Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теоретичний курс.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
3.29 Mб
Скачать

7.2. Конденсатори

Основними параметрами кожного конденсатора є його ємкість, значення і рід робочої напруги (постійної, змінної, імпульсної).

У могутніх ланцюгах для підвищення коефіцієнта потужності промислових установок застосовуються конденсатори з обкладками з алюмінієвої рулонної фольги, розділеними конденсаторним папером, просоченої трансформаторною олією чи іншим рідким діелектриком.

Секції конденсатора містять в герметичний прямокутний корпус з листової сталі з фарфоровими виводами (мал. 7.4). Деякі конденсатори допускають часткове включення ступіней ємності і мають штучне водяне охолодження.

У силових імпульсних і випрямних пристроях застосовуються імпульсні конденсатори.

Високовольтні конденсатори мають фарфоровий корпус.

У ланцюгах керування систем автоматичного регулювання широко використовуються малогабаритні паперові, слюдяні, плівкові, керамічні і склоемалеві конденсатори.

Рис. 7.4. Герметичний конденсатор серії ЕМВ.

Електролітичні конденсатори призначені для роботи тільки в ланцюгах з постійною чи пульсуючою напругою. Діелектриком у них служить тонкий шар окису, нанесений на стрічку з фольги електролітичним способом. Ця стрічка є однією з обкладок конденсатора. Іншою обкладкою служить друга, неокислена, стрічка з фольги. Між ними розташовується паперова стрічка, просочена електролітом.

Ємкість конденсаторів коливається від декількох пікофарад до 2000 мікрофарад, робоча напруга високовольтних конденсаторів доходить до 77 кіловольтів (кВ).

7.3. Рубильники і перемикачі

Рубильники є найпростішими ручними комутаційними апаратами, призначеними для включення і відключення електричних ланцюгів.

Крім однополюсних, застосовуються двох- (мал. 7.5) і трьохполюсні рубильники, ножі яких поєднуються ізоляційною планкою.

Рис. 7.5. Двохполюсний рубильник: 1 — вісь; 2 — ніж;

3 — губки; 4— рукоятка; 5 — підстава; 6 — стійки

У низьковольтних (до 220 В) рубильниках змінного струму на середні і малі струми гасіння дуги відбувається при швидкій деіонізації газів в околокатодному просторі, коли струм стає рівним нулю. Ефективним заходом у цих випадках є застосування дугогасної решітки, що складається з набору мідних чи сталевих пластин, ізольованих один від одного і від інших частин апарата. Дуга діючими на неї силами направляється в дугогасну решітку, де розбивається на ряд коротких дуг між пластинами і швидко гасне.

Конструкція перемикачів аналогічна конструкції рубильників з тією відмінністю, що вони мають подвійний комплект губок. Переводячи ножі з одного положення в інше, можна стойки з'єднувати електрично з будь-яким комплектом.

7.4. Кнопки керування, універсальні перемикачі і пакетні вимикачі

Кнопки керування застосовуються для дистанційного керування електромагнітними апаратами. Вони служать для відносно рідких включень і вимикань і можуть виконуватися із самоповерненням у вихідне положення і без нього. Кнопка має один чи два контакти мостикового типу. Кілька кнопок, об'єднаних у єдиному корпусі, утворять кнопковий пост. На мал. 7.6 показаний пристрій кнопки типу КК-1500 утопленого виконання.

Рис. 7.7. Кнопка керування типу КК-1500: 1 - замикаючі контакти;

2 - контакти, що розмикають; 3 - металевий стрижень;

4 - поворотна пружина; 5 - кнопка; 6 - корпус;

7 - контактна пружина; 8 - контактний перешийок

Універсальні перемикачі встановлюються на щитах і пультах керування для ручного переключення ланцюгів керування і силових ланцюгів малої потужності. Вони дозволяють одержати будь-яку послідовність переключень стосовно до різних умов роботи. На мал. 7.7 показана секція універсального перемикача при двох положеннях валика 7.

Рис. 7.7. Секція універсального перемикача:

1 — ізоляційна підстава; 2 — скоба включення;

3 — кулачкова шайба; 4 — нерухомий контакт;

5 — рухливий контакт; 6 — валик з рукояткою

Широке застосування одержали пакетні вимикачі і перемикачі (пакетники), що використовуються для пуску дрібних двигунів постійного струму й асинхронних короткозамкнених двигунів, а також для переключення ланцюгів керування (мал. 7.8).

Рис. 7.8. Пакетний вимикач