Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_Mizhnarodna_ekonomika.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
53.01 Кб
Скачать

59.Особливості світового ринку послуг.

Світовий ринок як економічна категорія являє собою сис­тему взаємовідносин між країнами світу в різних сферах суспільного життя, які ґрунтуються на матеріальному інтересі. Головною зовнішньою ознакою існування світового ринку є міжнародна торгівля, тобто система відносин з приводу обміну товарами, технологіями, послугами між країнами.

Сьогодні міжнародна торгівля послугами набуває все більшого значення і стає предметом уваги з боку провідних спеціалістів світу. Зазвичай, міжнародну торгівлю послугами розглядають невідривно від міжнародної товарної торгівлі, а під міжнародною торгівлею розуміють торгівлю як товарами, так і послугами. Проте, поняття послуги є більш багатогран­ним, ніж поняття товару. Послуга - це широка гамма різноманітних видів діяльності. На думку багатьох вчених, в прак­тичній діяльності немає іншого поняття, яке б мало таку кількість значень, як "послуга". Адже лише така галузь, як по­бутове обслуговування, надає більше 800 видів послуг.

До основних особливостей світового ринку послуг слід віднести наступні:

·        системність розвитку, яка означає, що ринок послуг розглядається як цілісна система з багатьма складовими, пов'язаними між собою;

·       чутливість до ринкових змін, причиною якої є постійні коливання в попиті та пропозиції послуг на ринку;

·        висока швидкість обороту капіталу, пов'язана з коротшим виробничим циклом в сфері послуг;

·        постійне зростання асортименту послуг.

На світовому ринку послуг домінують вісім країн: США, Великобританія, Франція, Німеччина, Японія, Бельгія, Нідер­ланди, Італія, на які припадає 2/3 світового експорту послуг і більше 50% імпорту. Частка першої п'ятірки складає відповідно більше 50% експорту, при набагато нижчій частці імпорту. При цьому на чотири країни (США, Великобританію, Німеччину, Францію) припадає 44% усього світового експор­ту послуг. Експортна квота США і Великобританії на світово­му ринку дорівнює 30%, імпортна — значно нижча.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]