Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розд.5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
4.82 Mб
Скачать

3. Спеціальні способи очищення

Для виливків, призначених для виготовлення деталей, що працюють, наприклад, у гідро - і пневмосистемах, виливків з екранованими внутрішніми порожнинами, виливків, що не дозволяють застосовувати очищення дробом, і деяких інших дробометне очищення не дає необхідну якість очищення поверхні виливків. Для цих випадків ефективне електрохімічне очищення.

С утність електрохімічного очищення (мал. 5.18) полягає в наступному. Виливку 2 занурюють у ванну 1, заповнену розплавленим механічним каустиком, унаслідок чого утворюючі пригар оксиди заліза (Fe2O3, Fe3O4) і силікати (Si2, Fe2Si3) вступають у хімічну взаємодію з основним середовищем ванни (NaKOH, NaOH, KOH). Для інтенсифікації хімічної реакції до ванни підводиться постійний струм. Сполучення хімічного впливу з електрохімічним забезпечує високий ступінь очищення поверхні. Виливок з'єднаний з позитивним полюсом генератора Г за допомогою спеціальної контактуючої підвіски 3, а стінки ванни з негативним полюсом. Щільність струму регулюється безконтактним регулятором Б.

Д ля очищення дрібних виливків від пригару й окалини й одночасного видалення тонких заток, притуплення гострих крайок і задирків, особливо виливків з кольорових сплавів, отриманих у кокілях і литтям під тиском, усе більше застосовують вібраційну обробку вільним абразивом.

На мал. 5.19 показана схема вібраційної очисної машини. У контейнер1 завантажуються виливки, що очищаються, 2 разом з абразивним матеріалом (спеціальні зірочки з білого чавуна чи кераміки, бій шліфувальних кіл, великий дріб і т.п.). Контейнер, установлений на пружинах 3, приводиться у вібраційний рух за допомогою інерційного вібратора 4, що обертається електродвигуном. Виливки й абразивний матеріал мають різну масу, одержують різні прискорення і переміщаються відносно один одного з різною амплітудою. У процесі взаємного тертя абразивного матеріалу і виливків відбувається очищення поверхні литва.

4. Техніка безпеки при роботі на галтувальних барабанах і дробоочисних машинах

Кришки галтувальних барабанів і запори на них повинні бути особливо міцними, надійність їхній необхідно ретельно перевіряти щоб уникнути відкривання під дією ударів виливків. Гальмові пристрої повинні надійно фіксувати положення барабана при завантаженні і вивантаженні.

Всі установки для дробометного і дробоструйного очищення виливків варто обладнати місцевими вентиляційними пристроями і системою блокувань, що виключають роботу установки при виключеній вентиляції. Необхідні обсяги повітря, що відсмоктується, наступні: від укриття барабана 3500 м3/год при одному дробометному апараті і по 2000 м3/год на кожний наступний апарат: від елеватора дробу 800 м3/год: від сепаратора дробу 1700 м3/ч. Останню величину потрібно перевіряти, виходячи зі швидкості руху повітря в зоні сепарації дробу 10-15 м/с.

У верхній частині дробоструйних камер варто передбачати витяжний патрубок. Обсяг повітря, що видаляється з камери системою місцевої витяжної вентиляції з розрахунку на 1 м2 площі внутрішнього горизонтального перетину камери, повинний бути 1000 м3/год при діаметрі сопла 6 мм, 1700 і 3000 м3/год при діаметрах сопла 10 і 14 мм відповідно.

Усі дробометні і дробоструйні установки повинні мати огородження, штори й ущільнення, що запобігають виліт дробу і пилу з їхнього робочого простору. З боку прорізів, призначених для надходження і виходу деталей, варто установити завісу - діафрагму з листової чи смугової гуми.

У конструкції дробоочисні установок необхідно передбачати блокування, що виключають можливість пуску дробометних чи дробоструйних апаратів і подачі дробу до них при відкритих дверях чи шторах.

Стінки дробоочисних установок варто виготовляти звукоізолюючими, щоб забезпечити максимальне зниження рівня шуму.

Категорично забороняється обслуговуючому персоналу знаходитися усередині робітника простору при роботі дробоочисних установок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]