Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Судові та правоохоронні органи України (Юзікова....docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
731.49 Кб
Скачать

Глава 4 Верховний Суд України

Статтею 125 Конституції ВСУ визнано найвищим органом у системі судів загальної юрисдикції.

ВСУ — найвищий судовий орган у системі судів загальної юрисдикції, що здійснює правосуддя, забезпечує однакове засто­сування законодавства усіма судами загальної юрисдикції.

Склад та повноваження ВСУ

До компетенції ВСУ належить перегляд у касаційному порядку рішень загальних судів, що набрали законної сили у цивільних, кримі­нальних, господарських та адміністративних справах, на підставах і в порядку, встановленим кримінальним, адміністративним або цивіль­ним процесуальним законодавством. Також здійснюється перегляд в порядку повторної касації, а у випадках, передбачених законом, суд розглядає інші справи у зв'язку з винятковими обставинами.

ВСУ уповноважений:

  1. давати судам роз'яснення з питань застосування законодав­ства на основі узагальнення судової практики та аналізу судової статистики; у разі необхідності визнавати нечинними роз'яснення Пленуму вищого спеціалізованого суду;

1).переглядати справи у зв'язку з винятковими обставинами у порядку, встановленому процесуальним законом; переглядати справи у касаційному порядку у випадках, встановлених зако­ном; у випадках, передбачених законом, розглядати інші справи, пов'язані з винятковими обставинами;

  1. давати висновок щодо наявності чи відсутності в діях, у вчиненні яких обвинувачується Президент України, ознак де­ржавної зради або іншого злочину. ВСУ надає за зверненням Верховної Ради письмове подання про неможливість виконання Президентом своїх повноважень за станом здоров'я;

  2. звертатись до КСУ у випадках виникнення у судів загаль­ної юрисдикції при здійсненні ними правосуддя сумнівів щодо конституційності законів, інших правових актів, а також щодо офіційного тлумачення Конституції та законів;

  3. вести та аналізувати судову статистику, вивчати та уза­гальнювати судову практику, знайомитися в судах з практикою застосування законодавства;

  1. в певних межах вирішувати питання, що випливають з міжнародних договорів України, представляти суди загальної юрисдикції у відносинах з судами інших держав.

ВСУ наділений повноваженнями щодо розгляду справ, які пов'язані з винятковими обставинами. Перегляд судових рішень за винятковими обставинами є різновидом касаційного провадження (ст. 353 ЦПК, ст. 235 КАС).

Компетенція ВСУ поширюється на всю територію України, і він виступає як остаточна судова інстанція — вища в усіх справах, що віднесені законом до компетенції судів загальної юрисдикції.

При виконанні одного з найважливіших завдань шодо судового нагляду за діяльністю системи судів загальної юрисдикції, ВСУ пови­нен забезпечити здійснення правосуддя на всій території держави в точній відповідності з Конституцією, що, у свою чергу, буде сприяти ефективному захисту прав і свобод громадян, а також боротьбі зі злочинністю й іншими правопорушеннями. Для забезпечення ре­альної дії принципу гласності і законності правосудця ВСУ один раз у 5 років інформує про свою діяльність Верховну Раду України.

У відповідності зі ст. 128 Конституції і ст. 48 Закону "Про судоустрій України" ВСУ обирається безстроково Верховною Радою України у складі Голови Суду, заступників, суддів ВСУ у кількості, що встановлюється указом Президента за поданням Голови ВСУ, погодженим з Радою суддів України.

ВСУ діє у складі:

  • Судової палати у цивільних справах;

  • Судової палати у кримінальних справах;

  • Судової палати у господарських справах;

  • Судової палати у адміністративних справах;

  • Військової судової колегії.

Судді ВСУ

Суддею ВСУ може бути фахівець з високим рівнем кваліфі­кації. Законом "Про статус суддів" передбачено певні умови для зайняття посади судді: він має бути обов'язково громадянин України, який володіє державною мовою, досяг на день обрання 35 років, з вищою юридичною освітою та стажем роботи у галузі права не менше 10 років, з яких не менше 5 років на посаді судді місцевого, апеляційного суду. Не може бути обраний на посаду судці громадянин, який має судимість, обмежений у дієздатності або визнаний недієздатним за рішенням суду.

