілі з назви команди.

Командами меню Левая панель (Правая панель): Формат списка..., Быстрый просмотр, Дерево, Информация, Порядок сортировки... і Фильтр — змінюють вміст, що виводиться в панелях. При цьому кожний об'єкт (файл, каталог), крім звичних атрибутів розміру і дати створення, може містити місце розташування, тип вмісту, права доступу, ім'я власника та ін.

Командами меню Файл — Меню пользователя, Просмотр файла, Редактирование, Копирование, Переименование, Создание каталога, Удаление — виконують відповідні дії з файлами і каталогами. Деякими командами послуговуються для специфічних дій. Так, командами Жесткая ссылка, Символическая ссылка створюють посилання — імена для звернення до файлів, аналог ярликів у ОС Windows, командами Владелец/Группа і Права — управляють правами доступу і власниками.

Меню Команды містить команди Дерево каталогов, Поиск файлов, Переставить панели, Отключить панели, История команд та ін., призначення яких очевидне. Крім них, до меню Команды належать Критерий панелизации (для перенаправления виведення програм, що запускаються в панелі), Фоновые задания (для запускання програм у фоновому режимі) і команди для роботи з віртуальними файловими системами.

Меню Настройки містить команди для керування зовнішнім виглядом вікна і режимами роботи програми.

Програма забезпечена детальною довідковою системою, побудованою як гіпертекст, при використанні якої можна опанувати всі необхідні дії. Звертаються до неї, натискаючи клавішу <F1>.