Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теоретичний курс.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
3.29 Mб
Скачать

7.10. Реле керування й автоматики

Реле керування й автоматики призначені для автоматичного керування електроприводами й іншими електротехнічними пристроями. Вони є первинними реле і можуть також служити для захисту установки. Спрацьовування реле керування може відбуватися при притяганні чи відпусканні якоря. В останньому випадку час спрацьовування визначається з моменту припинення живлення котушки, що втягує, до моменту першого торкання замикаючих контактів чи до моменту появи напруги між контактами, що розмикають. Реле керування миттєвої дії мають час спрацьовування не більш 0,5 с. У реле з витримкою часу останнє звичайно більш 0,1 с. Більшість реле керування працює на електромагнітному принципі - рухлива частина (якір) притягається до сердечника з котушкою чи повертається в магнітному полі.

Витримка часу будь-якого електромагнітного реле може бути отримана за рахунок магнітного демпфірування. Крім робочої котушки, магнітна система має в цьому випадку демпферну котушку, замкнуту накоротко. При включенні і відключенні робочої котушки магнітний потік (суцільна крива на мал. 7.20) наростає і спадає повільно, тому що його зміні перешкоджає струм, що виникає в короткозамкненій обмотці.

Рис. 7.20. Одержання витримки часу за рахунок

магнітного демпфірування

Відповідні витримки часу tcp і tотп виходять значними. При відсутності короткозамкненої обмотки зміни потоку (штрихова крива) відбуваються швидше і проміжки часу tcp, tотп будуть значно менше. У ряді випадків витримка часу при відпусканні якоря виходить шляхом замикання робочої котушки ОР накоротко (схема на мал. 7.20 праворуч угорі).

Для захисту електричних установок від перевантажень застосовуються теплові біметалічні реле (мал. 7.21).

Рис. 7.21. Теплове реле: 1 - пластмасова основа; 2 - букса регулювального гвинта; 3 - контактна пластина; 4 - біметалічний елемент; 5 - контактні пелюстки; 6 - букса для кріплення реле; 7 - регулювальний гвинт з контактом

При підвищенні температури понад заданої біметалічний елемент розгинається, головні контакти розмикаються, а контакти, включені в ланцюг керування і сигналізації, замикаються.

У схемах автоматичного керування застосовуються реле, конструкція яких аналогічна конструкціям контакторів і таймтакторів.

7.11. Крокові шукачі і лічильники імпульсів

В автоматичних системах керування визначені операції часто виконуються після одержання заданого числа імпульсів. У цих випадках застосовуються крокові шукачі і реле рахунка імпульсів. Крокові шукачі широко поширені в схемах автоматичних телефонних станцій, дозволяючи здійснювати автоматичне з'єднання абонентів один з одним у результаті посилки визначеної комбінації імпульсів струму. Реле рахунка імпульсів знайшли різноманітне застосування в промислових установках для контролю виробничих процесів (облік числа деталей і т.п.).

На мал. 7.22 показаний пристрій крокового шукача з обертальним рухом.

При поданні короткочасного імпульсу струму в обмотку 1 електромагніта притягується якір, і його собачка 2 переходить на наступний зубець храпового колеса 8. Після зникнення струму останнє повертається на один зубець під дією пружини 3. Скріплені з храповиком щітки 5 переміщаються з одного нерухомого контакту 6 на іншій. Для підведення струму до щіток, що обертаються, служать контактні пера 4, що ковзають по кільцю в основі щіток. Шукачі можуть мати п'ятнадцять і більш контактів.

Рис. 7.22. Пристрій крокового шукача

Для запобігання повороту щіток у зворотному напрямку служить стопор 7. Переміщення якоря супроводжується розмиканням і замиканням допоміжного контакту І1 (їх може бути декілька). Пересування робочої частини крокового шукача може бути лінійним при впливі собачки на зубчасту рейку.