Законодавчо також передбачено певні обмеження щодо поєднання суддівських повноважень та інших видів діяльності. Так, суддя не може бути членом будь-якої політичної партії чи профспілки, не має право брати участь у політичній діяльності, мати представницький мандат та обіймати будь-які інші оплачу­вані посади і виконувати іншу оплачувану роботу, крім наукової, викладацької та творчої оплачуваної роботи.

Судді найвищої судової ланки обираються безстроково Вер­ховною Радою України.

Організація роботи у ВСУ. Повноваження Голови ВСУ

Основною фігурою у вирішенні завдань організації і ефек­тивної роботи суду є Голова ВСУ. Він наділений широкими повноваженнями щодо визначення напряму й організації роботи найвищої ланки судової системи України. При здійсненні загаль­ного керівництва роботою ВСУ Голова особисто чи через своїх за­ступників організує діяльність з розгляду судових справ у порядку касаційного провадження. Голова ВСУ має першого заступника та заступників, які у разі відсутності Голови суду виконують його повноваження відповідно до розподілу обов'язків.

Перебування на посаді Голови ВСУ не звільняє його від здій­снення повноважень судді. Визначення терміна "посада" чітко регламентовано Законом України "Про державну службу", а щодо Голови Суду його можна сформулювати наступним чином:

Посада Голови ВСУ визначена структурою та штатним розкладом первинна структурна одиниця судового органу та апа­рату суду, яка спрямовує та здійснює загальне організаційне керів­ництво діяльністю суду, представляє всю систему судів загальної юрисдикції у відносинах з іншими органами державної влади Ук­раїни, органами місцевого самоврядування, а також з судовими органами інших держав та міжнародними організаціями.

Голова ВСУ обирається і звільняється з посади шляхом таєм­ного голосування Пленумом ВСУ в порядку визначеному законом. Термін перебування на посаді — 5 років. Він не може бути обраний

на цю посаду більше ніж на два строки підряд. Кількісний склад ВСУ визначається Верховною Радою. Голова ВСУ скликає Пленум І Президію ВСУ і вносить на їхній розгляд важливі питання, що вимагають вирішення, забезпечує своєчасну підготовку матеріалів, що підлягають розгляду на засіданнях Пленуму чи Президії. Для цього він дає відповідні доручення своїм заступникам, членам суду, секретарям Пленуму і Президії, іншим працівникам апа­рату суду, що збирають, вивчають, аналізують судову практику і готують проекти відповідних постанов.

Голова ВСУ за посадою входить до складу Вищої ради юс­тиції.

Усю сукупність повноважень Голови Суду умовно можна поділити на судові, управлінські, організаційні та представницькі (див. таблицю). їх можна зобразити наступним чином.

Судові палати ВСУ

Судові палати ВСУ у кримінальних, цивільних, господарських, адміністративних справах та Військова судова колегія є основ­ним підрозділом вищої ланки судової системи, зважаючи на їх

завдання і обсяг повноважень. Вони уповноважені розглядати в межах повноважень, визначених чинним законодавством, судові справи, вивчати і узагальнювати судову практику, аналізувати судову статистику, готувати проекти постанов Пленуму ВСУ. За загальним правилом, судові палати утворюються на підставі рішення Пленуму за поданням Голови ВСУ.

Організаційне керівництво відповідною Судовою палатою здійснює голова палати. Він призначається на посаду за рекомен­дацією Президії ВСУ з числа суддів ВСУ шляхом таємного голо­сування, строком на 5 років та звільняється з посади Пленумом ВСУ. Голови Судових палат ВСУ головують у судових палатах, які вони очолюють, чи призначають для цього одного з суддів, формують склад суду для розгляду конкретної справи в судовому засіданні відповідної палати. Ці повноваження умовно можна назвати судовими. А до організаційних функцій голів судових палат відносяться: здійснення керівництва відповідною судовою палатою; інформувати Президію ВСУ про діяльність судової палати; витребувати з відповідних судів справи, судові рішення в яких набрали законної сили; організовувати ведення та аналіз судової статистики, вивчення і узагальнення судової практики відповідних палат тощо.

При судових палатах діє група наукових консультантів ВСУ, яка займається підготовкою проектів постанов Пленуму ВСУ.

Президія ВСУ

Президія ВСУ створюється для ефективнішої діяльності суду та вирішення внутрішніх організаційних питань ВСУ.

Президія ВСУ створюється і діє в складі Голови, заступників Голови, голів судових палат, секретаря та суддів ВСУ. їх кількість визначається Пленумом ВСУ на підставі представлення Голови ВСУ.

