Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
31-35.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
30.92 Кб
Скачать

34. Обставини, що підлягають встановленню й доказуванню.

У справах про крадіжки мають бути встановлені розслідуванням, а в суді доказані наступні обставини:

1. Хто потерпілий: прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання, рід занять, матеріальне становище. Якщо викрадено майно юридичної особи (організації), вимагається встановити її організаційно - правову форму, точне найменування, місцезнаходження і склад власників.

2. Кому заподіяно шкоду: тільки особі, майно якої викрадено, або також і іншим особам.

3. Що мало місце. Повинні перевірятися версії про те, що вчинено крадіжку, скоєно інший злочин (службове розкрадання), має місце добросовісна помилка заявника (наприклад, один з членів сім'ї не обізнаний про продаж майна І заявляє про крадіжку) або інсценування (наприклад, розкрадання з використанням службового становища з подальшим інсценуванням крадіжки). Якщо ці версії не були предметом вивчення на досудовому слідстві і за матеріалами справи неможливо вирішити, чи є дані, що підтверджують або спростовують їх, державний обвинувач повинен вжити заходи до того, щоб вони були перевірені в ході судового слідства.

4. Звідки вчинено таємне розкрадання майна (характеристика об'єкта в цілому, так і безпосередньо місця зберігання майна).

5. Коли вчинено крадіжку (час доби, в робочий час або під час відпочинку, вночі чи вдень і т. п.).

6. Коли виник намір на вчинення крадіжки, чи був злочин вчинений з умислом, планувалося здійснення оудь-якої крадіжки чи чітко визначеної (цілеспрямовано).

7. Які підготовчі заходи проводилися.

8. Як і яким способом здійснено проникнення в приміщення, житло, (сховище), де знаходилися цінності.

9. Які знаряддя та інструменти використав підсудний для проникнення на об'єкт крадіжки, і, безпосередньо в місце знаходження цінностей (сейф, шафу тощо).

10. Як поводився злочинець на місці події (які дії та в зв'язку з чим він їх здійснював).

11. Як довго злочинець знаходився на місці події, з чим це пов язано.

12. Коли саме злочинець залишив місце крадіжки, яким шляхом, яким способом (чи використав він для цього транспортний засіб, кому він належить).

13. Які сліди, предмети він залишив на місці злочину, на шляху підходу до в 9 нього і відходу з місця злочину.

14. Що поніс з собою злочинець з місця події (тут йдеться не лише про викрадене майно, але і про інші предмети: сумки, пакети, пакувальний матеріал, ключі і т. д.).

15. Який розмір шкоди. Необхідно встановити вартість викраденого і пошкодженого майна. Щоб забезпечити правильність кваліфікації скоєного, підрахунок шкоди співвідносити з мінімальним розміром заробітної плати. На практиці державні обвинувачі часто стикаються з тим, що в матеріалах справи немає достатніх доказів вартості викраденого майна. Як наслідок неналежно встановлена слідством шкода оспорюється підсудним, його захисником; заявляється клопотання про її суттєве зниженні, що подеколи призводить до визнати діяння не кримінально караним.

16. Як злочинець використав (мав намір або намагався використати) викрадене.

17. Де знаходиться викрадене майно (за місцем проживання злочинця, в осіб з його оточення, у невстановлених слідством осіб).

18. Чи не намагався злочинець приховати злочин і його сліди.

19. Які мотиви і мета злочину, вина.

20. Хто вчинив крадіжку.

21. Скільки осіб брало участь в злочині, як розподілялись між ними ролі. Чи не вчинено крадіжку за попередньою змовою групою осіб або організованою групою, яка роль кожного учасника групи.

22. Які обставини пом'якшують і обтяжують покарання.

23. Що сприяло вчиненню злочину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]