Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспекти-лекцій.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
199.17 Кб
Скачать

Тема: Туристські ресурси Карпат

Обладнання: карта туристичних ресурсів України, атласи України

План

1. Характеристика фізико-географічного положення Західних областей України і

Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Чернівецької областей

2. Об'єкти природно-заповідного фонду

3. Туристські центри, райони та зони Карпат

Рекомендована література:

1. Габчак Н. Сільський зелений туризм на Закарпатті / Н. Габчак // Географія та основиекономіки в шк.– 2007. – № 6. – С. 39–41.

2. Кравців В.С., Євдокименко В.К. Рекреаційна політика в Карпатському регіоні:

принципи формування, шляхи реалізації. - Чернівці: "Прут", 1995. -70 с.

3. Любіцева О. О. Туристичні ресурси України : навч. посіб. / Любіцева О. О. - К. : Альтерпрес, 2007. – 369 с.

4. Мазур Ф.Ф. Соціально-економічні умови розвитку рекреаційної індустрії (на прикладіКарпатського регіону): Навчальний посібник. – Київ: Центр навчальної літератури, 2005. – 96 с.

5.Стецюк О. В. Туристичний комплекс Карпатського регіону України : структура та територіальна організація : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. геогр. наук : спец. 11.00.02 «економічні і соціальна географія» / О. В. Стецюк. – Львів, 2006. – 20 с.

1. Характеристика фізико-географічного положення Західних областей України і Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Чернівецької областей

Українські Карпати складаються з витягнутих з північного заходу на південний схід паралельних пасом, що розділені між собою міжгірними долинами. Зовнішні Карпати — крайнє північно-східне пасмо гір, що складається з різних за своїм рельєфом частин, які змінюють одна одну в південно- східному напрямі.

На північному заході Зовнішні Карпати складаються з невисоких Бескидів, у центральній частині -з середньо-гірних Ґорґанів, а на південному сході — з низькогірних Покутсько-Буковинських Карпат.

На південний захід від цих гір паралельно простягнувся знижений Верховинський Вододільний хребет, через який пролягають гірські перевали. Найвищою частиною Карпатських гір є Полонинсько-Чорногірські Карпати. На північномузаході починається порізаний річками на окремі масиви-блоки Полонинський хребет. Далі на південний схід зосереджені високогірні масиви Свидовець, Чорногора, Гринявські гори. На південному сході розміщені найстаріші в Карпатах Рахівсько-Чивчинські гори, що виділяються великими відносними висотами, скелястими урвищами.

На межі із Закарпатською низовиною простягається Вулканічний хребет, який видовжені міжгірні долини на півночі відділяють від Полонинського хребта. В районі м. Хуста це гірське пасмо переходить на лівий берег Тиси і продовжується в Румунії.

Серед ландшафтних рекреаційних ресурсів особливе місце займають гори. Різноманітність природних ландшафтів, наявність екстремальних, сприятливих і комфортних умов створюють передумови для розвитку різних видів рекреаційної діяльності, від спортивних і оздоровчих до санаторно-лікувальних.

Гірськорекреаційні ресурси нашої держави зосереджені в Українських Карпатах і Кримських горах. Карпати - це середньовисотні гори з вологам теплим кліматом, вертикальною, зональністю, значною лісистістю (40%), наявністю сприятливих перепадів висот для організації гірськолижних спусків, лижних полів. Гірські долини, захищені верховинськими хребтами, часто характеризуються благодатним мікрокліматом для розвитку кліматичних курортів (Яремча, Ворохта, Космач та ін.). Рекреаційні ресурси Карпат оцінюються як найперспективніший регіон

для відпочинку та лікування упродовж усього року.