До складу Президії ВСУ входять судді, шо обираються таємним голосуванням за поданням Голови ВСУ Пленумом ВСУ строком на 5 років. Обраним вважається той суддя, за якого у процесі голосування було подано більшість голосів присутніх суддів на засіданні Пленуму.

Президія ВСУ:

  • розглядає питання організації діяльності ВСУ, судових палат і всього апарату Суду;

  • затверджує персональний склад судових палат та заслуховує інформацію голів судових палат і Військової судової колегії про їх діяльність;

  • розглядає питання фінансування та організаційного забезпе­чення діяльності ВСУ і виробляє пропозиції щодо їх поліпшення;

  • розглядає питання роботи з кадрами суддів, працівників апарату суду та підвищення їх кваліфікації;

  • розглядає матеріали узагальнення судової практики та аналізу судової статистики. За результатами розгляду приймає відповідні рекомендації.

Діяльність Президії ВСУ проходить у засіданнях, що прово­дяться не рідше разу на 2 місяці. При розгляді питань діяльності спеціалізованих судів у засіданнях Президії беруть участь голови вищих спеціалізованих судів. Результатом розгляду різних питань є постанова, що приймається відкритим чи таємним голосуванням більшістю голосів членів Президії, які беруть участь у засіданні. Постанова підписується Головою ВСУ.

Пленум ВСУ

Пленум ВСУ це колегіальний орган, що діє у складі ВСУ, повноваження якого визначаються Конституцією України та Законом України "Про судоустрій України ".

Пленум ВСУ діє у складі Голови, заступників і голів вищих спеціалізованих судів, їх перших заступників, голови Апеляцій­ного суду України і суддів ВСУ. Порядок роботи Пленуму визна­чається ст. 55 Закону "Про судоустрій України" та Регламентом Пленуму ВСУ.

Пленум ВСУ уповноважений:

  1. обирати на посаду та звільняти з посади шляхом таємного голосування Голову ВСУ;

  2. утворювати судові палати, визначати їх кількісний склад та призначати голів судових палат та їх заступників;

  3. заслуховувати інформацію Голови ВСУ, голів судових палат ВСУ, голів вищих спеціалізованих апеляційних судів з питань,що стосуються організації роботи судових палат та діяльності відповідних судів;

  4. давати роз'яснення судам загальної юрисдикції щодо пи­тань застосування законодавства у практиці відповідних судів. Ці роз'яснення мають велике значення для забезпечення однакового тлумачення та застосування законів усіма суддями системи судів загальної юрисдикції;

  5. приймати рішення про звернення до КСУ з питань конституційності законів та підзаконних актів;

  6. схвалювати висновок стосовно наявності або відсутності в діяннях, у яких звинувачується Президент України, ознак держав­ної зради чи іншого злочину; ухвалювати подання до Верховної Ради України про неможливість виконання Президентом України своїх повноважень за станом здоров'я;

  7. затверджувати Регламент Пленуму ВСУ (зараз діє Регламент, за­тверджений постановою Пленуму ВСУ від 10 червня 2002 р. № 7);

8)здійснювати інші повноваження, що передбачені законом.Пленум скликається за необхідності, але не рідше одного разу на 3 місяці, про що повідомляється його учасникам за 10 днів до засідання. Пленум ВСУ також може бути скликаний за рішен­ням Президії ВСУ чи на вимогу однієї третини суддів ВСУ на їх вимогу. У роботі Пленуму беруть участь Генеральний прокурор України, Міністр юстиції України та Голова Вищої ради юстиції. Вони можуть висловлювати свою думку з питань, що обговорю­ються, за виключенням питань про обрання, призначення суддів

ВСУ на адміністративні посади та звільнення їх з цих посад. Відсутність Генерального прокурора України, Міністра юстиції України та Голови Вищої ради юстиції на засіданні Пленуму не перешкоджає його проведенню.

Засідання Пленуму проводиться державною мовою у діловій та конструктивній обстановці. Його учасники виступають, дають пояснення, ставлять запитання та відповідають на них. У разі, коли запрошена на засідання особа не володіє державною мовою, вона має право виступати й давати пояснення рідною або іншою мовою, якою володіє, або користуватись послугами перекладача, про що необхідно завчасно повідомити секретаря Пленуму. Забезпечення перекладу, відповідно до Регламенту Пленуму, покладається на уп­равління міжнародно-правового співробітництва ВСУ. Регламентом Пленуму ВСУ передбачено форми звернення до Пленуму чи до судців під час проведення засідання — це "Високий Суд", "Ваша честь", а присутні у залі засідання особи зобов'язані шанобливо ставитись до Пленуму та учасників і виконувати розпорядження головуючого щодо додержання порядку.

