Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теоретичний курс.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
3.29 Mб
Скачать

Умови гасіння дуги постійного струму

Для ефективного гасіння дуги необхідно створити відповідні умови, а саме такі, при яких процес деіонізації, при всіх значеннях струму від початкового до нуля, перевершує процес іонізації.

У найпростішому (рис. 4.4) випадку контур складається з послідовно з'єднаних активного опори R, індуктивності L і апарата, який відключається (дугового проміжку).

Рис. 4.4. Умови гасіння дуги постійного струму

Для ланцюга, що містить опір R, індуктивність L і дуговий проміжок зі спаданням напруги Uд ланцюга (рис. 4.4, a), до якого прикладена напруга джерела струму U, буде для будь-якого моменту часу справедливе рівняння

(4.2)

де: U - напруга джерела; - спадання напруги на індуктивності при зміні струму.

При стійко палаючій дузі , струм i=const, тоді

, (4.3)

і дуга горить стійко.

Для загасання дуги необхідно, щоб струм IA у ній увесь час зменшувався, тобто , отже

. (4.4)

Графічне рішення рівняння (4.2) приведене на рис. 4.4, б. Пряма 1 являє собою напругу джерела U, пряма 2 - спадання напруги в опорі (реостатна характеристика ланцюга), яка відлічується від U, крива 3 - вольтамперну характеристику дугового проміжку Uд.

Ув'язнені між кривими відрізки являють собою відповідно: i - між кривими 1 і 2; ± - між 2 і 3; - між кривою 2 і віссю абсцис; Uд між кривою 3 і віссю абсцис.

У крапках а і б виконується умова ; . У цих крапках має місце рівноважний стан. Однак у крапці а ця рівновага хитлива, а в крапці б – стійка рівновага.

При струмах: i<IA напруга , a - має негативне значення, і якщо, з якої-небудь причини, струм стане менше IA то він спаде до нуля і дуга згасне.

Якщо ж з якої-небудь причини струм стане трохи більше IA то буде , тобто в ланцюзі як би виявиться «надлишкова» напруга, що приведе до зростання струму до значення IБ. При будь-якім значенні IA<i<I струм у дузі буде зростати до значення IБ.

Між крапками а і б величина - є позитивною. При цьому ріст струму в ланцюзі супроводжується накопиченням електромагнітної енергії.

При струмі i>IБ знову виявляється , a - величиною негативною, тобто для підтримки такого значення струму напруга U недостатня. Струм у ланцюзі буде падати до значення IБ. Дуга в цій крапці буде горіти стійко.

Для загасання дуги необхідно, щоб при будь-якім значенні струму дотримувалася умова (4.4). Це значить, що вольтамперна характеристика дуги повинна на усьому своєму протязі лежати вище характеристики (як це показано на рис. 4.4, в) і не мати з цією характеристикою жодної крапки зіткнення. Варто мати на увазі, що під вольтамперними характеристиками дуги тут треба розуміти динамічні характеристики.

Тема: основи теорії магнітних ланцюгів. Загальні відомості про магнітні ланцюги.

Електричні апарати, такі як реле, контактори, магнітні пускачі складаються з магнитопровода, джерела магніторушійної сили, контактних і дугогасильных систем.

Магнітним ланцюгом називають сукупність деталей, а також повітряних зазорів, що утворять шлях для замикання магнітного потоку електричного апарата.

Деталями магнітного ланцюга (мал. 5.1) є нерухомий магнитопровод 1, рухливий якір 2 і повітряні зазори 3 (у замкнутих магнітних системах зазори можуть бути відсутні). Джерелом магніторушійної сили в апаратах є котушка електромагніта 4.

Магнітні ланцюги бувають нерозгалужені (мал. 5.1,а), коли магнітний потік замикається, послідовно проходячи по всіх ділянках магнитопровода, і розгалужені (мал. 5.1,б), коли магнітний потік замикається по двох чи більше рівнобіжних магнітопроводах.

При розімкнутому магнитопроводі (мал. 5.1), коли повітряний зазор не дорівнює нулю, основна частина магнітних ліній індукції замикається через робочий повітряний зазор і утворює робочий потік . Цей потік зв'язує якір магнитопровода з джерелом м.р.с. (котушкою).

Ті лінії індукції, що замикаються, минаючи робочий повітряний зазор, утворює потік розсіювання р. Потоки розсіювання виникають між будь-якими точками магнитопровода з різними магнітними потенціалами.

Магнітопроводи виготовляють з сталі. Магнітомягкі матеріали мають вузьку петлю гістерезіса і високу магнітну проникність. Для постійних магнітів застосовують магнітотверді матеріали, що володіють широкою петлею гістерезіса і малою магнітною проникністю.

Для розрахунку магнітопроводів необхідно знати провідність повітряного зазору, величина якого пропорційна перерізу об”єму, по якому замикається магнітний потік, і обернено пропорційна довжині зазору.

При розрахунку магнітного ланцюга визначають або значення м.р.с., необхідної для створення заданої величини потоку в робочому зазорі, і в кінцевому рахунку параметри котушки електромагніта, або величину потоку в робочому зазорі за заданим значенням м.р.с. котушки електромагніта.

Параметрами магнітного ланцюга є:

магнітний потік , Вб;

магнітна індукція Тл (тесла, 1 Тл = 1 Вб/м2),

;

Рис. 5.1. Типи магнітних ланцюгів:

а) нерозгалужений ланцюг; б) розгалужений ланцюг.

напруженість магнітного поля Н, А/м (А/см);

магнітна проникність Гн/м,

;

магнітна провідність G Гн,

;

магніторушійна сила F А,

,

де w – кількість витків котушки.