Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розд.5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
4.82 Mб
Скачать

Тема 5.3. Обладнання для відділення елементів ливникових систем, обрубки, виправлення дефектів і фарбування виливків

Після очищення виливка піддають ряду операцій, до яких відносяться: відділення елементів ливникових систем, видалення заток, виправлення поверхневих дефектів. Для виконання цих дефектів застосовують різноманітне обладнання, засноване на механічному (ударному, що ріже й абразивному) і термічному впливі на метал. До оздоблювальних операцій відноситься фарбування (ґрунтовка) виливків.

1. Механічне відділення елементів ливникових систем від виливків

Для відділення ливникові системи від виливків застосовують різноманітне обладнання, принципи роботи якого полягають у механічному різанні металу, чи обломі вирубці і різанні, заснованої на виплавленні металу в місці різу під дією тертя швидкорухающегося інструменту.

Для відрізки прибутків сталевих і чавунних виливків, особливо прибуткової частини невеликих злитків і болванок, використовують ножівкові верстати. На таких верстатах різання можна виконувати не тільки в площині, перпендикулярній осі заготівлі, але і під кутом 45о. З метою підвищення продуктивності застосовують ножівкові верстати з нескінченною стрічкою.

Стрічкові пилки призначені для відрізки літників і живильників виливків, головним чином з алюмінієвих і магнієвих сплавів. Відрізка стрічковими пилками високопродуктивна. Так для відрізки літника з алюмінієвого сплаву діаметром 50 мм потрібно лише 6-8 з; час відрізки магнієвих сплавів на 10% менше.

Відрізка на пильних дискових верстатах виробляється за допомогою повільно обертових круглих пилок, що автоматично подаються уперед у міру розрізування виробу. Цей спосіб застосовують для відрізки прибутків дрібних і середніх сталевих і чавунних виливків. Верстати виконуються з вертикально розташованою чи пилкою з перемінним положенням пилки.

Верстати звичайно пристосовані для різання у вертикальному або нахилом (до 45о) положенні, для чого їхня голівка, у якій закріплена пилка, може бути повернена на потрібний кут. Верстати мають кілька ступіней автоматичної подачі, застосовуваних у залежності від властивостей матеріалу, що розрізається.

Пилки складаються зі сталевих дисків, на які насаджені сегменти зі швидкорізальної сталі. Верстати мають пилки діаметром 300-1500 мм, що дозволяє розрізати предмети товщиною до 1/3 діаметра пилки (100-500 мм).

Продуктивність пильних верстатів залежить від характеристики виливків, швидкості подачі пилки і часу установки виливка на верстаті. При відрізку прибутків не відпалених сталевих виливків швидкість подачі пилки 10-20 мм/хв.

Різновидом круглопильних верстатів є так називані пилки Геллера, спеціально призначені для обрізки виливків.

При різанні елементів ливникових систем на дискових верстатах типу Марса швидкорухающийся тонкий сталевий диск давить на метал у місці різу, при цьому внаслідок тертя виділяється велика кількість теплоти; матеріал, нагріта до високої температури, стає пластинчастим і прорізається диском. На поверхні диска, що ріже, виступаючі частини чергуються з поглибленнями. Диск точно центрований, бічні поверхні його відшліфовані. Окружна швидкість диска 100-200м/с. Передбачено водяне охолодження диска. Верстати бувають з диском діаметром 500-1500 мм, що забезпечує різання на глибину 30-120 мм.

Основна перевага верстатів Марса - висока продуктивність, а недолік - невелика глибина різу навіть при дуже великому діаметрі диска. Відношення найбільшого діаметра виробу, що відрізається, до діаметра диска складає 6-8%. Для круглопильних верстатів це відношення 30-35%. Продуктивність верстатів типу Марса в кілька разів вище, ніж круглопильних. На мал. 21.3 (Л5) показаний диск відрізного верстата типу Марса.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]