Проекти постанов, які стосуються питань роз'яснення застосу­вання законодавства у судовій практиці чи якими визнаються не­чинними роз'яснення вищого спеціалізованого суду, надсилаються суддям, що входять до складу Пленуму, Генеральному прокурору України та Міністру юстиції України, Голові Вищої ради юстиції та іншим особам, які беруть участь у засіданні, не пізніше як за 10 днів до засідання Пленуму. Його засідання є повноважними за наявності не менш двох третин усього складу Пленуму ВСУ. За результатами засідання Пленум ВСУ приймає постанову, що підписується Голо­вою і секретарем, та публікується у офіційному друкованому органі ВСУ — журналі "Вісник Верховного Суду України".

Апарат ВСУ. Для ефективної роботи суду і здійснення право­суддя ВСУ має свій апарат, структура і штатна чисельність якого затверджується Верховною Радою України за поданням Голови ВСУ. Апарат Суду здійснює його організаційно-методичне та інформаційне забезпечення діяльності.

Науково-консультативна рада ВСУ утворюється строком на 5 років з числа висококваліфікованих фахівців у галузі права. Це вчені, судці, практичні працівники, які за характером своєї діяльності пов'язані з роботою судів загальної юрисдикції. Науко­во-консультативна рада ВСУ здійснює розгляд проектів постанов Пленуму ВСУ щодо роз'яснення законодавства, надання виснов­ків щодо проектів законодавчих актів та з інших питань діяльності суду, підготовка яких потребує наукового забезпечення. Цей орган покликаний сприяти зміцненню законності при здійсненні правосуддя, тому розробка рекомендацій відбувається на підставі узагальнень та вивчень судової практики відповідних палат.

Офіційне друковане видання ВСУ. Офіційними друкованими виданнями ВСУ є "Вісник Верховного Суду України", "Рішення Верховного Суду України", "Постанови Пленуму Верховного Суду України" , "Бібліотечка судді".

Це цікаво

У Старому Завіті наводиться приклад судового процесу, що про­водився мудрим царем Соломоном. Дві жінки, що народили дітей з різницею в три дні, побажали, щоб їх розсудили. Одна стверджувала, що інша випадково задушила свою дитину уві сні, після чого викрала живу дитину, підмінивши своєю мертвою дитиною. Соломон велів принести меча і розрубати дитину, віддавши по половині позивачці і відповідачці. Відповідачка видала себе словами "Нехай не буде ні мені, ні їй — рубайте!". Справжня мати заплакала, благаючи не убивати сина, а залишити його відповідачці. Соломон віддав дитину позивачці.

***

Раб, що приїхав з хазяїном, викрав у пана одяг і гроші заявив­ши, що той — його слуга. Хазяїн сповістив про це халіфу. Останній наказав позивачу і відповідачу висунути голови у вікно, після чого скомандував кату "рубай голову рабу!" Раб швидко відскочив від вікна й у такий спосіб був викритий.

***

Три чоловіки підозрювалися у крадіжці. Судця дав їм по однаковій паличці і сказав, що у злодія паличка виросте за ніч на один вершок. Злодій, злякавшись, що його викриють, укоротив свою паличку на вершок. Наступного дня злодій був викритий.

***

Молодий грек збирав гроші, щоб заплатити гетері за володіння нею. Однак, насолодившись її чарами у своєму сні, він вирішив, що було б нерозважливо витрачати гроші так легковажно. Довідавшись про це, розчарована гетера побажала через суд плати, за те що саме вона задовольнила пристрасть юнака, хоча і уві сні. Суддя наказав на її очах кинути гроші в басейн, щоб вона насолодилася блиском і дзенькотом золотих монет, так само, як юнак — уявною близькістю.

Судді народу повинні бути не більше, ніж вуста,

які вимовляють слова Закону.

Ш. Монтеск'є "Про дух законів"

Розділ V

ПРОФЕСІЙНІ СУДДІ, НАРОДНІ ЗАСІДАТЕЛІ ТА ПРИСЯЖНІ