Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
40-52.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
114.69 Кб
Скачать

44.Облік довгострокових інвестицій у боргові зобов’язання.

Довгострокові фінансові інвестиції — це відповідні вкладення в статутні капітали інших підприємств і надання підприємствам довгострокових позик з метою отримання інвестиційного доходу.

Довгострокові фінансові інвестиції в боргові цінні папери (облігації) можуть бути придбані за номінальною вартістю, а також за вартістю, нижчою (з дисконтом) або вищою (з премією) за номінальну. Це залежить від співвідношення між встановленою (фіксованою) ставкою відсотків за випущеними облігаціями та реальною ринковою ставкою на дату випуску або реалізації.

Важливим питанням є вибір методу амортизації дисконту та премії за облігаціями. Відповідно до загальноприйнятих принципів та міжнародних стандартів бухгалтерського обліку рекомендується амортизувати дисконт і премію за облігаціями за методом ефективної (дійсної) ставки відсотка.

Ефективна ставка відсотка — це ставка відсотка, що визначається діленням суми річного відсотка та дисконту (або різниці суми річного відсотка та премії) на середню величину собівартості інвестиції та вартості її погашення (номінальної вартос­ті). Множенням вартості інвестиції на початок платіжного періоду на ефективну ставку відсотка визначають дохід за відсотками звітного періоду.

Суму амортизації дисконту або премії за звітний період визначають порівнянням суми відсотків за ефективною та фіксованою ставками відсотка.

Перевагою методу ефективної ставки відсотка є точне визначення доходу звітного періоду за відсотками та балансової вартості інвестицій на кінець звітного періоду.

Облік облігацій, придбаних за номінальною вартістю Придбання облігацій за номінальною звітністю. Д-т рах. «Довгострокові фінансові інвестиції (Облігації)» К-т рах. «Грошові кошти Сума відсотків за один платіжний період становить: Сума × % × ½ Запис отримання відсотків за облігаціями. Д-т рах. «Грошові кошти» К-т рах. «Фінансові доходи (Відсотки одержані)» Регулюючий запис: Д-т рах. «Відсотки за облігаціями до отримання» К-т рах. «Фінансові доходи (Відсотки одержані)» Отримання відсотків за облігаціями: Д-т рах. «Грошові кошти» К-т рах. «Відсотки за облігаціями до отримання» Через 5 років на дату погашення облігацій компанія отримає останні відсотки та суму номінальної вартості облігацій: Д-т рах. «Грошові кошти» К-т рах. «Відсотки за облігаціями до отримання» К-т рах. «Довгострокові фінансові інвестиціїОблігації)»

Облік облігацій, придбаних з дисконтом.

Придбання облігацій з дисконтом:Д-т рах. «Довгострокові фінансові інвестиції (Облі- гації)» К-т рах. «Грошові кошти»

Відображення в обліку отриманих відсотків та амортизації дисконту за облігаціями: Д-т рах. «Грошові кошти» Д-т рах. «Довгострокові фінансові інвестиції (Облігації)» К-т рах. «Фінансові доходи (Відсотки одержані)»

Через 5 років компанія одержить готівку в розмірі номінальної вартості придбаних облігацій, Д-рах. «Грошові кошти» К-т рах. «Довгострокові фінансові інвестиції (Облігації)»

Отримання відсотків та амортизація дисконту за облігаціями: Д-т рах. «Грошові кошти» Д-т рах. «Довгострокові фінансові інвестиції (Облігації)» К-т рах. «Фінансові доходи (Відсотки одержані)»

Облік облігацій, придбаних з премією.

Придбання фінансових інвестицій в облігації з премією: Д-т рах. «Довгострокові фінансові інвестиції (Облігації)» К-т рах. «Грошові кошти»

Відображення в обліку отриманих відсотків та амортизації премії за облігаціями: Д-т рах. «Грошові кошти» К-т рах. «Довгострокові фінансові інвестиції (Облігації)» К-т рах. «Фінансові доходи (Доходи за відсотками)»

Повернення номінальної вартості облігацій на дату погашення Д-т рах. «Грошові кошти» К-т рах. «Довгострокові фінансові інвестиції (Облігації)»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]